Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Thompsonovo uzvikivanje 'za dom spremni': DORH neće podnijeti zahtjev za zaštitu zakonitosti

DORH navodi da je Thompson oslobođen optužbe nakon što je sud na temelju utvrđenog činjeničnog stanja zaključio kako nije dokazano da bi remetio javni red i mir
12. veljače 2021. u 22:16 15 komentara 2710 prikaza
Marko Perković Thompson
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Glavna državna odvjetnica RH Zlata Hrvoj Šipek utvrdila je u petak da nema zakonske osnove za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti protiv presude Visokog prekršajnog suda kojom je Marko Perković Thompson oslobođen za uzvikivanje pokliča ''za dom spremni'' u pjesmi "Bojna Čavoglave".

POČETAK KRAJA Odlaze Šimpraga i Čović. Boras mora sazvati sjednicu na kojoj mu senatori mogu presuditi

Državno odvjetništvo (DORH) je priopćilo da je nepostojanje zakonske osnove za ulaganje izvanrednog pravnog lijeka protiv pravomoćne presude utvrđeno nakon što je prethodno na sjednici Kaznenog odjela DORH-a razmotrena zaprimljena inicijativa Antifašističke lige RH.

Ta je udruga inicirala podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti protiv presude Visokog prekršajnog suda od 2. listopada 2019. kojom je potvrđena presuda šibenskog Prekršajnog suda koji je Marka Perkovića Thompsona oslobodio optužbe da je izvođenjem pjesme, čiji je integralni dio poklič "za dom spremni", počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

DORH je dodao da je Thompson oslobođen optužbe nakon što je sud na temelju utvrđenog činjeničnog stanja zaključio kako nije dokazano da bi remetio javni red i mir. Podsjećaju da je Visoki prekršajni sud odbio podnesenu žalbu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i potvrdio prvostupanjsku presudu.

JEDVA SE IZVUKAO Psihijatar Vukušić otkrio detalje svoje borbe s koronom pa žestoko opleo po Buriloviću i Borasu

''U obrazloženju sud ističe kako je njegova zadaća bila utvrditi je li prvostupanjski sud pravilno i u potpunosti utvrdio činjenično stanje u odnosu na okrivljenikovo ponašanje odlučno za zaključak je li on svojim postupanjem remetio javni red i mir. Ističe i kako iz izvedenih dokaza u prvostupanjskom postupku nije dokazano da bi okrivljenik ostvario konstitutivna obilježja prekršaja remećenja javnog reda i mira iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira'', nadodao je DORH.

Tužiteljstvo je preciziralo da je pjevač oslobođen jer nije dokazano da je počinio djelo za koje se optužuje te je dodalo da se radi o oslobađajućoj odluci koja ne problematizira pravno pitanje, već pitanje činjenične naravi.

''Budući da pravilnost i potpunost utvrđivanja činjeničnog stanja nije zakonska osnova za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti, nisu ispunjene zakonske pretpostavke za podizanje tog izvanrednog pravnog lijeka'', zaključuje DORH.

IMA I POZITIVNA STRANA 'Zakuhala' se situacija s cijepljenjem preko reda, stručnjak objasnio glavne razloge

Presudu Visokog prekršajnog suda u slučaju Thompsonove "Bojne Čavoglave" nemoguće je osporavati redovnim pravnim lijekovima jer je pravomoćna. Međutim, moguće je osporavati izvanrednim pravnim lijekovima o kojima odlučuje Vrhovni sud.

Zahtjev za zaštitu zakonitosti izvanredni je pravni lijek koji može inicirati bilo tko tko smatra da je presudom povrijeđen zakon ili Ustav.

Inicijator se, međutim, ne može izravno obratiti Vrhovnom sudu, već se s inicijativom obraća DORH-u koji nakon analize te inicijative ocjenjuje je li ona utemeljena ili ne. Ukoliko je tužiteljstvo ocijeni utemeljenom upućuje će Vrhovnom sudu zahtjev za zaštitu zakonitosti. 

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

objavili fotke
Nina Martina i Mario iz 'Života na vagi' javili su se s vjenčanja: Ljubav se proslavila na prekrasan način
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • Avatar putnik833
  putnik833:

  I domoljubna Hrvatska bi trebala osnovat "ligu za borbu protiv komunističkog totalitarnog naslijeđa." Pokrenut sudski postupak pred domaćim i međunarodnim sudovima u kojem bi se osudio Josip Broz za svoje zločine.Postupak u kojem bi se osudio jedan nesporno totalitaran i ... prikaži još! nedemokratski režim.Režim koji je četrdeset pet godina vladao uz pomoć partije,policijske represije,tajnih službi i kazamata. Čudom se čudim koliko je suverenistička Hrvatska nijema na kojekave udruge "civilnog društva" u službi moralnog i političkog rastakanja Hrvatske.

 • stefj:

  Oporba nema niš pametnog, pa izvlači opet ovo iz naftalina...

 • Mircen:

  Dakle, može doći do Vrhovnog suda, onog istog koji je cijelu RH proglasio krivom za Varivode (iako počinitelji nisu poznati) i koji je osudio Hrastova (kojeg da nije bilo ne bi bilo ni Karlovca, a vjerojatno ni Hrvatske). Krasno...