Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
medijski izvor

Švicarska neopravdano tražila da novinarka otkrije ime dilera koji desetak godina nekažnjeno prodaje marihuanu i hašiš

Police operation in Berlin borough of Kreuzberg
Paul Zinken/DPA/PIXSELL
07.10.2020.
u 10:58

Objava da diler godinama nekažnjeno prodaje droge nedvojbeno je od javnog interesa, zaključio je ESLJP

Švicarska je prekršila članak 10. europske konvencije o ljudskim pravima time što je novinarka prisiljavana da otkrije identitet dilera lakih droga s kojim je razgovarala i objavila članak. Savezni vrhovni sud Švicarske utvrdio je kako novinarka nije mogla odbiti svjedočenje radi zaštite izvora informacije jer je prodaja lakih droga ozbiljan prijestup pa je važniji javni interes za progonom počinitelja od interesa zaštite novinarskog izvora informacija.

Novinarka Nina Jecker članak "Posjeta dileru" objavila je u regionalnim novinama Basler Zeitung. Posjetila ga je u stanu te je objavila da već 10 godina prodaje marihuanu i hašiš, na čemu godišnje zaradi 12.000 švicarskih franaka. Na temelju te objave javni tužitelj otvorio je istragu u kojoj je Jecker odbila svjedočiti i Kantonalni sud dao joj je za pravo. Ali, tužitelj se žalio i Savezni vrhovni sud presudio je da se Jecker ne može pozvati na pravo zaštite izvora informacije jer je važniji interes progona počinitelja, a njezino svjedočenje jedini je način na koji on može biti identificiran.

Međutim, ESLJP je u vijeću od sedam sudaca zaključio kako nije dovoljno ustvrditi kako je bez svjedočenja novinarke nemoguće provesti istragu, već kod procjene nužnosti treba uzeti u obzir težinu djela i to s obzirom na konkretne okolnosti a ne samo uopćene zakonske.

Objava da diler godinama nekažnjeno prodaje droge nedvojbeno je od javnog interesa, zaključio je ESLJP. Otkrivanje njegova identiteta negativno bi se odrazio na kredibilitet novina u očima budućih potencijalnih izvora informacija, kao i na interes javnosti da dobiva informacije iz anonimnih izvora. S obzirom na važnost zaštite izvora informacije novinara u demokratskom društvu, zahtjev za otkrivanjem izvora informacije prema članku 10. Europske konvencije o ljudskim pravima mora biti opravdan nekim važnijim javnim interesom.

Međutim, nije dovoljno ustvrditi da neko djelo ulazi u predviđene zakonske okvire već da je to baš u konkretnom slučaju nužno. Kako je najviši sud Švicarske propustio utvrditi postojanje prijeke društvene potrebe za prisiljavanjem novinarke da otkrije izvor informacije, utvrđeno je da je Švicarska povrijedila članak 10. Konvencije. 

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
12:35 07.10.2020.

Čovjek dila cijelu godinu i samo 12 000 franaka zaradi, Hrvatska je raj za Švicarsku, kod nas ti se toliko zarađuje da lovu moraš pospremati u gepeke i u tuđe garaže, zakopavaš po vrtu, dijeliš okolo i još ti narod kliče, narod te voli jer i ti voliš Hrvatsku!

5S
505.scrtom
12:15 07.10.2020.

pa nije niti čudno zašto švicarci nisu u toj eu narkomaniji svi nadozirani

ZB
Zoki-Bijela
12:04 07.10.2020.

Sta kaze Penelopea na ovo.. Jesuli Nijemci krivi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije