Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus

Božinović naredio racionalnost u izdavanju dozvola za kretanje

Davor Božinović
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/10
23.03.2020.
u 23:06

Obavijesti Stožera civilne zaštite o koronavirusu odsad možete pratiti na Viberu

U Hrvatskoj je dosad 315 zaraženih osoba koronavirusom. Pet osoba je ozdravilo. Ministar Davor Božinović najavio je nove mjere, zatvaranje tržnica i zabranu napuštanja mjesta prebivališta.

Tijek događaja:

23:00  Propusnice za sve koji su isključeni iz zabrane napuštanja mjesta prebivališta - sudionike u opskrbi, zaposlene u bitnim službama, novinare, građane koji putuju na posao i žurne službe, izdavat će se na rok od sedam dana u gradskim uredima za mjesnu samoupravu radnim danom u u razdoblju od  9 do 15 sati. Pročitajte više ovdje

19.10 - Zagrebačka banka izvijestila je u ponedjeljak da je kod dvoje njezinih zaposlenika utvrđen pozitivan nalaz na Covid-19 te da su u skladu s uputama zdravstvenih institucija već zatvorili poslovnice u kojima su zaposleni te ih temeljito očistili i dezinficirali. 

18.49 - Sjednica vrgoračkoga Gradskog vijeća održana je u ponedjeljak na otvorenome, u parku,  gdje su 15 gradskih vijećnika, gradonačelnik Ante Pranić, dogradonačelnik Mile Herceg i pročelnik Goran Ćulav sjedili s maskama na licu i na propisano razmaknutim stolcima. 

18.57 Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač završio je u samoizolaciji jer je 16. ožujka u Gradskoj upravi bio na sastanku na kojem je bio i virusom COVID-19 zaraženi čakovečki ugostitelj.

17.02  Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović naredio je u ponedjeljak svim pravnim osobama, stožerima civilne zaštite i policiji da budu racionalni u izdavanju dozvola za kretanje.

''To je poanta. Ako ne želite da se zaustave gospodarske aktivnosti, budite racionalni i dajte dozvole. Organizirajte posao da se on može obavljati uz minimalan broj ljudi. To je glavna poruka'', kazao je Božinović.

Ministar je poručio građanima da pomognu sebi kako bi se njima moglo pomoći.

''Svako ovdje mora poći od sebe'', zaključio je Božinović na redovnoj novinskoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.   

16.28 - Imamo devet potvrđenih novooboljelih te ukupno 315 zaraženih. Vrši se 2757 testiranja. Pogoršanja kliničke slike hospitaliziranih nema, a petero je na respiratoru - kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. Pročitajte više ovdje

15.02 - Varaždinska županija danas je dobila obavijest da je jedna županijska službenica pozitivna na koronavirus. Službenica posljednjih šest dana nije bila na radnom mjestu zbog povišene temperature i simptoma bolesti dišnih puteva, a od danas se nalazi u Općoj bolnici Varaždin s blagom kliničkom slikom. Petero službenika koji su bili u bliskom kontaktu s njom dobilo je rješenja o samoizolaciji.

Davor Božinović
1/28

14.29 - Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Danijel Meštrić zaražen je koronavirusom i hospitaliziran u bolnici u Varaždinu. Više pročitajte OVDJE.

14.06 - U Varaždinskoj županija u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, pa ih je ukupno 14. Radi o jednoj starijoj osobi, jednoj osobi srednjih godina i jednoj maloljetnoj, izvijestio je šef Stožera civilne zaštite Robert Vugrin. Sve tri imaju blagu kliničku sliku i sve su bile u bliskom kontaktu s prije zaraženim osobama. Stožer poziva na pridržavanje mjera zaštite. U jednom slučaju morali su radi predostrožnosti zatvoriti ambulantu, maknuti medicinski tim i preraspodijeliti pacijente drugim liječnicima. Oko 900 osoba je pod mjerama samoizolacije. Provjereno je 110 osoba, a potvrđena su tri kršenja, sva tri bez simptoma.

13.44 - "Imamo žitelje županije koji se vraćaju u Istru. Kako imamo sve više osoba povezanih sa slučajem pogreba, broj pozitivnih osoba starije su životne dobi. Prosječna životna dob je 55 godina. 29 pozitivnih osoba je hospitalizirano, jedna osoba ima težu kliničku sliku", kazali su iz Stožera Istarske županije.

"21 bris je dostavljen, očekujemo nalaz tih uzoraka tijekom današnjeg dana", dodali su.

13.31 - Drugi slučaj zaraze koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji potvrđen je na današnjoj konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite. Kako je istaknuto, riječ je o osobi starije životne dobi koja je doputovala iz strane zemlje.

- Zasad je u tijeku obrada kontakata, epidemiološka služba je na terenu i kontakti će biti zbrinuti kako naputci propisuju. Osoba je u bolnici. Drugi nalazi koje smo očekivali su negativni. Naravno, ovo je proces koji ne prestaje, uzorci idu u Zagreb i obrađivat će se - kazao je dr. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

O zdravstvenom stanju pacijenta govorio je dr. Josip Samardžić, ravnatelj brodske Opće bolnice.

- U bolnici je trenutno hospitaliziran pacijent u dobi između 60 i 70 godina koji u zadnja četiri dana razvija blagu kliničku sliku ove bolesti. Nije vitalno ugrožen, niti očekujemo pogoršanje stanja. Bit će u izolaciji u brodskoj bolnici. U ovom, kao i u prvom slučaju, svi dijelovi sustava odreagirali su adekvatno, čovjek je bio u samoizolaciji – rekao je dr. Samardžić.

12.11 - Potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom u Međimurskoj županiji. Oboljeli muškarac je u dobrom općem zdravstvenom stanju, hospitaliziran je u županijskoj bolnici i u tijeku je prikupljanje informacija o osobama s kojima je bio u kontaktu. Epidemiolozima se javio 20. ožujka jer je dobio simptome koronavirusa i rekao da je bio u Austriji. U Hrvatsku se, kako je rekao epidemiolozima, vratio prije nego što se Austrija našla na popisu država za koje je bila obvezna samoizolacija po povratku u Hrvatsku. Riječ je navodno o čakovečkom ugostitelju.

U policiji kažu da nije bio prijavljen zbog kršenja samoizolacije. Policija ima 73 potvrđene dojave o kršenju samoizolacije u Međimurju. Međimurski župan Matija Posavec uputio je apel poslodavcima da maksimalno zaštite svoje radnike. Nakon brojnih poziva građana, uputit će se preporuka Nacionalnom stožeru civilne zaštite da se sve što nije neophodno i od vitalne važnosti zatvori na dva tjedna ili na mjesec dana. Diljem Međimurja 177 vatrogasaca iz 52 DVD-a, članovi HGSS-a i komunalni redari zajedno s policajcima provode nadzor nad provođenjem propisanih mjera.

Video: Hrvatski psiholozi: Kako pomoći osobama u samoizolaciji, ako ste zabrinuti za njihovo mentalno zdravlje

11.45 - U Šibensko-kninskoj županiji registrirano je novih četvero oboljelih od virusa COVID-19, te se za jednog pacijenta čekaju rezultati koji će doći tijekomdana.

- Od ukupno 12 oboljelih, četvero pacijenata se nalaze na Odjelu infektologije OB Šibensko-kninske, dok se ostali nalaze u kućnoj izolaciji. Pod zdravstvenim nadzorom je ukupno 361 osoba, od toga 76 osoba u kontaktu s osobama kod kojih je potvrđen COVID-19 - izvjestili su iz stožera civilne zaštite šibensko kninske županije.

11.05 - Još tri osobe pozitivne su na Covid-19 virus na području Općine Murter-Kornati. Naime u ponedjeljak 23. ožujka 2020. godine evidentirane su još tri osobe koje su pozitivne na Covid-19 virus.

Do danas, na području Općine Murter-Kornati ukupno je testirano sedam osoba, od čega je šest pozitivno na Covid-19 virus, dok je jedan uzorak bio negativan. Četiri se osobe nalaze na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Šibenik, dok su ostale tri u
kućnoj samoizolaciji.

11.02 - Konferencija Kriznog stožera u Osijeku. Potvrđena su još dva slučaja zaraze, a riječ je o vlasnicima velike tvrtke. Više pročitajte OVDJE.

11.00 - Zbog aktualne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa i štete nastale potresom na području Grada Zagreba, iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zamolili su građane da odgode dolazak u službene prostorije HZZO-a u Zagrebu.

10.27 - Liječnica pozitivna na koronavirus je pedijatrica, a nema, kako je rekao ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina, nikakve simptome. Kad se vratila u Zadar s Rebra su dojavili da je liječnik s kojim je tamo bila u kontaktu pozitivan i zbog toga se testirala. Sada je u Zadru zbog kontakta s tom liječnicom u samoizolaciji 7 liječnika i 8 medicinskih sestara. I petnaestero djece koje je specijalizantica pedijatrica pregledala u zadarskoj bolnici bit će u samoizolaciji.

Davor Božinović
1/24

10.16 - Još je dvoje ljudi sa zadarskog područja pozitivno na koronavirus. Radi se o 63-godišnjem stranom državljaninu i o specijalizantici u KBC Rebro. Stariji bolesnik je visoko febrilan i ima respirstorne probleme - izjavio je ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina ističući da je i još jedan nalaz graničan odnosno da će biti poznat u 16 sati.

10.05 - Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvijestio je da je u toj županiji registriran prvi slučaj zaraze koronavirusom. - Danas u jutarnjim satima potvrđen je prvi slučaj osobe zaražene virusom COVID 19 - navode u Stožeru. 

10.00 - Splitski taksisti odlučili su besplatnim vožnjama iskazati zahvalnost doktorima i medicinskom osoblju koji se bore protiv epidemije koronavirusa. Na inicijativu Ceha prijevoznika pri Udruženju obrtnika u Splitu i udruženja „Žuti taxi Split“, odlučili su darovati besplatne vožnje medicinskom osoblju za odlazak i dolazak s posla. Besplatne vožnje medicinsko osoblje moći će ostvariti isključivo narudžbom preko aplikacije.

9.48 - Ministar Davor Božinović kazao je da na snagu stupa nova mjera o zabrani napuštanja mjesta prebivališta. Samo na dio građana se odluka neće odnositi i oni će dobiti posebne iskaznice. Božinović je pozvao sve građane koji su otišli u manje sredine da se vrate u Zagreb te apelirao još jednom na građane da ostanu kod kuće te da izlaze samo ako je nužno. Više pročitajte OVDJE.

Video: Kako razgovarati s djecom o koronavirusu?

9.47 - Istarska policija je tijekom vikenda zaprimila 57 dojava o kršenju mjera samoizolacije te utvrdila da se devet osoba nije pridržavalo tih mjera i da su unatoč uputama epidemiologa izašle iz svog doma i ostvarile kontakte s drugim osobama.

Više pročitajte OVDJE.

09.14 - Ministar Vili Beroš rekao je na konferenciji kako imamo 52 nova bolesnika, ukupno 306 zaraženih. Ukupno je testirano 2.654 uzoraka, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.

Više pročitajte OVDJE.

8:10 - Nacionalni stožer u 9 sati izvijestit će o novim podacima

8:08 - Obavijesti Stožera civilne zaštite o koronavirusu odsad možete pratiti na Viberu. Iz Stožera kažu kako je to rezultat kontinuiranih nastojanja da se spriječi širenje virusa COVID-19 na teritoriju Republike Hrvatske.

Video: Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?

8:05 - Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović poručio je u nedjelju da je sprečavanje širenja virusa i dalje "zadaća broj jedan" i najavio zatvaranje tržnica i zabranu napuštanja mjesta prebivališta.

8:00 - Iz riječkog Kliničkog bolničkog centra u nedjelju su izvijestili da je novim koronavirusom zaražen liječnik Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju, da su uspješno provedene protumjere širenja zaraze te da će taj klinički zavod sutra nastaviti s radom, ali u ograničenom opsegu.

Davor Božinović
1/29

"S obzirom na jučerašnju dokazanu COVID-19 infekciju jednog liječnika Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju, u KBC-u Rijeka su uspješno obavljene sve protumjere širenja zaraze. Svi djelatnici zavoda su testirani na infekciju i negativni su. Uz sve mjere zaštite, Klinički zavod za patologiju i citologiju sutra će nastaviti s radom u ograničenom opsegu."

Komentara 35

BO
bolonjez
18:51 23.03.2020.

Pohvale cijeloj Vladi. Uz jučerašnju tragediju, nastavlju borbu s koronom, hvala vam svima od srca

MA
manipulacija
18:55 23.03.2020.

Samo tako nastavite i nemojte se obazirati na ove pljuvace koji po cijele dane vise na portalima, žale se i traže vam grešku na svakom koraku

Avatar Dipsy
Dipsy
18:57 23.03.2020.

Ma svaka čast Vladi, Stožeru za civilnu zaštitu, liječnicima, medicinskim sestrama i svim ljudima dobre volje koji su danonocno na nogama i cine sve kako bi se naša lijepa zemlja vratila u normalu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije