Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napreduju prema glavnom gradu

Talibani zauzeli strateški grad Ghazni na cesti prema Kabulu

Kabul
Reuters/PIXSELL
12.08.2021.
u 18:24

Talibani su zauzeli vladine urede u Ghazniju nakon teških borbi, kazao je sigurnosni dužnosnik

Talibani su zauzeli strateški grad Ghazni u četvrtak, deveto pokrajinsko središte koje su osvojili u tjedan dana, nakon što su američke obavještajne službe objavile da bi talibani mogli zauzeti prijestolnicu Kabul u roku od 90 dana. Ghazni je smješten 150 kilometara jugozapadno od Kabula na antičkoj cesti koja povezuje prijestolnicu s drugim najvećim gradom Kandaharom.

Talibani su zauzeli vladine urede u Ghazniju nakon teških borbi, kazao je sigurnosni dužnosnik. "Svi lokalni dužnosnici, uključujući guvernera pokrajine, evakuirani su prema Kabulu", kazao je anonimni dužnosnik za Reuters. Intenzivne borbe vode se i u Kandaharu.

Uslijed povlačena međunarodnih snaga pod vodstvom SAD-a, čiji će posljednji vojnici napustiti zemlju do kraja mjeseca, talibani su preuzeli dvije trećine zemlje. Čak i kada je islamistička skupina vladala zemljom, od 1996. do 2001., nije kontrolirala cijeli sjever. Čini se da talibani sada žele osigurati kontrolu nad cijelim sjeverom zemlje prije ofenzive na Kabul.

Budući da im je ruralne četvrti preteško braniti, vladine snage povukle su se kako bi zaštitile Kabul i druge gradove, zbog čega su tisuće obitelji napustile ruralna područja u nadi da će u gradovima biti sigurniji. Talibani kažu da su zauzeli pokrajinski zatvor Kandahara.

"Borbe su prestale tek u 4 sata ujutro, a zatim su nakon prve molitve ponovno počele", rekao je jedan humanitarni radnik u Kandaharu.

Talibani su rekli da su zauzeli zračne luke izvan gradova Kunduza i Sheberghana na sjeveru i Faraha na zapadu, što dodatno otežava opskrbu opkoljenih vladinih snaga. Militanti navode da su zauzeli i Lashkar Gah, središte južne pokrajine Helmand.

Kandahar te druge južne i istočne pokrajine uz granicu s Pakistanom dugo su glavno uporište talibana, ali u posljednje su vrijeme talibani najviše napredovali na sjeveru. Predsjednik Ashraf Ghani odletio je na sjever u Mazar-i-Sharif kako bi utjecao na vođe lokalnih milicija, čiji je utjecaj prethodno pokušavao umanjiti, da mu pomognu u borbi protiv talibana.

Prema sporazumu postignutom prošle godine između Sjedinjenih Država i talibana, pobunjenici su pristali, u zamjenu za američko povlačenje, da neće napadati snage američke koalicije te da se teritorij pod njihovom kontrolom neće koristiti za međunarodni terorizam.

Dužnosnik američkog ministarstva obrane u srijedu se pozvao na američke obavještajne službe po kojima bi talibani mogli izolirati Kabul u roku od 30 dana i zauzeti ga u roku od 90. Biden je u utorak poručio kako ne žali zbog odluke o povlačenju američkih postrojbi te je apelirao na afganistanske vođe da se bore za svoju domovinu.

Ključne riječi

Komentara 1

ZI
zimerman
03:33 13.08.2021.

Sada će ponovo islamski teroristi da imaju državu u kojoj ce legalno moći da obučavaju nove mlade islamske fanatike . I tamo ce vrijeme ponovo stati i sve ce biti kao u sedmom stoljeću kada je lažni prorok stvorio religiju,iju, koja funkcionira na parazitskim sistemu ta religija ima svoj zakon a on se zove serijatski zakon . Nije problem ta mala država Afganistan koju su vec davno islamisti oteli od budista .. Problem je sto se rak današnjice proširio u kršćane države a sve se događa uz blagoslov ljevičarske politike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije