Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička kriza

Szijjártó: Mađarska je većinu registrirala, Hrvatska je pala na testu. Ostojić: Pala je Orbanova politika

ranko ostojić
Foto: Ivica Galović/Pixsell
20.09.2015.
u 22:36

– Ne može se uzeti ozbiljno izjava ministra države čiji je sustav zbrinjavanja migranata pao nakon jednog dana – kazao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić večeras je za RTL prokomentirao situaciju s izbjeglicama u Hrvatskoj kojih je u proteklih pet dana ušlo oko 27 tisuća. Kazao je da je kampom kod Opatovca koji je sagrađen u samo 24 sata znatno rasterećen Tovarnik

– Uspjeli smo smanjiti taj pritisak. Manji broj ljudi iz Tovarnika prebacuje se ovamo. Nismo ovdje gradili prostor za dugoročni boravak nego za kompletan postupak ''check-ina'', što je bitno zbog sigurnost naših ljudi, ali i samih izbjeglica – kazao je Ostojić.

Dodao je i da će otvaranje mađarske granice rasteretiti Hrvatsku kritizirajući politiku Viktora Orbana i Tomislava Karamarka.

– Pokazalo se da Orbanova, a i Karamarkova politika nemaju nikakve šanse da prođu. Dakle, saveznici koji bi žicom i puškom rješavali stvari morali su otvoriti granicu. Sigurno je da će to rasteretiti Hrvatsku. I napokon smo došli do toga da nam prestanu dijeliti lekcije oni koji su primali desetke tisuće izbjeglica, nisu ih registrirali, slali su ih u Njemačku i onda su se začudili kad to radi Hrvatska – rekao je Ostojić.

Na upit što će se dogoditi ako Mađarska potpuno zatvori granicu, ministar je odgovorio da to pitanje mora biti riješeno na granici između Grčke i Turske te da im ni zid od 165 kilometara nije pomogao u borbi protiv izbjeglica.

Na Ostojićevu izjavu da je "kroz Mađarsku prošlo najmanje pola milijuna ljudi, što neregistrirano, što registrirano, pa ta država ne može Hrvatskoj dijeliti lekcije o postupanju prema migrantima" reagirao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó .

– Ne može se uzeti za ozbiljno izjava ministra države čiji je sustav zbrinjavanja migranata pao nakon jednog dana. Mađarska je ove godine primila više od 210 tisuća migranata te je veliku većinu, po pravilima Europske unije, registrirala – komentirao je večeras Szijjártó.

– Neregistriran je ostao tek mali broj migranata koji su se suprotstavili registraciji, dodaje Szijjártó te ističe: – Hrvatska je već nakon prvog dana objavila da ne može voditi registraciju imigranata i time je otkazala suradnju s Europskom unijom i pala na testu Schengena.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>>300-njak izbjeglica potaknuti slovenskim aktivistima u potpunosti blokirali promet na Bregani

>>MUP: Priljev izbjeglica je velik, a to se očekuje i u narednom periodu. Kotromanović: Mi ne možemo ići, žica, palica, strojnica, vojnik

Komentara 148

BK
branko-kockica
22:58 20.09.2015.

Ostojiću, opet lažeš. Kome ti prodaješ maglu više. Ni jedan migrant ne ide na srpsko-mađarsku granicu, NI JEDAN. Ljudi, pratite srpske i mađarske medije, tamo je potpuno normalan promet, Srbija je jamčila Mađarskoj da će poštovati sva pravila, zato su Mađari i otvorili promet. Ostojić je pomahnitao i laže bez prestanka.

77
777CRO
22:58 20.09.2015.

Mi naravno vjerujemo rankovicu ostoji ... Nikad nećemo zaboraviti kako je on hrabro poslao njegovu miliciju u odorama hrvatske policije da u crkvi premlaćuju nase invalide domovinskog rata ... Naravno njegove cetnike iz Splita za svastiku nije nasao ... Too je vrlo komplicirano ali sada obradjuje veliki posao ... Sve sto od njega traži seselj nikolic ili Vučić ....

Avatar smile
smile
23:06 20.09.2015.

Da bar mi imamo svoga Orbana. :-( Nemoze netko tko mrzi Hrvatsku braniti njene interese i narod. Nadam se da ste svjesni za koga ste glasali. Katolicku zemlju vode bezboznici. Strasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije