Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Talibani kontroliraju 65 posto teritorija

Američki dužnosnik upozorava: Kabul bi mogao brzo pasti

Kabul
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
11.08.2021.
u 16:27

Američka obavještajna zajednica je do prošlog mjeseca upozoravala da bi afganistanska vlada mogla pasti u manje od šest mjeseci.

Talibani bi mogli izolirati Kabul u mjesec dana, a osvojiti ga za 90, rekao je u srijedu američki obrambeni dužnosnik Reutersu, pozivajući se na obavještajnu procjenu. Talibani su u šest dana osvojili osam provincijskih prijestolnica u Afganistanu, brzinom koja je iznenadila američke dužnosnike. 

Talibani sad kontroliraju 65 posto afganistanskog teritorija, a prijete osvajanjem još 11 provincijskih središta, kazao je u utorak europski dužnosnik. Američka obavještajna zajednica je do prošlog mjeseca upozoravala da bi afganistanska vlada mogla pasti u manje od šest mjeseci. 

Američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je nova procjena donesena nakon što su talibani iznenađujućom brzinom osvojili velike dijelove Afganistana. "No to nije konačan zaključak“, kazao je, naglasivši kako afganistanske snage imaju šanse zaustaviti talibanski prodor. 

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je rekao da ne žali zbog odluke o povlačenju američke vojske iz Afganistana nakon više od 20 godina, kazavši da afganistanska vojska ima puno više vojnika od talibana te da se treba željeti boriti.  SAD je povukao sve vojnike iz Afganistana, osim onih koji štite američko veleposlanstvo i zračnu luku u Kabulu. Tamošnja vojna misija službeno završava 31. kolovoza. 

Ključne riječi

Komentara 7

MP
miroslav.petkovic.7564
17:07 11.08.2021.

E moji Ameri bili ste tamo dvadeset god i nista.Natjersli vas Avgan cobani i pod okriljem noci bris..Tako se ne cuvsju saveznici ovo i drugi bo trebali prostudirat.. Tako su prosli i Kurdi u Siriji..Nesretni nas vojnik za kog poginu .

VA
vadis1
17:52 11.08.2021.

Amerika je pokusala od fanatika napraviti kakve takvu drzavu, da ne bude utociste teroristickih grupa. Vjerojatno pravnu drzavu nisu uspjeli organizirati, narod je kakav je. Nadati se je da Afganistan ne ce biti baza teroristima. Bravo za Amerikance sto se povlace.

ZI
zimerman
06:57 12.08.2021.

Gdje god islam dominira tu spasa nema , dobro je sto su se povukli jer tamo se nije znalo ko je veći neprijatelj lažni saveznici ili Talibani . Sad sve muslimane iz kršćanski država treba vratiti nazad u njihove vukojebinee ,pa nek se nauživaju u svojim islamskim zakonima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije