Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROCESNI RAZLOZI

Šutanje slučajem Saucha - zbog procedure ‘papiri’ opet vraćeni istom sucu

Tomislav Saucha
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
20.05.2017.
u 08:18

S obzirom na to da obrane nisu dobile odluku suca Mittermayera, jučer se nije raspravljalo o žalbi USKOK-a na njegovu odluku

Procesni razlozi postaju glavna karakteristika afere Dnevnice pa nakon što je Oliver Mittermayer, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, iz procesnih razloga ukinuo USKOK-ovo rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv Tomislava Sauche, iz istih razloga sucu Mittermayeru je odluku vratilo izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Nisu se bavili žalbom

To je vijeće trebalo odlučivati o USKOK-ovoj žalbi na odluku suca istrage, no time se za sada nije bavilo. Pravnom terminologijom, sucu Mittermayeru su remisorno vratili spis jer se ispostavilo da on svoju odluku o ukidanju proširenja istrage nije poslao obranama, odnosno onoj strani u postupku koja se na proširenje istrage žalila. U pravnom smislu, ta odluka izvanraspravnog vijeća opet ne mijenja ništa, jer će mu se spis ponovo vratiti nakon što sudac Mittermayer svoju odluku pošalje kome treba. A to znači da će se o USKOK-ovoj žalbi na odluku suca istrage raspravljati vjerojatno idući tjedan.

Dok se te pravne tehnikalije ne riješe, rješenje o provođenju i proširenju istrage nije pravomoćno, što znači da USKOK ne može ispitivati svjedoke i izvodite neke druge predložene dokaze. Inače, izvanraspravno vijeće može ukinuti odluku suca istrage i vratiti mu spis na ponovno odlučivanje, a može i potvrditi njegovu odluku.

Presudni glas za Marića

Odluka suca Mittermayera odjeknula je u javnosti, jer su je mnogi, pogotovo političari, shvatili kao dio političke trgovine između Sauche i Andreja Plenkovića, a u svjetlu činjenice da je Sauchin glas bio presudan u spašavanju ministarskog stolca Zdravka Marića. Činjenično odluka suca istrage ne mijenja ništa jer je Saucha sa Sandrom Zeljko i dalje osumnjičen za krađu novca iz Vlade. Sumnjiče ih da su lažirali putne naloge te novac time dobiven zadržavali za sebe.

USKOK smatra da su tako za milijun kuna oštetili državni proračun. Priča je dospjela u javnost početkom godine, nakon što su mediji objavili nalaze Državne revizije. Saucha je bio uhićen i nakratko pritvoren, a zbog te istrage saborski mu je imunitet dva puta ukinut.     

Komentara 8

Avatar navijač
navijač
08:36 20.05.2017.

Jučerašnja parola =snađi se= , danas je promjenjena u =neka institucije rade svoj posao= , a ostalo je sve isto.

Avatar bodavica
bodavica
11:59 20.05.2017.

sve je ovo DOKAZ da se u Hrvatskoj ne isplati urasti jednu kunu već kada se kreće u krađu treba biti fakin i mlatnuti veliku lovu i tada ti nitko ništa ne može. Prema tome svi vi koji ste u mogućnosti kradite što više jer će te za to biti nagrađeni

BI
binki
13:50 20.05.2017.

Najdraže mi je vidjeti da nigdje nema hdzovaca i njihovih komentara kako jedotični s tim novcima financirao milanovićeve ručkove i večere.pošto obraz hdzovci? 0 kuna ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije