Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tribina o spolu i rodu otkazana zbog prijetnji?

Jokić Begić: Dobila sam obavijest da je tribina otkazana zbog dobivenih mailova i potencijalne opasnosti od opstrukcije
19. travnja 2018. u 06:32 11 komentara 975 prikaza
Nataša Jokić Begić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Zbog političkih konotacija, barem je tako službeno objašnjeno, otkazana je tribina “Aporije psihe: psihologija identiteta – pitanja roda i spola” koja se jučer trebala održati na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Na tribini u organizaciji Hrvatskog bioetičkog društva i suradničkog kruga studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku trebale su gostovati profesorice s Odsjeka za psihologiju Nataša Jokić Begić i Željka Kamenov, filozofkinja Ana Maskalan s Instituta za društvena istraživanja te jedna transrodna osoba.

Jezik je zakon Večernji TV Je li hrvatski jezik rodno ravnopravan?

Iako se u pozivnici isticalo da je domaći medijski i javni prostor posljednjih mjeseci zatrovan debatama o “čuvenoj” Istanbulskoj konvenciji i pitanjima roda i spola koja iz nje navodno izviru te da su fenomeni identiteta, roda i spola zakriveni osobnim ideološkim izborima pa temu treba usmjeriti psihologijskom i filozofijskom rezoniranju, od toga se odustalo. Organizatori su uz ispriku zbog otkazivanja naveli da su zbog trenutačnih širih društvenih zbivanja od same najave tribine intenzivno joj pripisivane političke konotacije i psihoze, koje su htjeli izbjeći. Stoga su odlučili “da efekte pogrešno shvaćenih namjera ne žele potencirati te da racionalni dijalog žele očuvati na način na koji su to do sada radili”.

– Zaista ne znam zašto je otkazana tribina. Zajedno s kolegicama koje smo trebale biti predavači dobila sam obavijest da je tribina otkazana zbog dobivenih mailova i potencijalne opasnosti od opstrukcije. Mi smo samo obaviješteni o otkazivanju iako, da se nas pitalo, tribina bi bila održana. Ali nije – kazala nam je Nataša Jokić Begić.

Nataša Jokić Begić
1 / 5
Istanbulska konvencija
Zagreb: Treći po redu osmomartovski Noćni marš Romana Kovačević Barišić U pet godina 72 žene ubili su supruzi, partneri... Transrodna osoba NOVA ODREDBA Njemačka u dokumente uvodi treći spol Ratifikacija Istanbulske konvencije Rodna ideologija ne poništava postojanje muškaraca i žena
Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • weAreCro:

    Logicno...IK je prosla, poremeceni umovi su poceli nametati svoju rodnu ideologiju, sve to ide polako...prvo su zatrovali elektronicke i tiskane medije, zatim polako ce zatrovati obrazovni sustav i ustanove i na kraju ce preko tv-ekrana dovodeci u studio razne “strucnjake” ... prikaži još! i bolesnike sa promjenjenim spolom nastojati svima objasniti kako musko nije musko i zensko nije zensko. Za sad mora proci rodna ideologija a sljedece na redu za 5-10g je ono sto Ameri danas guraju a to je usvajanje pedofila kao skupine ljudi koja samim time sto se zna da su pedofili nije podlozna kaznenom progonu zbog seksualne poremecenosti sve dok osoba ne pocini kazneno djelo tj. siluje dijete. Welcome to the jungle...!

  • Deleted user:

    pocele su seanse...gdje ih samo nadju i koliko novca bi dobili za laprdanje o spolubu rodu.....

  • Deleted user:

    jokic jokic...to zvuci poznato...ili nisu u svezi...