Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze. Zaraženo četveromjesečno dijete je dobro

Nacionalni stožer civilne zaštite
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/4
05.04.2020.
u 14:03

Naša epidemiološka linija je i dalje linearna, održimo je tako i držimo se mjera, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš

U Hrvatskoj je potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze, što je ukupno 1182 oboljelih od Covid-19. Preminulo je 15 osoba. Na respiratoru je 39 osoba, oporavljenih je 125, dok je ukupno hospitaliziranih 374.

"Potvrđeno je 56 novih slučajeva zaraze, što je ukupno 1182 oboljelih od Covid-19. Preminulo je 15 osoba. Danas je preminulo troje. Svi su bili kronični bolesnici. Na respiratoru je 39 osoba, oporavljenih je 125. "Naša epidemiološka linija je i dalje linearna, održimo je tako i držimo se mjera", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. Ministar Beroš kazao je kako je ukupno učinjeno 10.847 testiranja, od čega u zadnja 24 sata 1014. Od testiranih uzoraka 10,9 posto su pozitivni.

"Zaprimili smo 3860 dojava o kršenju samoizolacije, utvrđeno je 1120 osoba koje su kršile samoizolaciju, samo jučer smo zaprimili 64 dojave, u 37 slučaja se radilo o osobama koje krše taj režim", kazao je Božinović.

74 Hrvata koji su stigli letovima su negativni na koronavirus

U zagrebačku Zračnu luku "Dr. Franjo Tuđman" sletjeli su čarter letovi iz Rima, Lisabona, Madrida i Stockholma

"Ukupno je bilo 143 hrvatska državljana, koji su pregledani, i pet Slovenaca koje smo otpratili u tranzitu", kazao je ministar Davor Božinović.

"143 brisa je uzeto, nitko od pacijenata nije imao simptome. U 13 sati, 74 brisa smo dobili i svi su negativni", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Situacija je epidemiološki potpuno pokrivena, dodao je.

Božinović je rekao kako je do 11 sati izdano ukupno 441.721 e-propusnica, od kojih 373.302 na zahtjev poslodavaca, a odbijeno je 12.884 zahtjeva.

U porastu su djela organiziranog kriminala i korupcije, inače je smanjen broj ostalih kaznenih djela, obavijestio je Božinović. "Imamo pad broja kaznenih djela protiv imovine, pad je kaznenih djela razbojništva, pad teških krađa i teške krađe provaljivanjem kao i pad krađe motornih vozila. Izražavam zadovoljstvo radom hrvatske policije", kazao je Božinović. Dodao je da je 18 policijskih djelatnika zaraženo.

Zaraženo dijete iz Nuštra nema simptome

"Zaraženo je dijete od četiri mjeseca iz Nuštra, zarazilo se od majke. Nemaju nikakvih simptoma, dobro su i njihovo stanje se prati", rekao je Capak.

"Imamo zaraženo 26 djece u dobi do 10 godina, 33 mladih u dobi od 10 do 20 godina. Imamo 143 osobe koje su starije od 70 godina, a najviše zaraženih je u dobi od 50 do 60 godina. Dosadašnja situacije s djecom i trudnicama su pozitivne", kazao je Capak.

U Zagrebu epidemiološka situacija dobra

Epidemiološka situacija u Zagrebu je dobra. Imamo u zadnjih par dana 9, 0 slučajeva. Imali smo par proboja u bolnice. Ljudi su u samoizolaciji, ja bih rekao da je epidemiološka situacija je dobro", kazao je Capak.

"Cjepivo se stavlja na kliničke studije, a za to treba šest do osam mjesci, cjepivo nije navidiku, a studije će pokazati je li cjepivo upotrebljivo ili ne", kazao je Capak o cjepivu iz SAD-a.

Video: Hrvatski državljani vratili se iz inozemstva izvanrednim komercijalnim letovima

Ključne riječi

Komentara 19

MP
miroslav.petkovic.7564
15:24 05.04.2020.

Hrvatska se jos dobro drzi u odnosu na druge razvijene zemlje. Gdje vlada katastrofa epokalipticno. Zdrastveni sustav nula sebicnost. Eto Rusija pomaze i EU I USA. U Americi je strasno slusam od moji prijatelja koji zive.. Gledam tu na TV Moskva sinoc kazu tu u NOVO SIBIRSKU jedan Virolog dise prave sedam vakvina. Kaze ovaj KORONAVIRUS postepeno cese smanjivat tokom ljeta. Dabi opet u jesen i zimu buknija. Najbolja mu temperatura kaze od pet do dvanest gradi. Rece moramo se pomiriti i ziviti stime isto kaze kao sto je nastala neka vrsta gripe u ranim sezdesetim godinama. kaze Vakcina bit ce napravljena sigurno do godinu dana.a mozda iza cetri pet mjeseci do jeseni. Jer su nasli gen virusa i sad brze i bolje mogu radit. A jos nitko nije nasa gen od ovog virusa. Labaratorij VEKTOR kako je nasa vakcinu protiv EBOLE tako ce nadam se protiv ovog virusa. Medutim preporucio bi svima da zasadi svoj vrt ili polja dugo je do Jeseni. A bjeda svakog od nas moze zakucati na vrata.Ovo su samo treninzi pred jace utakmice.

DU
dugonja66
15:31 05.04.2020.

kako da se mi ponasano po propisu kriznog stozera kada u opstini sveti ilija u dvije zupe svecenici svakodeno sluze svete mise uz prisutstvo veceg broja vjernika s zna se da su crkve najveci rasadnik zaraznih bolesti zar su oni nesto drugo pa tamo nema virusa sramota

WI
wimamanianiia
15:35 05.04.2020.

Ne moze se svaki dan prebrojavati pacijente, a ekonomiju pusti niz vodu i zaduziti drzavu za 10 miliardi dollara za tri mjeseca nerada. Drzava mora funkcionirati, i u ratu i u svakoj drugoj elementarnoj nepogodi, a ne sve pogasiti ii poskrivati se misje rupe i praviti se da ne postojis. To bi znacilo okaciti bijelu zastavu i predati se neprijatelju, a to ozbiljni drzavnici ne rade, nego paralelno sa krizom pokrecu svoju domacu industriju i proizvode sve sto je potrebno jednoj drzavi i narodu da prezive u krizi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije