Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
putovanja

35 ideja za dobar ljetni odmor

Dugi otok
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/5
02.07.2014.
u 17:00

Nekim mediteranskim destinacijama, poput Tunisa recimo, cijene su snažan adut koji igra i mnogim Hrvatima, kažu u Atlasu.

1. Cavtat

Dovoljno i blizu i daleko od svjetski slavnog Dubrovnika

Gradić skladne arhitekture, u kojem se na svakom koraku nazire pripadnost Dubrovačkoj Republici, dovoljno je i blizu i daleko od svjetski slavnog Dubrovnika. Već prema tome što si čovjek na odmoru (po)želi. Odmor u Cavtatu bit će jeftiniji nego kod razvikanog susjeda.

2. Brodovi

Uspavljuju valovi, a budi škripa starog jedrenjaka

Lijepo je i zaspati i probuditi se uljuljkan šumom valova i škripom drvenog jedrenjaka. Opušten odmor, daleko od ljetnih gužvi, i bliskost s prirodom zajamčeni su, a agencije nude krstarenja drvenim jedrenjacima i na sjeveru i na jugu naše obale.

3. Pelješac

Svakom njegova uvalica, a na stolu školjke i vina

Pelješac je dušu dao za one koji su u potrazi za osamljenom uvalicom i ‘vlastitom’ plažom. Mali i Veliki Ston s gotičko-renesansnim građevinama nahranit će glad za povijesnim pričama, a pelješko maslinovo ulje, riba, školjke i vina pobrinut će se za sve ostalo.

4. Jezera

Sklonite se od bure u oazu mirisa ružmarina i bora

Jezera na jugoistoku Murtera ponose se lijepom rivom, marinom zaštićenom od vjetra, mirisima borova, lavande i ružmarina. Otok gosta dočekuje u mediteranskom duhu, ali bez čekanja na trajekt jer je s kopnom povezan mostom.

5. Dugi otok

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: Filip Brala/Pixsell

Romantičari na svjetionik, a ljubitelji prirode u - Telašćicu

Veličanstveni klifovi i bujna vegetacija samo su djelić dugootočne turističke slagalice. Dugi otok obožavaju ljubitelji prirode, i to ne samo zbog Telašćica s više od 400 biljnih vrsta. Vole ga parovi, a najromantičnije je mjesto na otoku svjetionik Veli Rat.

6. Hvar

Baza u manje fancy, dinamičnoj i bučnoj - Jelsi

Naš najsunčaniji otok, gdje lavanda miriše drukčije nego igdje na svijetu, za mnoge je među deset najljepših na svijetu. Jednostavno ga se mora upoznati, a da bi upoznavanje bilo manje fancy, dinamično i bučno, baza može biti – Jelsa.

7. Sv. Petar

Mir svjetionika, ali s turističkom vrevom nadohvat

Svjetionik Sv. Petar, na istoimenom poluotoku, u blizini je Makarske i jedne od najljepših plaža na Jadranu. Blizina civilizacije (do Makarske je 20-ak minuta hoda) pruža uzbudljivu kombinaciju: potpuni mir s vrevom nadohvat.

8. Biograd

Obvezno skoknuti do obližnjeg Zadra i Vodica

Nekoć kraljevski grad namjerniku danas, kažu domaćini, nudi kraljevski odmor. Poznat je po marini, ali i po sve kvalitetnijem smještaju. U okruženju su Kornati, Krka, Paklenica, Vransko jezero..., a na odmoru u Biogradu valja skoknuti do Zadra i Vodica.

9. Novalja

Zrće: Kada ludovati ako ne u toplim ljetnim noćima?

Nekad ribarsko selce, Novalju, proslavilo je nedaleko Zrće. Puno sportsko-rekreativnih sadržaja, ali noći su najvažniji dio. Uostalom, kada ludovati ako ne u toplim ljetnim noćima?

10. Rab

Najstarija nudistička plaža krije se u rapskim šumama

Vrijeme najveće slave je prošlo, ali naturizam još uvijek ima puno poklonika. Najstarija nudistička plaža na Jadranu je u Suhoj Punti, u najšumovitijem dijelu Raba, a gostima se, među ostalim, nude brojni sportovi na vodi.

11. Mali Lošinj

Opija mirisima više od 1100 mediteranskih biljaka

Mali Lošinj miriše po više od 1100 vrsta mediteranskog bilja, prekriven je borovim šumama, a od davnina je poznat kao klimatsko lječilište. Danas mu je, kad ima moderne hotele, dobre restorane, uređene plaže... još teže odoljeti.

12. Malinska

Upoznajte patke koje vole slano i suvenir – makarune

Prekrasna održavana šetnica, patke koje žive u slanoj vodi, suveniri, poput ručno rađenih makaruna, samo su neke od zanimljivosti ovog mjesta na Krku. Lijepe plaže i dobri restorani podrazumijevaju se.

13. Poreč

Ogledni primjer kako se radi – turizam

Starogradska je jezgra zaštićeni spomenik kulture, a cijeli Poreč ogledni primjer uspješnog turizma. Ponuda plus je svakako katamaranska veza s Venecijom.

14. Brijuni

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: Duško Marušić/Pixsell

Sutra zona elitnog turizma, danas je još dostupna...

Brijunski arhipelag jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija u nas. Trenutačno se kuju veliki planovi za elitni turizam na tom području pa posjet ne treba dugo odgađati.

15. Vrsar

Znate li zašto se slavni ljubavnik Casanova vraćao?

Ako već niste do sada, svakako otkrijte ovog ljeta zašto se slavni Casanova vraćao u Vrsar. I, dakako, ne propustite posjetiti Rovinj i njegove poznate restorane.

16. Zagorje

Zeleni wellness i brčkanje u toplicama

Hrvatska unutrašnjost ima što ponuditi ljubiteljima zelene prirode, mističnih srednjovjekovnih i baroknih utvrda, dobre kuhinje i vina, lova, wellnessa... Podsjećamo, Zagorje ima Krapinske, Tuheljske i Stubičke toplice.

17. Gorski kotar

Pustolovina na biciklu od nekoliko dana i 260 km

Goranska biciklistička transverzala povezuje sve gradove i turistički važne točke Gorskog kotara. Duga je 260 kilometara pa za ovu biciklističko-brdsku pustolovinu valja rezervirati više dana.

18. Slavonija

Istinska gostoljubivost, tamburice i bogati stol

Istinska gostoljubivost, tamburica, tradicionalna jela i vina, samo su dio turističkih aduta Slavonije, Baranje i Srijema. Puno je mjesta na kojima treba stati i uživati sve do najistočnijeg Vukovara. Gost će se iznenaditi kako se brzo turizam razvija u tom kraju.

19. Varaždin

Grad sa 11 crkava u okolici ima desetak dvoraca

Jeste li znali da Varaždin zovu i ‘mali Beč’? Građen je stoljećima, a mašta graditelja vidljiva je i na jedanaest crkava, tri samostana, katedrali... Ako ste u posjetu gradu, obvezno napravite izlet u okolicu s desetak dvoraca, arheološkim nalazištima, vinogorjima, lovnim gospodarstvima...

20. Zagreb

Gužvi nema, a događanja i ljeti za goste uvijek napretek

Naša je metropola iz sezone u sezonu sve posjećenija. Ljeto, pak, može biti pravo vrijeme za upoznavanje sa Zagrebom. Gužvi nema, a događanja je dovoljno da ne bude dosadno.

21. Elba

Napoleonov dom i otočno pivo s hmeljem i medom

Napoloenov dom u Liguriji vrijedi posjetiti iz više razloga. Portoferraio, najveće mjesto na otoku, valja detaljno istražiti, omirisati toaletne vodice te svakako nazdraviti otočnim pivom s hmeljem i medom.

22. Prijestolnice

Jedan kovčeg, a pod nogama četiri metropole

Četiri europska glavna grada – Pariz, London, Bruxelles i Amsterdam, plus šarmantni gradići usput – jedno je od putovanja koje se bar jednom u životu mora priuštiti. Sve je moguće vidjeti za desetodnevnog aranžmana autobusom.

23. Sarajevo

Doživjeti stotu – godišnjicu Prvog svjetskog rata

Glavni grad BiH nije daleko, nije skup, a dobar provod zajamčen je u svako godišnje doba. Ove je godine Sarajevo i centralno mjesto obilježavanja stote obljetnice početka I. svjetskog rata. Baščaršija, Begova džamija, Sahat-kula, vrelo Bosne, samo su neke od znamenitosti. Ćevapčiće i burek svakako treba probati. Sami Sarajlije, pak, posebna su priča i, slobodno se može reći, još jedna od sarajevskih atrakcija.

24. Pečuh

Metropola kulture u neposrednoj blizini

Mađarski grad Pečuh za nas je još uvijek pomalo neotkriveni turistički biser. U neposrednoj blizini granice, bio je proglašen Europskom prijestolnicom kulture 2010. kada je obnovljena i njegova Kulturna četvrt. Njegova je okolica poznata po dobrim vinima.

25. Rodos

Turistički klasik u kojem je svaki kamen povijesna priča

Ovaj je grčki otok, kaže predaja, stvorio bog mora Posejdon kao dom kćeri Afroditi i njezinu izabraniku Kolosu. U moderna vremena priskrbio si je i naziv – otok tisuće restorana. Rodos je u turizmu čisti klasik. Ima prekrasne plaže, bogatu gastroponudu, obilje zabave i povrh svega dugu turističku tradiciju.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

26. Pohorje

Zeleni odmor uz masaže uljima od pohorskih trava

Slovenska planina Pohorje, prekrivena crnogoričnom šumom, odličan je izbor za sve koji teško podnose ljetnu žegu. I ne samo to. U podnožju Pohorja su terme Zreče za one koji se požele malo brčkati ili ugoditi si masažom uljima od pohorskog bilja.

27. Ohrid

Brojni spomenici, odlična hrana i kupanje na Akapulku

Makedonska rivijera na obalama Ohridskog jezera ljeti je prepuna turista, a najljepšim se plažama smatraju Akapulko, Lagadin i Gradište. Sam grad Ohrid obiluje vrijednim spomenicima, domaćini su vrlo ljubazni, a hrana u restoranima odlična i po cijenama kakve su u nas za fast food. Iz Zagreba za ovaj makedonski biser postoje organizirani i relativno jeftini autobusni aranžmani.

28. Mallorca

Ljeto uzbudljive zabave, sa štihom mondenosti

Glavni grad španjolske autonomne zajednice Baleari zovu i europska Florida. Mondeni status Palma de Mallorci priskrbile su i luksuzne vile i hoteli, uzbudljiv noćni život i zvijezde svjetskog glasa koje tu imaju vile. Otok ima obalu od čak 550 kilometara, prekrasne plaže i ugodnu klimu dugo nakon ljeta.

29. Hurghada

Idealno za surfere i ronioce zbog izuzetno prozirnog mora

Mnogi posljednjih godina zaobilaze Egipat zbog političkih nemira, ali valja reći da su turistički resorti sigurna mjesta. U okolici slikovitog gradića Hurghade ima ih puno, a prozirno more posebno privlači surfere i ronioce.

30. Kapadokija

Vilinski dimnjaci, nastambe i cijeli gradovi u stijenama

Turska je turistička velesila s bezbroj povijesnih atrakcija i odličnih, komfornih resorta. Kapadokija je, pak, kruna turske turističke bajke. Jedan od najspektakularnijih pejzaža na svijetu stvorile su snažne erupcije vulkana Erdžijasa prije tri milijuna godina. Vilinski dimnjaci (formacije nalik minaretima), nastambe i cijela naselja u stijenama, podzemni grad Derinkuyu... meka su turistima iz cijelog svijeta. Kapadokijsku dolinu, kažu oni koji su bili, najromantičnije je obići na konjima.

31. Verona

Duga operna sezona u gradu ljubavi i turističke slave

Grad ljubavi, opere, sjajnih restorana... uživa turističku slavu diljem svijeta. Operna sezona traje cijelo ljeto. Ulaznice nabavljene ranije imaju nižu cijenu.

32. Krstarenje

Laku noć u Grčkoj, dobro jutro u našem - Dubrovniku

Luksuzni ploveći hoteli u kojima liježete u jednom gradu, a budite se u drugom praktičan je i komforan način da se upozna više zemalja i kultura u kratko vrijeme. Dobro je znati da je za neke kompanije luka ukrcaja Dubrovnik.

33. Baltik

Dva tjedna za Poljsku, Litvu, Letoniju i Estoniju

Potrebna su barem dva tjedna, ali za turu baltičkim zemljama isplati se izdvojiti toliko vremena. Bilo Litva, Letonija, Estonija ili Poljska, svaka je zemlja nezaboravan doživljaj i priča za sebe.

34. Lanzarote

Otok na Kanarima na kojem je snimao i veliki Almodóvar

Nigdje niste vidjeli takve “vinograde” kao što ih ima Lanzarote, vulkanski otok u sklopu Kanara. Po jedan izdanak vinove loze raste iz crnog vulkanskog pijeska, a vino im je odlično. Egzotičan otok nije toliko posvećen masovnom turizmu kao primjerice Grand Canaria i zato je tamo film snimao i veliki španjolski redatelj Pedro Almodóvar.

35. Trst

Nekadašnja šoping meka puno je više od lijepih dućana

Nekadašnja šoping meka svih naroda i narodnosti s područja bivše države zapravo je sjajan grad koji valja obići zbog prebogate povijesti, velikog akvarija pa i, zašto ne, dobrog starog šopinga. Nekada bečka luka bila je omiljen grad carice Sisi koja je ovamo dolazila kako bi kušala slastice. S početkom jeseni, recimo, u Trstu se slavi vjetar na regati svih regata na Jadranu – Barcolani.

>> Na odmor u Sloveniju? Otkrijte čari Portoroža

>>Jeste li ikada poželjeli otići na safari u Saharu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije