Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrdoljakovi

Godinama našu kinematografiju održavaju živom

antun vrdoljak
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
04.07.2014.
u 11:00

Kada nosite prezime Dvornik, Šerbedžija, Vrdoljak... nosite i svojevrstan teret. Teret da se morate baviti poslom od javnog interesa, da su vaši uspjesi vrijedni punjenja novinskih stupaca, da morate barem na neki način dosegnuti uspjeh svojih roditelja. Naših poznatih dinastija ima mnogo, a mi vas podsjećamo na one koje generacijama ostavljaju dubok trag u hrvatskoj povijesti

– Glumac možeš biti po noći, što ćeš raditi po danu? – pitao je otac Antuna Vrdoljaka kada mu je poslije završene srednje škole rekao da želi upisati Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Rođeni Imoćanin, danas najznačajniji kao redatelj, ali i kao političar te sportski djelatnik, srednju je školu pohađao u Osijeku, gdje je upoznao Fabijana Šovagovića. Tada, zaneseni mladošću, nisu ni sanjali da će jednog dana ući u legende hrvatske kinematografije. Prvu ulogu Antun je ostvario s 26 godina, točnije 1957. u filmu “Nije bilo uzalud”. Već tri godine poslije dobiva svoju prvu Zlatnu arenu na festivalu u Puli za ulogu u filmu “Rat”. U režiju je uplovio kada je shvatio da ne može birati uloge koje želi igrati, a debitirao je 1965. godine s omnibusom “Ključ”. Nakon toga nizao je uspješnice, a u anale hrvatske kinematografije, kojima se i danas klanjaju mlađe generacije, upisuju se “Prosjaci i sinovi”, “Mećava”, “Glembajevi”, “Duga mračna noć”...

Devedesetih godina Vrdoljak se okreće politici, postaje potpredsjednik države, bio je saborski zastupnik, zatim ravnatelj HRT-a.

Kinematografijom je zarazio cijelu svoju obitelj. U braku s Ankom Petričević dobio je sina Vjekoslava koji je filmski snimatelj. S današnjom suprugom Brankom vjenčao se 1966. godine i imaju četvero djece. Sin Andrija je redatelj, oženjen pjevačicom Ivanom Vrdoljak s kojom ima dvoje djece, a dvoje ima i iz prvog braka. Sin Marko, također redatelj, ima troje djece iz dvije veze, a sada je u vezi s glumicom Tamarom Garbajs. Sin Luka bavi se ugostiteljstvom, a kći Ivana udana je za našeg najpoznatijeg glumca Gorana Višnjića kojeg tast jednostavno obožava.

>>A. Vrdoljak: Udba i danas ima pipke u Hrvatskoj. U to sam siguran

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije