Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUNARODNE POLICIJSKE AKCIJE

U Francuskoj palo 40 tona lažnih cigareta, a u Rumunjskoj uhićen najtraženiji moldavijski boss

europol
Foto: Europol
1/6
26.05.2022.
u 14:24

Uspjeha u borbi protiv krijumčara cigareta imala je i rumunjska policija, koja je svoju  operaciju razbijanja kriminalne skupine provela u suradnji s kolegama iz Moldavije, Francuske i Europolom.

Dvije osobe koje se sumnjiče za pripadnost kriminalnoj organizaciji koja se bavila krijumčarenjem cigareta iz Azije u Europu, uhićene su zahvaljujući francuskoj carini i Europolu. Pritvoreni su, a istraga nad njima  i njihovom organizacijom dovela je do zaplijene 40 tona krivotvorenih cigareta, koje su zaplijenjene još u ožujku na području Marseillea  i Pariza.  

Cigarete su se u brodskim kontejnerima krijumčarile s Kariba, Bliskog istoka i Afrike u Europu. Preprodajom tih cigareta u Francuskoj, izgubilo bi se oko 15 milijuna eura poreznih davanja. Inače, ta zapljena predstavlja 10 posto od svih zapljena francuske carine u 2021.

Uspjeha u borbi protiv krijumčara cigareta imala je i rumunjska policija, koja je svoju  operaciju razbijanja kriminalne skupine provela u suradnji s kolegama iz Moldavije, Francuske i Europolom. Akcija je rezultirala s 50 pretraga koje su obavljene u  Francuskoj, Moldaviji i Rumunjskoj pri čemu je uhićeno 14  Moldavaca, koji se sumnjiče da su bili pripadnici jedne od najmoćnijih moldavskih organizacija. Šef te organizacije, među traženijim je kriminalcima u Europi jer ga se sumnjiči da je umiješan više  visoko profiliranih slučajeva koje istražuju policije diljem Europe, uhićen je u  Rumunjskoj.

Tijekom akcije zaplijenjeno je 1700 kartona s cigaretama, 520 kilograma duhana te preko 200.000 eura. Kriminalna skupina bila je dobro organizirana, a struktura joj je bila slična strukturi ruskih mafijaških organizacija. Na vrhu zločinačke piramide bio je mafijaški don koji je zatim imenovao "nadglednike" koji su bili zaduženi za koordinaciju različitih kriminalnih aktivnosti kojima se skupina bavila. Posao su razgranali po različitim zemljama, a sumnja se da su se bavili krađama, iznudama, krijumčarenjem duhana i pranjem novca. 

Komentara 1

RA
razvaljuje
14:54 26.05.2022.

Ovo je bio pogresan korak u krivom trenutku. Sad ce se Moldavija okrenut Rusiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije