Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASISTIČKI ISPAD

Talijanski senator izvrijeđao crnu ministricu: 'Izgleda kao orangutan'

cecile kyenge
Reuters/PIXSELL
14.07.2013.
u 18:57

Cecile Kyenge možda dobro radi svoj ministarski posao, ali neka ga radi u svojoj zemlji, poručuje Calderoli

Sve stranke osudile su izjavu potpredsjednika Sena i bivšeg ministra u vladi Silvije Berlusconija, predsjednika ksenofobične Sjeverne lige Roberta Calderolija koji je talijansku ministricu u vladi Enrica Lette zaduženu za integracije, Cecile Kyenge, rođenu u Keniji, usporedio s orangutanom.

- Kada vidim Kyenge ne mogu ne pomisliti kako nalikuje na orangutana - kazao je Cardelori na mitingu Sjeverne lige u mjestu Treviglio.

Calderoli je kazao kako Cecile Kyenge možda dobro radi svoj ministarski posao, „ali neka ga radi u svojoj zemlji“ i dodao kako njezin boravak u Italiji čini mnoge u njezinoj rodnoj zemlji, Kongu, snivati dolazak ovdje kao u Ameriku. Zatim, pred oko 1.500 sjevernoligaša, Calderoli je kazao kako ima običaj ploviti internetom i „vidim slike članova vlade. Volim životinje, medvjede i vukove, kao što se znade, ali kada vidim sliku Cecileje Kyenge ne mogu ne pomisliti, premda ne kažem da to jest, na njezinu sličnosti s orangutanom“.

Talijanski premijer Enrico Letta oštro je osudio Calderolijeve rasističke izraze koje su, kako je rekao, prešle sve granice. Calderoli se brani kazavši kako je njegova bila „samo simpatična doskočica“, te objašnjava kako je govorio na jednom mitingu na kojem je kritizirao njezinu politiku integracije. No, i dalje inzistira na ksenofobiji jer drži kako bi ona bila dobra ministrica, „ali u svojoj zemlji“. Na zahtjeve, na primjer, Demokratske stranke i njezina čelnika Guglielma Epifanija, da podnese ostavku na položaj potpredsjednika Senata, Calderoli odgovara: „Zar se šalimo? Ne pada mi ni na kraj pameti“.

I Berlusconijeva stranka Narod sloboda, na čelu s njezinim tajnikom i ministrom unutarnjih poslova Angelinom Alfanom, osuđuje Calderolijeve riječi i izražava solidarnost s ministricom Kyenge, kojoj je to izrazio danas i telefonski.

Sjeverna liga stalno napada ministricu Kyenge, kao osobu koja je imigrirala u Italiju i tu postigla uspjeh što bi moglo navesti i druge Afrikance da dođu i „Talijanima oduzmu posao".

>> Pogodite koja je država najmanje tolerantna prema drugim rasama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije