Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANCI ZAKAZANI

Trump: SAD i Kina sastat će se u rujnu, ali rast carina i dalje ostaje

Donald Trump
Foto: Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL
1/6
31.08.2019.
u 07:16

Nesigurnost zbog toga kako bi i kada spor mogao završiti zavladala je tržištima i zakomplicirala dugoročne planove ulaganja korporacija.

Trgovinski timovi iz Kine i SAD-a nastavljaju razgovarati i sastat će se u rujnu, ali povećanje carina na kinesku robu koja bi trebalo biti uspostavljeno u nedjelju neće biti odgođeno, izjavio je u petak predsjednik Donald Trump.

Američki predsjednik, koji je izmjenjivao izraze optimizma o trgovinskom sporazumu s kritiziranjem Kine zbog njezine ekonomske politike, također je rekao kako misli da su trgovinski pregovori doveli do toga da Peking bude suzdržaniji u svom odgovoru na demonstracije u Hong Kongu.

Carinski rat između dva najveća svjetska gospodarstva uključuje stotine milijardi dolara robe svake zemlje i prijeti globalnom ekonomskom rastu. Nesigurnost zbog toga kako bi i kada spor mogao završiti zavladala je tržištima i zakomplicirala dugoročne planove ulaganja korporacija.

"Pobijedit ćemo u borbi", rekao je Trump novinarima. "Razgovaramo s Kinom, sastanci su zakazani, telefonski razgovori obavljeni. Pretpostavljam da sastanak u rujnu i dalje ostaje, nije otkazan", rekao je. Bijela kuća nije objavila datum tog sastanka.

Foto: Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL

SAD bi u nedjelju treba početi ubirati 15 posto carine na dodatnih 125 milijardi dolara kineske robe, uključujući pametne satove, televizore s ravnim ekranom i obuću, a Trump je rekao da to nije promijenjeno unatoč pomirljivijem jeziku između dviju strana posljednjih dana.

"Uključene su", rekao je Trump o carinama.

Do sada su nametnute carine za 250 milijardi kineskih proizvoda od početka trgovinskog rata 2018. godine, a američki trgovački lanci i proizvođači to su kritizirali zbog ugrožavanja profita.

"Puno loše vođenih kompanija pokušava okriviti carine", rekao je Trump. "To nisu carine, to se zove loše upravljanje", dodao je.

Foto: Reuters/PIXSELL

U petak je hongkonška policija uhitila nekoliko demokratskih aktivista uoči masovnih demonstracija planiranih za ovaj vikend. Ranije ovog ljeta, Peking je odbio prijedlog vlade Hong Konga za smirivanje prosvjednika.

Trump je u petak navečer ocijenio da bi reakcija Pekinga na prosvjede u Hong Kongu bila nasilnija da nije bilo trgovinskih razgovora. "Kina zaista želi postići dogovor", rekao je, a to je "smanjivanje temperature u Hong Kongu".

Upitan da li planira razgovarati s Xijem, Trump je demantirao. "To vam ne mogu reći, ali razgovaramo s Kinom. Ali ne mogu vam reći hoće li ili ne biti predsjednik Xi", rekao je Trump.

Komentara 3

DU
Deleted user
18:14 31.08.2019.

to nisu carine nego porez, ako pogledas ko placa i kuda lova ide nema nikakve razlike ali je kreativno jer ako to itko nazove porez ljudi ce protestirati ali ako su carine onda je ok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije