Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"tajni" dokument

Svađa oko izvješća o poglavlju 23: Milanović napao premijerku Kosor

Milanović (1)
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/3
13.05.2011.
u 13:32

Ni oporba, ali niti glavni koalicijski partner Friščić ne znaju što piše u izvješću što ga je Vlada poslala u Bruxelles.

Nakon što se premijerka Jadranka Kosor u Banskim dvorima sastala s veleposlanicima zemalja akreditiranih u RH i upoznala ih sa sadržajem Vladina izvješća o poglavlju 23, postavilo se pitanje je li premijerka to trebala učiniti prije nego je sa sadržajem izvješća upoznala Sabor i javnost.

Predsjednik SDP-a i Kluba zastupnika Zoran Milanović kazao je da ne zna što piše u izvješću o poglavlju 23, koji je Vlada poslala u Bruxelles, a na upit je li normalno da su veleposlanici zemalja EU vidjeli izvješće prije naših građana i zastupnika, spremno dodaje da "nije normalno ni potrebno jer bi veleposlanici to ionako vidjeli preko Bruxellesa".

– Svatko tko ima pet minuta iskustva u diplomaciji to zna – dodao je Milanović.

Sastanak premijerke s veleposlanicima bila je obična pokazna vježba. Sadržaj izvješća trebala je znati naša javnost jer ono nije tajno, ali malo je toga normalno u Hrvatskoj – dodao je šef SDP-a. 

>>Što piše u izvještajima: Vlada na svom webu objavila izvještaje o 23. i 8. poglavlju 

Milanović se osvrnuo i na izvješća u pojedinim medijima gdje se spominje cijeli niz pojedinačnih predmeta od kojih ni jedan nije pravomoćno završen. Navodno se spominje niz korupcijskih i nekorupcijskih slučajeva i policijskih prijava u tom izvješću, kako prenose mediji.

– Ako su u izvješću uistinu i podaci poglavlja o pravosuđu nabrojeni predmeti pojedinih koruptivnih i nekoruptivnih slučajeva, onda je to jadno i tako se ne vodi država – zaključio je Milanović i poručio građanima da se još malo strpe i iziđu na izbore.

Predsjednik Sabora Luka Bebić (HDZ) ne vidi ničega spornog u tome što je premijerka obavijestila veleposlanike zemalja EU o izvješću o poglavlju 23.

– Ti veleposlanici predstavljaju zemlje EU koje će izvještavati svoje Vlade. Bit će obaviješten i Sabor i javnost. Nije normalno dok traju pregovori da se objavljuju stajališta – nastavio je Bebić i dodao:

– Ne treba se uzbuđivati jer riječ je o nekoliko dana u kojima će svatko biti obaviješten.

O pojedinostima izvješća Bebić nije želio govoriti, ali kazao je da postoji desetak točaka u kojima su razrađena pitanja pokrivena tim poglavljem. Precizno je obrazloženo što se postiglo u posljednja dva mjeseca.

– Ako mene pitate, u poglavlju 23 postigli smo daleko najviše što se moglo očekivati i ne samo u zakonodavnom okviru. Vlada ne može utjecati na sudske presude. Tu treba biti potpuno jasan. Vlada izvještava o onome što je napravila i što je bila njezina kompetencija. Otkako je stupio na snagu novi ZKP, mnogo se toga napravilo. Apstrahirajmo pojedinačne slučajeve jer oni nas ne mogu ni gurnuti naprijed niti povući natrag – smatra Bebić. Iako iskreno priznaje da nije imao kada vidjeti izvješće, dodaje da je upoznat s njegovim sadržajem.

Goran Beus Richembergh (HNS) također tvrdi da nije vidio izvješće koje je Vlada poslala u Bruxelles.

– Nisam time iznenađen jer je i dosad Vladina tehnologija izvještavanja, kad se govori što je Hrvatska ispunila u pojedinim poglavljima, podrazumijevala da se izravno komunicira s Bruxellesom, a da se nas povremeno izvijesti o napretku pregovora – rekao je. No s druge strane, kaže Beus, nije iznenađen jer premijerka, od samog početka svog mandata, nema običaj komunicirati sa Saborom, a takvo je ponašanje naslijedila od svoga prethodnika.

– Bilo bi normalnije da se spomenuto izvješće izravno poslalo u Bruxelles jer tamo sjede oni s kojima smo pregovarali i koji ocjenjuju ispunjene mjerila, ali istodobno je to trebalo dostaviti svima u RH koji to trebaju znati – tvrdi Beus. Sabor je trebao biti informiran jer to jesu li ili nisu informirani veleposlanici manje je bitno. Upoznati smo s nekim detaljima drugih izvješća jer je Vlada bila obvezna izvještavati o tijeku pregovora. Detalje i što je sve ispregovarano u smislu izuzeća i u smislu rokova nemamo jer Vlada nije objavila. Zastupnik može zatražiti uvid na takvo izvješće i nije dobro ni uobičajeno da ga dobivaju na uvid nakon veleposlanika, zaključio je.

Teško osmo poglavlje
Za rasprave u Saboru, premijerka Jadranka Kosor s druge je strane Markova trga okupila veleposlanike država EU. Nakon sastanka, ocijenila je kako “smatra da EK može na temelju ovih izvješća zaključiti da poglavlje 23, kao i 8, može zatvoriti”. Uza spomenute izvještaje, kazala je, u Bruxelles je poslano i izvješće o postupanju u domaćim predmetima ratnih zločina.
– Posebnim zaključkom obvezali smo MUP i Ministarstvo pravosuđa da do 15. rujna pripreme i Vladi podnesu detaljno izvješće o rezultatima u istragama i procesuiranju ratnih zločina, s naglaskom na najvažnije predmete – objasnila je J. Kosor. Osmo poglavlje o tržišnome natjecanju istaknula je osobito teškim.

Teško osmo poglavlje
Za rasprave u Saboru, premijerka Jadranka Kosor s druge je strane Markova trga okupila veleposlanike država EU. Nakon sastanka, ocijenila je kako “smatra da EK može na temelju ovih izvješća zaključiti da poglavlje 23, kao i 8, može zatvoriti”. Uza spomenute izvještaje, kazala je, u Bruxelles je poslano i izvješće o postupanju u domaćim predmetima ratnih zločina.
– Posebnim zaključkom obvezali smo MUP i Ministarstvo pravosuđa da do 15. rujna pripreme i Vladi podnesu detaljno izvješće o rezultatima u istragama i procesuiranju ratnih zločina, s naglaskom na najvažnije predmete - objasnila je J. Kosor. Osmo poglavlje o tržišnome natjecanju istaknula je osobito teškim.

 

Komentara 299

BE
besliciv
15:58 13.05.2011.

13.05.2011. u 15:55h deželan je napisao/la: Neobveščanje je res napaka, ------------------------------------------------------- Ni to \"napaka\"....to je planirana PREVARA !

Avatar puky
puky
15:58 13.05.2011.

... ovo komunističko derište i nesposobni partijski sekretar Lepi Cane je \"uvređen i iznenađen\" jer mu Banska Djeva nije dala izvješće na supotpis ... do sada je odbijao sudjelovati u naporima svih proeuropskih snaga a sada mu krivo što zadnjee metre Banska Djeva sa suradnicima bez njega prelazi ... strava ...

BC
BCA
15:57 13.05.2011.

deželan je napisao/la: _____________________________ Pa vidiš, prije saznam od tebe nego od naših..ha..ha..ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije