Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naša Priča

U 55 godina otiskano je 3,2 milijarde Večernjaka

tiskara
Foto: Luka Klun/Pixsell
1/2
01.07.2014.
u 17:00

Kada bi se uzduž poslagali svi Večernjici, bili bi dugi više od 1,3 milijuna kilometara – to je duljina 33 puta veća od duljine ekvatora.

Večernji list novine su velikih brojki. Pet i pol desetljeća truda tisuća marljivih novinara, urednika, lektora, grafičara i svih onih koji su stvarali i stvaraju Večernjak pokušali smo što plastičnije grafički prikazati brojkama, dovodeći ih u korelaciju s objektima i pojmovima koje si svaki čitatelj može predočiti.

Kopajući po arhivi i podacima, izračunao sam da je svaki od 18.128 brojeva Večernjaka u prosjeku tiskan u 180.000 primjeraka. Kada se te dvije brojke pomnože, dobije se fascinantna brojka 3,263.040.000!

Foto: Kristina Franić

Da, Večernji list tiskan je u više od 3,2 milijarde primjeraka. Uzimajući u obzir prosječan broj stranica (36), tijekom 55-godišnje povijesti (ne uzimajući u obzir priloge na sjajnom papiru poput Dive i drugih) i debljinu jednog novinskog lista, ispada da bi svi otiskani Večernjaci, kad bismo ih poslagali na jednu hrpu, dosegli do 4079 kilometara u visinu. Usporedimo li to s najvišim planinskim vrhom na Zemlji Mount Everestom (8848 metara) planina svih otiskanih Večernjaka bila bi od najvišeg vrha Himalaja veća za čak 461 put. To je visina koja je 12,5 puta veća od visine na koju je lansiran prvi satelit s ljudskom pratnjom Jurijem Gagarinom koji je kružio na 327 kilometara iznad Zemlje.

Kada bi se uzduž poslagali svi Večernjaci, bili bi dugi više od 1,3 milijuna kilometara to je duljina 33 puta veća od duljine ekvatora.

>> Uspjeli smo jer smo čitateljima počeli nuditi više nego drugi mediji

>> Ovo su priče naših novinara koje su mijenjale Hrvatsku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije