Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvo vanjsko vrednovanje učenika

U 80 osnovnih škola diljem Hrvatske provode se nacionalni ispiti

Obnovljena i dograđena škola u Velikom Trojstvu nedaleko Bjelovara
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
03.05.2022.
u 00:30

Provjera znanja osmaša iz hrvatskog, matematike, biologije, kemije i fizike; neće biti ocjena

U 80 izabranih osnovnih škola diljem Hrvatske do petka će se provoditi nacionalni ispiti. Njima će pristupiti samo učenici osmih razreda, a riječ je o prvom vanjskom vrednovanju znanja učenika, čime se među ostalim omogućuje dobivanje valjanih, objektivnih i pouzdanih informacija na temelju kojih bi se trebao unaprijediti unutarnji sustav praćenja i unapređenja kvalitete odgojno-obrazovnih ustanova.

Nacionalnim ispitima trebalo bi se provjeriti znanje osmaša iz hrvatskog, matematike, biologije, kemije i fizike, a učenici će dobit će povratnu informaciju o postignuću za svaki nastavni predmet. Dakle, neće dobiti ocjenu, a rezultati neće utjecati na upis u srednje škole.

– Nacionalni ispiti standardizirani su vanjski ispiti kojima je cilj utvrditi postignuća učenika u temeljnim znanjima i kompetencijama, a smatra se da su to materinski jezik te znanja iz matematike i prirodoslovlja. Upravo su postignuća u tim predmetnim područjima u europskim dokumentima prepoznata kao ključna za daljnje obrazovanje i djelotvorno uključivanje na tržište rada. Nacionalnim ispitima obrazovni sustavi sustavno prate postignuća u ključnim područjima kako bi se na svim obrazovnim razinama poduzele mjere koje će osigurati da postignuća budu zadovoljavajuća, u skladu s mogućnostima svakoga učenika – poručuju iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije