Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka u dokumente uvodi treći spol

Ustavni sud je odlučio da opaska „bez odredbe“ kod pitanja spola u rodnom listu ili ostalim službenim dokumentima nije dostatna
08. studenoga 2017. u 12:59 121 komentara 4383 prikaza
Transrodna osoba
Foto: Thinkstock

Njemački ustavni sud u Karlsruheu donio je u srijedu odluku po kojoj se transrodnim osobama mora omogućiti unošenje tzv. trećeg spola u službene dokumente.

Trudnoća STRUČNJAK OTKRIVA Muškarci koji su postali žene uskoro će moći rađati djecu

Pitanje spola je od velike važnosti, a to vrijedi i za one osobe koje se ne osjećaju pripadnicima ni ženskog niti muškog spola“, stoji u objašnjenju Ustavnog suda.

Sud je zakonodavcima naložio da do kraja 2018. omoguće da se pitanje spola, pored muškog i ženskog, proširi za treću mogućnost ili da se u potpunosti izbaci određivanje po spolu.

Suci prvog senata Ustavnog suda odlučili su sa sedam glasova 'za' i jednim 'protiv' i time reagirali na tužbu jedne transrodne osobe koja je kod matičara tražila da se po pitanju roda izjasni kao „različito“, od ponuđenih dviju kategorija, što je matičar odbacio.

Ustavni sud je odlučio da opaska „bez odredbe“ kod pitanja spola u rodnom listu ili ostalim službenim dokumentima nije dostatna.

Ured Bundestaga za borbu protiv diskriminacije  je odluku Ustavnog suda okarakterizirao kao „povijesnu odluku u borbi za ravnopravnost transrodnih osoba“.

„Suci u Karlsruheu su jasno dali do znanja da je zaštita od diskriminacije zbog spola ne vrijedi samo za žene ili muškarce, nego i za osobe koje se ne osjećaju pripadnicima niti jednog od ova dva spola“, rekla je voditeljica parlamentarnog ureda Christine Lueders.

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Ratifikacija Istanbulske konvencije Rodna ideologija ne poništava postojanje muškaraca i žena Ines Rau INES RAU Na idućoj Playboyevoj naslovnici prvi put u povijesti naći će se transrodna zečica! Konferencija za novinare povodom 55. plenarnog zasjedanja HBK-a Darko Pavičić Istanbulska konvencija test je za sve političare kršćane

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • zecipas:

    bolesni ljudi na silu mijenjaju svijet namećući izopačene vrijednosti.

  • zoranos:

    Na stranu svjetonazor, ovo je antropološko pitanje. Čovjek je muškarac ili žena i u rijetkim slučajevima dvospolac (dakle ne može se odrediti spol) - sve ostalo je filozofiranje ili podvojena osobnost koja pak zahtijeva liječenje. Recite mi po čemu su ... prikaži još! drugačiji muškarci koji tvrde da su žene od muškaraca ili žena koji tvrde da su Napoleoni ili Severine? Nisam doktor, ali za mene je to očiti primjer podvojene osobnosti no u modernom društvu jedne se uzdiže u nebesa, a druge (napoleone) trpa u ludnice. I tko je sada tu lud - osim mene naravno?

  • Blatina19:

    Pa bolesno.