Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Je li hrvatski jezik rodno ravnopravan?

Odgovor na pitanje je li istina da se seksizam i rodna neravnopravnost očituju i u jeziku doznajte u emisiji Jezik je zakon na Večernji TV-u!
13. travnja 2018. u 19:08 56 komentara 5411 prikaza
Jezik je zakon
Pogledajte galeriju 1/3

Rodna ravnopravnost u hrvatskom jeziku bila je tema današnje emisije "Jezik je zakon" na Večernji TV-u. Voditelj i izvršni urednik Večernjeg lista, Žarko Ivković, o toj temi razgovarao je s dr. sc. Lanom Hudeček, znanstvenom savjetnicom u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje te dr. sc. Željkom Jozićem, ravnateljem spomenutog Instituta.

Jezik je zakon NOVA EMISIJA: jezik je zakon Kojim jezikom govore Srbi u Hrvatskoj?

Postoji li rodna ravnopravnost u hrvatskom jeziku, odnosno podudaraju li se u hrvatskom jeziku rod i spol?

- Razložila bih to na dva dijela. Postoji rodna ravnopravnost u smislu da je hrvatski jezik opremljen svim instrumentima i mogućnostima da je ostvari. A sasvim drugo pitanje je podudaraju li se rod i spol. Trebali bismo poći od toga što znači riječ rod. Ona ima nekoliko značenja. Primjerice list ima nekoliko značenja - list kupusa, papira, također postoji riba koja se tako zove ili list na nozi. I time nismo nimalo zbunjeni. Tako je i s rodom pa se može reći on je plemenitog roda, zatim može se upotrebljavati naziv rod kao oznaka društvene kategorije, a može se govoriti o rodu i kao gramatičkoj kategoriji. U hrvatskom jeziku se rod gramatički i spol ne podudaraju nužno - kazala je Hudeček te dodala:

- Tako primjerice imamo imenicu djevojčurak koja je muškog roda, a dijete srednjeg roda. Dakle, vrlo često uopće ne postoje neke spolne razlike projicirane kroz gramatički rod.

Postoje primjeri da ženska bića imaju tri gramatička roda.

- Djevojka je imenica ženskog roda, djevojčurak muškog, a djevojče srednjeg roda. U sva tri slučaja riječ je o ženskom spolu, a različitom rodu. dakle, ne moraju se uvijek podudarati. Zanimljiv primjer je i zbirna imenica momčad. Dobila je naziv po momku, a ona je ženskog roda - rekao je Jozić.

Cijelu emisiju "Jezik je zakon" pogledajte u videu.

Hrvatski jezik Okrugli stol: Kolegije hrvatskoga jezika obvezno uvesti na sve fakultete Jezik je zakon Jezik je zakon Pogledajte što je priblezgavanje i jezične pogreške Ivana Vrdoljaka i Gordana Marasa Čuvanje identiteta Hrvatski jezik u BiH jednakopravan je na papiru, ali unitaristi ga guraju iz javnosti

 

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Draš:

  Ono kao nema rodne ideologije a ekipa se isti dan več bacila na dekonstrukciju jezika u letečem startu .Ludilu nema granice.

 • lavdinamo:

  Sad če Zbrisel napraviti HrvatkoEngleskoSrbski jezik.Sva pravila jezika pišu kuhari iz Hiltona,u duhu ljudskih prava i ono s neke mokracije.

 • Avatar putnik83
  putnik83:

  Pocelo je ludilo,jos se ni tinta nije osusila.. Nikad mi necemo biti suveren,jak i moderan narod.Hrvatska nikad nece biti "europski Izrael",jer je nase drustvo sludjeno,a sluge zlih gospodara nas hrane podjelama.Stranackim,regionalnim,ideoloskim... Umjesto da pricamo o zaustavljanju odlaska mladih,o izgradnji infrastrukture,o ... prikaži još! navodnjavanju,proizvodnji hrane,zeljeznicama,solarnim i vjetro parkovima,tehnoloskim parkovima mi smo se uhvatili oko IK,i sad nas mozes j.... -sa oprosenjem.