Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIMINALNA ORGANIZACIJA POSLOVALA KAO KORPORACIJA

VIDEO Prali novac, na svaki milijun eura uzimali proviziju od pet posto pa dnevno zarađivali 250.000 eura

Foto: Europol
1/4
06.05.2022.
u 09:07

O poslu je pregovarao sada uhićeni vođa kriminalne skupine koji je za novac drugih kriminalaca, koji je uzimao kako bi ga oprao, uzimao proviziju

Trojica Nijemaca uhićena su u Španjolskoj, a sumnjiči ih se da su bili dio kriminalne skupine koja je organizirala svojevrsni sustav  za pranje novca, čime su, po mišljenju Europola, stvorili paralelni bankarski sustav kojim su se koristili kriminalci.

Iz Europola su priopćili i da su trojica Nijemaca uhićena još 30. ožujka u Malagi, no do sada nisu mogli objaviti da su uhićeni, kako su pojasnili, operativnih razloga. Sva trojica bila su u bijegu od njemačkih vlasti još od 2021. Među uhićenima je i vođa kriminalne skupine koja se bavila pranjem novca, a riječ je o njemačkom državljaninu ruskog podrijetla. 

Sumnja se da su uhićenici vodili bankarski sustav u sjeni, čime su omogućili da se provedu stotina milijuna eura vrijedne transakcije među kriminalcima, a te  novčane transakcije bile su izuzete od bilo kakve legalne kontrole. Kroz taj paralelni bankarski sustav osumnjičenici su premještali goleme količine novca, što je  pomoglo kriminalcima da u legalne poslove ulože novac zarađen na ilegalnim aktivnostima, uglavnom na trgovini drogom.

O poslu je pregovarao sada uhićeni vođa kriminalne skupine koji je za novac drugih kriminalaca, koji je uzimao kako bi ga oprao, uzimao proviziju. Sumnja se da je na svaki oprani milijun eura uzimao pet posto, što znači da je, po procijeni Europola, dnevno zarađivao najmanje 250.000 eura. 

>> VIDEO Konačno ulovili 'Fantoma s Trešnjevke': Godinama je uhodio djevojku i zurio ljudima u prozore, građani odahnuli: Sad možemo mirno spavati


 

Komentara 3

PE
Pericabad
09:38 06.05.2022.

Ako kome treba, racun mi je prilicno prazan, uzimam proviziju 4%, znaci konkurencija sam ovim deckima. Navalite dileri, cim uzmem milju stajem :)))

DQ
Dq
09:28 06.05.2022.

Ako imaš na računu ili u imovinskoj kartici ogromne vrijednosti , a za to nemaš porijeklo , ni plaćene poreze , , .....e onda nisi ti kriv , već korumpirani sustav i država u kojoj je tak nekaj moguće.

Avatar patkovic
patkovic
09:37 06.05.2022.

kod nas se pere lova "savjetodavnim" tvrtkama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije