Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPSADA U AFGANISTANU

Talibani otimaju djevojčice od 12 godina i prisiljavaju ih na udaju

Talibani
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
11.08.2021.
u 17:11

Profesor politologije na američkom sveučilištu pojasnio je zašto talibani smatraju to dopuštenim

Talibani diljem Afganistana idu od vrata do vrata i djevojčice prisiljavaju na udaju, od kojih su neke stare tek 12 godina. 

Džihadistički zapovjednici naredili su vojnicima da u svim osvojenim selima naprave popis nevjenčanih djevojaka od 12 do 45 godina starosti jer se one smatraju 'ratnim plijenom' koji se treba podijeliti među pobjednicima, prenosi Daily Mail

Profesor politologije na američkom sveučilištu, Omar Sadr, pojasnio je zašto talibani smatraju to dopuštenim, govoreći da se radi o 'strogom tumačenju Islama' prema koje žene smatra robom. 

Mještani grada Kunduza kojeg su talibani zauzeli prošloga tjedna pobjegli su iz svojih domova jer vojnici traže sve građane koji bi mogli biti povezani s afganistanskom vladom i ubijaju ih. 

Afganistanska novinarka već se neko vrijeme skriva od talibana zajedno sa svojim ujakom jer su joj priprijetili da će biti smaknuta. Nakon što je isprva pobjegla u obližnje selo, ubrzo nakon morala je otići jer su tamošnji mještani javili talibanima da se tamo skriva. 

Zasad su talibanski borci zauzeli devet od 34 afganistanskih prijestolnica te većinu gradova u zemlji stavili pod opsadu.

VIDEO Širi se strahoviti toplinski val sa Sjeverne Afrike na jug Europe

Komentara 44

ZA
Zapadnjak
18:31 11.08.2021.

Ovo je bilo znano prije tri mjeseca kao i prije 10 godina, Zapadna politika u Afganistanu je bila cisti promašaj... ili nije promašaj, ali onda se nemamo pravo zgrazati nad talibanima kad je, kao sto rekoh, odavno poznati tko su, sto su i kakvi su... objektivno u ovakvim situacijama postoje dvije opcije: prva je rat, ozbiljan, tezak, dugotrajan rat i nakon njega jos tezi nation building, u ovih 20 godina jedino vrijeme kad se djelovalo na ovaj nacin bilo je onih prvih 8 tjedana dok se nije srusilo talibane s vlasti, sve ovo ostalo je bilo s cetvrtinom, pa i manje volje... druga je opcija jednostavno se ne mijesati sto znaci da ce se ove stvari iz clanka nastaviti događati, na sve vecem podrucju naravno s obzirom da iz dana iz dan talibani kontroliraju sve vise i vise teritorija... trece opcije jednostavno nema, izbor je tezak, a svatko po svom gustu neka odluci koja mu je manje mrska, ali praviti se, iz bilo kojeg razloga, da postoji neki treci put je jednostavno laganje...

IP
info_punkt
19:25 11.08.2021.

A u isto to vrijeme, Amerikanci podvili repove i bježe ko džukele, ostavljajući svoje saveznike na milost i nemilost neprijatelju, baš kao i u Saigonu. Povijest se u njihovom slučaju definitivno ponavlja, samo sada će se ponavljati sve češće.

ST
Startrack
00:43 12.08.2021.

Pa stace drugo vidis kako su ruzni. Isto tako u indijaca postoji dogovoreno vjencanje jer niko nebi htio nikog inace jersu ruzni ko pacovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije