Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija

'Transformacija je Hrvatske vojske od ulaska u NATO impresivna'

konferencija  Strateških vojnih partnera (1)
Foto: morh
1/6
19.06.2012.
u 12:51

Otvorenju konferencije nazočio je i predsjednik Ivo Josipović koji je u svom obraćanju istaknuo kako je zajednički cilj svima nazočnima i njihovim državama mir, stabilnost i opće dobro.

U Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma započela je dvodnevna međunarodna Konferencija Strateških vojnih partnera, izvjestili su iz MORH-a priopćenjem. Konferenciju organizira Savezničko zapovjedništvo za transformaciju NATO-a (ACT – Allied Command Transformation) i Ministarstvo obrane RH, uz sudjelovanje preko 200 sudionika, većinom razine načelnika GS OS iz preko 50 država članica NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative za suradnju te inicijative Globalno partnerstvo.

Otvorenju konferencije nazočio je i predsjednik Ivo Josipović koji je u istaknuo kako je zajednički cilj svim nazočnima i njihovim državama mir, stabilnost i opće dobro.

- U postmodernom svijetu prijetnje su globalne i asimetrične, te idu preko granica pojedinih država. Zato je suradnja u obrambeno-sigurnosnim politikama potrebna i neophodna - rekao je predsjednik Josipović.

Zapovjednik ACT-a, francuski general zbora Stephane Abrial zahvalio je Hrvatskoj na domaćinstvu. Podsjetivši na naziv Konferencije, „Sadašnji i budući izazovi“, Abrial je istaknuo da se na te izazove odgovara ne samo unutar NATO-a, nego zajedno sa krugom nacija koje dijele fundamentalne vrijednosti i sigurnosne interese Saveza. Tijekom uvodnog govora, Abrial je osobitu pažnju posvetio NATO-ovoj politici partnerstva, Inicijativi Povezanih snaga i Pametnoj obrani.

General Abrial je rekao da je Hrvatska, tri godine nakon ulaska u NATO, zauzela mjesto pouzdanog i poštovanog člana Saveza.

- Kvaliteta posla koje hrvatski vojnici obavljaju u međunarodnim misijama, naročito u ISAF-u, zaslužila je mnoge pohvale. Tijekom tih godina, OSRH su se transformirale impresivno, kako bi dosegle nacionalne i NATO-ove zahtjeve - rekao je zapovjednik ACT-a, te je dodao da daje podršku nastavku hrvatskih obrambenih reformi, razvoju sposobnosti za doprinos kolektivnoj obrani, kao i činjenici da je RH ključni faktor u razvoju regionalne suradnje.

Komentara 17

IZ
Intruder_ZD
15:01 19.06.2012.

Lako se hvalit a kad ce nam smanjiti satnicu?? Vec nekoliko godina radimo 320 sati mjesecno :( Hebalo ih aktivno dezurstvo!

ĆA
ćaćaća
13:50 19.06.2012.

ako treba napravimo 200 000 zračnica:)))))))))))))

Avatar sofist
sofist
13:15 19.06.2012.

Definitivno. Oklopništvo nam ni 25% nije funkcionalno, a o HRZ-u da ne pričamo. Svi znamo stanje MIG-ova 21, a prije nego uđosmo u taj NATO prodali smo Mil-Mi 24, jer tobože nismo imali novaca za pričuvne dijelove. Na taj način ostadosmo bez borbenih helikoptera prije ulaska u NATO, a sada smo i bez de facto bez borbenih zrakoplova. No, sigurno dobro stojimo s lovačkim puškama i novom hrvatskom jurišnom puškom, pa spremno dočekujemo zadatke u budućnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije