Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVLJENA PRAVNA TRAKAVICA

Sudac istrage ponovo ukinuo rješenje o proširenju istrage protiv Sauche i Sandre Zeljko

Tomislav Saucha
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
14.07.2017.
u 19:36

Sudac Mittermayer smatra da ZKP ne poznaje termin provođenje i proširenje istrage te da USKOK treba donijeti novo rješenje

Istraga vezana uz aferu Dnevnice, zbog koje Tomislava Sauchu i Sandru Zeljko sumnjiče da su lažiranjem putnih naloga oštetili državni proračun za oko milijun kuna, stagnira već dva mjeseca. A sudeći po najnovijoj odluci Olivera Mittermayera, suca istrage zagrebačkog Županijskog suda, stagnirat će i dalje.

Ispravio pogreške

Naime, sudac Mittermayer je po drugi put ukinuo rješenje o proširenju i provođenju istrage protiv Sauche i Sandre Zeljko. Učinio je to nakon što je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda početkom tjedna ukinulo njegovu prvu odluku, vrativši mu je na ponovno odlučivanje s jasnom uputom što da učini. Sudac Mittermayer sada je ispravio procesne pogreške, a novost je u odnosu na njegovo prethodno rješenje što je naveo da mu nije jasan činjenični opis djela koja se Sauchi i Sandri Zeljko stavljaju na teret. Njegov je stav da ZKP ne poznaje termin provođenje i proširenje istrage, te stoga smatra da USKOK treba donijeti novo rješenje o provođenju istrage te ga nakon toga spojiti s postojećem istragom protiv Sauche koja je pokrenuta u veljači.

S druge strane, USKOK, koji se žalio na prvu odluku suca Mittermayera, sigurno će se žaliti i na ovu. Vjerojatno će se pozvati i na sličnu argumentaciju, iz koje proizlazi da su u svim prijašnjim slučajevima, poput slučaja Milana Bandića ili Zdravka Mamića, žalbe na rješenja o proširenju istrage odbijene. U prvoj žalbi USKOK je naveo i da u ZKP-u ne postoji odredba koja propisuje da državni odvjetnik, kada na temelju postojećih rezultata istrage otkrije novo kazneno djelo, prvo mora donijeti rješenje o provođenju istrage, a zatim i posebnu odluku o spajanju istraga. S druge strane, činjenica je da u postojećem ZKP-u nije naveden ni termin “proširenje istrage”, na što je stručna javnost bezbroj puta do sada upozoravala, što otvara mogućnost da svatko odredbe ZKP-a tumači kako hoće, a to dovodi do pravne nesigurnosti i svojevrsnog kaosa ili pat-pozicije kao što je ova u slučaju Saucha.

Odluka na ploči suda

Što se tiče USKOK-ove žalbe, o njoj će ponovo odlučivati izvanraspravno vijeće, koje do sada nije zauzimalo stav je li proširenje istrage dopušteno ili ne. No vjerojatno će se sada morati i o tome očitovati, kako bi se sudska trakavica u aferi Saucha napokon prekinula.

Inače, te pravne tehnikalije ne mijenjaju činjenicu da su Saucha i Zeljko i dalje pod istragom, no stvar je u tome da ta istraga miruje jer dok rješenje o provođenju i proširenju istrage ne postane pravomoćno, USKOK ne može ispitivati svjedoke niti izvoditi druge dokaze. To praktički znači da tužitelji u spomenutom spisu već dva mjeseca ne mogu ništa raditi. S druge strane, sud muku muči s dostavom svojih odluka Sandri Zeljko, jer ona očito ne živi na adresi koju je dostavila sudu, pa je zadnja odluka objavljena na oglasnoj ploči suda. Što se tiče Sauche, nakon što je Andreju Plenkoviću i HDZ-u osigurao klimavu većinu, vrijeme krati istupima za sabornicom. Prošli je tjedan tako kolegama zastupnicima objašnjavao koliko je teško stanje u hrvatskim zatvorima, što je iskusio na vlastitoj koži za boravka u Remetincu.     

Ključne riječi

Komentara 25

MI
miso
13:24 14.07.2017.

Što ima u Hrvatskoj nema ni u Sjevernoj Koreji!

AS
antun sklepic
13:36 14.07.2017.

nemojte ga puno mučiti čovjek se dobro uhljebio a uhljebljeni su i mnogi suci pa nam nema druge nego čekati kad jednom u budučnosti dođu ako dođu neki pošteni .

DU
Deleted user
14:51 14.07.2017.

Adzovo Spašavanje vojnika Sauche. Koje korumpirano hrvatsko pravosuđe. Fuj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije