Naslovnica Vijesti Svijet

Evo što očekuje korisnike American Expressa

Kartice se mogu normalno upotrebljavati do 31. prosinca 2019. U PBZ Cardu tvrde da se korisnicima limiti neće preko noći svesti na nulu
24. siječnja 2018. u 22:21 33 komentara 30651 prikaza
Amex
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Cijeli se cirkus izrodio zbog tumačenja informacije da American Express napušta tržište Europske unije i od trenutka objave po portalima se vode rasprave znači li to da se kartice Amexa više neće moći upotrebljavati ili ih samo neće izdavati licencni partneri u EU, pa tako ni PBZ u Hrvatskoj.

PBZ model poslovanja PBZ: Kartice American Expressa vrijede do kraja 2019.

Išlo se čak do optužbi da PBZ laže i da će se Amex i dalje lijepo koristiti, samo ne u njihovu aranžmanu. Objasnit ćemo što se stvarno događa s kreditnom karticom koja se u Hrvatskoj koristi već više od 45 godina, a prva je kartica u svijetu izdana 1959. godine.

Činjenica je da American Express uistinu napušta EU – franšiznog poslovanja neće biti pa kartice više neće izdavati nijedna banka ili kartičarska kuća koja ima sjedište na prostoru EU, a korisnici će kartice moći dobiti izravno od izdavatelja u Americi ili nekog njihova partnera izvan EU. Teoretski, naravno. U praksi zasigurno neće biti baš jednostavna procedura prema kojoj bi hrvatski građanin mogao dokazati Amexu da je platno sposoban, ako ne živi i radi ondje gdje će se njihove kartice i dalje izdavati.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Amex
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...

Odluku o povlačenju iz EU Amerikanci su donijeli zbog europske regulative, konkretno zbog stupanja na snagu direktive PSD2 (Payments Services Directive 2) kojom se širi koncept “otvorenog bankarstva” demokratizacijom pristupa podacima koje su dosad posjedovale isključivo ovlaštene financijske institucije. Upravo su to i objavili na svojoj službenoj stranici.

– Kombinacija učinaka europskog platnog paketa, uključujući ograničenje cijena naknada, razdvajanja platnog prometa i procesa obrade podataka, paneuropsko licenciranje i zahtjevi za pristup mreži, nameću regulatorno opterećenje koje poslovanje licencija American Expressa čine neodrživima – objavili su u centrali Amexa te dodali da stoga donose odluku o izlasku iz svih svojih aranžmana za licenciranje u EU. Raskinuli su sve licencije s postojećim partnerima te su u procesu gašenja operacija. U PBZ-u su konsternirani optužbama da lažu kako će se kartice u Hrvatskoj i dalje izdavati i koristiti, samo ne od njih te da su informaciju namjerno plasirali na taj način.

– PBZ Card je vodeća kartična kuća u Hrvatskoj s bogatim znanjem i iskustvom u kartičnom poslovanju te su u tijeku aktivnosti kako bismo korisnicima American Express kartica i poslovnim partnerima omogućili daljnje nesmetano korištenje svih usluga i uz njih vezanih pogodnosti i nakon 31. prosinca 2019. Svi korisnici American Express kartica i poslovni partneri mogu nastaviti, kao i do sada, u punom opsegu, koristiti svoje kartice i njezine funkcionalnosti. Naglašavamo da smo u kontaktu sa svojim korisnicima i poslovnim partnerima te ćemo ih pravodobno obavijestiti o rezultatima spomenutih aktivnosti – zasad šturo objašnjavaju.

No, što to konkretno znači za postojeće korisnike kartica koji imaju pravovaljane ugovore?

1. Mogu li se kartice American Expressa i dalje koristiti i do kada?

Korisnici kartice i dalje mogu upotrebljavati normalno za sva plaćanja do 31. prosinca 2019. godine. U tom će trenutku prestati vrijediti sve Amex kartice koje su im izdale banke ili kartičarske kuće sa sjedištem u Europskoj uniji. U Privrednoj banci Zagreb, čiji PBZ Card izdaje kartice u Hrvatskoj, ne objašnjavaju što će se u tom trenutku dogoditi s karticama jer ih u tome koči, dijelom postojeći ugovorni odnos s Amexom, a dijelom regulativa, no realno je očekivati da će u zamjenu ponuditi neku drugu kreditnu karticu koju izdaju i na nju prenijeti sve obveze i pogodnosti. Uvjeravaju da korisnici ne trebaju imati straha da će im se limiti preko noći svesti na nulu ili da će odjednom morati podmiriti sve svoje obveze. Uostalom, to je, prema ugovorima koje su potpisali u trenutku izdavanja kartice – nemoguće i utuživo.

2. Može li se i dalje na kartice kupovati obročno i do kada?

Na Amex kartice i dalje se može plaćati obročno, pa i na 24 rate, čime se vremenski prelazi razdoblje otplate nakon 31. prosinca 2019. – Korisnicima će biti omogućeno da i nadalje sve svoje obaveze, bez obzira kada je potrošnja nastala, bilo da je riječ o obročnoj otplati bez kamata i naknada, kreditima i drugim pogodnostima, nesmetano i kontinuirano podmiruju prema ugovorenoj dinamici – jasni su u PBZ Cardu.

3. Hoće li se i dalje moći podizati potrošački krediti i što će biti s otplatom već odobrenih, koji dospijevaju za, recimo, pet godina?

U PBZ Cardu tvrde da se i dalje preko Amex kartica mogu podizati potrošački krediti, pa i oni na pet godina, a oni koji su već odobreni, moći će se otplaćivati do kraja onako kako je to ugovoreno.

4. Hoće li se u Hrvatskoj nakon 31. prosinca 2019. moći plaćati American Express karticama drugih izdavatelja?

S prihvatom kartica zasigurno neće biti problema, a to si jedna turistička zemlja ne bi mogla niti dopustiti, no prihvat ponajprije ovisi o ugovorima izdavača s prodajnim mjestima. A kad je American Express posrijedi, tu je zapravo i dosad bilo najviše problema jer se trgovci žale da su njihove naknade najskuplje, a to im, u kombinaciji s čekanjem na novac koji im kod plaćanja kreditnom karticom “sjedne“ s odgodom, baš i nije najdraža opcija.

Zato postoji dosta trgovaca koji ni dosad nisu prihvaćali kartice American Expressa kao platno sredstvo. 

American Express poslovno izvješće Prvi gubitak AmExa u 26 godina zbog troška u vezi poreznih promjena Švicarski franak Pravomoćno U Sloveniji prva pojedinačna presuda o ništetnosti ugovora u CHF Tesla Kraj 2017. Pala prodaja auta u Europi, u Hrvatskoj oštar pad
Sezona skijanja
Sezona skijanja
Kada se putovanje pretvori u noćnu moru

A1 izdvaja za Vas

 • Hladan:

  Bio sam svjedok u jednom restoranu u Njemačkoj kad je vlasnik hladno odbio gostu plaćanje Amexom, čovjek je morao ostaviti putovnicu i otići po gotovinu na bankomat! dok smo mi uredno platili račun za 2 stola, jedan Visom, a jedan ... prikaži još! Mastercardom. Taj Amex je bezvezni prenapuhani američki proozvod koji ionako na EU tržištu nije nikad imao neku popularnost, osobito ne u zapadnim zemljama EU!

 • Avatar pendreck
  pendreck:

  Amex kasira od trgovaca koji akceptiraju placanmje karticama oko 6-7% provizije. I tko na kraju placa? Mi svi...

 • zivko1:

  Koja banka bude davala uslugu da se može beskamatno kupovat na 24 rate ta će imat prednost u odnosu na druge.