Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA SMS

Tajna jednosatnog sastanka Plenković - Brkić. I što je Varga još rekao USKOK-u?

Milijan Brkić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.09.2018.
u 19:20

Afera Falsifikator okrenula se jučer protiv državnog vrha jer su premijer Plenković i glavni tajnik HDZ-a Jandroković morali odgovarati na pitanja zlorabi li vlast državni aparat za obračune u stranci zbog curenja povjerljivih informacija

Blaž Curić, kum Milijana Brkića i vozač ministra Tomislava Tolušića, dobio je mjesec dana istražnog pritvora jer je, sumnja se, Franji Vargi dojavio da je pod tajnom istragom USKOK-a. Varga, uhićen jer je Zdravku Mamiću izradio lažnu SMS korespondenciju u njegovu kaznenom postupku, zatražio je pak dopunu svog iskaza USKOK-u, ta mu je želja ispunjena i ponovno je ispitan.

Veliko je pitanje što je Varga još rekao istražiteljima, odnosno je li dodatno umočio ili napakirao bivšem vrhu HDZ-a i Milijanu Brkiću s obzirom na to da je Varga slovio kao nametljiv i nepouzdan čovjek. Iako se dan prije branio šutnjom u USKOK-u, vozač Curić jučer je na osječkom sudu rekao da nije kriv te je smatrao da nema razloga za njegovo pritvaranje. Obranu nije iznio, ali ročište i vijećanje trajalo je gotovo tri sata jer su istražitelji, otkrivamo, već prikupili poprilično debeo spis dokaza protiv Curića.

Milijan Brkić
1/5

Okrenulo se protiv državnog vrha

– Sasvim je izvjesno da ću uložiti žalbu na odluku o istražnom zatvoru. Bit će ispitana četiri svjedoka – rekao je Krešimir Vilajtović, Curićev branitelj.

Curić je pritvoren zbog osnovane sumnje, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela te opasnosti od utjecaja na svjedoke. U osječkom se zatvoru pridružio Franji Vargi, koji je započeo štrajk glađu. Varga se prvo, doznajemo, žalio na zatvorsku hranu i govorio kako mu ne odgovara zbog zdravstvenih tegoba. Objasnio je, potom, kako štrajka iz protesta, tražeći tako ubrzanje postupka. Večernji list doznaje da se Varga u pritvoru ponaša prilično nesuvislo, da je iracionalan te da nepovezano govori. Izvori iz HDZ-a, koji su Vargu upoznali preko Milijana Brkića, koji ne krije da ga poznaje još iz MUP-a, kažu da je Varga i prije bio čudan i staklena pogleda, pa im je djelovao kao da je pod utjecajem “medikamenata”.

Na osječkom sudu jučer dopodne viđeni su odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić, branitelji Zdravka Mamića, a navodno je Varga u svom zahtjevu izrazio da bi se s njima htio sastati kako bi ih angažirao za svoje odvjetnike. To pak čudi jer je više izvora iz HDZ-a potvrdilo da je Varga u kroničnoj besparici te da ih je često zvao i žicao da mu posude tisuću ili dvije kuna ili pak nađu posao, pa se postavlja pitanje kako bi mogao platiti tako razvikane odvjetnike.

Premijer i šef HDZ-a Plenković i njegova najbliža ekipa danas su prilično smireno govorili o Milijanu Brkiću prepuštajući da institucije odrade svoj posao. Plenković je otkrio da je s Brkićem razgovarao čak sat vremena, no detalji tog razgovora nisu poznati.

– O tome što će se odvijati u istrazi ne mogu spekulirati, pa trenutačno nemam komentara – rekao je Plenković novinarima. Zanimljivo je da se cijela priča u aferi Falsifikator jučer okrenula protiv državnog vrha jer je u javnosti dominantna teza, sudeći po pitanjima medija, da vlast zloupotrebljava državni aparat kako bi se Plenković obračunao s oporbom u HDZ-u, posebice Milijanom Brkićem, svojim zamjenikom i potpredsjednikom Sabora. Ta teza proizlazi iz činjenice da su informacije iz istrage curile i u medije, i to velikom brzinom, nakon što je ustanovljeno da trag vodi prema Brkiću i Tomislavu Karamarku, kada je riječ o poznanstvu i navodnom korištenju Varginih usluga. A sve to dolazi uoči najavljenog prosvjeda u Vukovaru, koji organizira gradonačelnik Ivan Penava, da Plenković i njegovi suradnici vjeruju kako je riječ o političkom udaru na Vladu iza kojeg možda stoji i sam Brkić, odnosno Plenkovićeva stranačka oporba.

– Nema ni riječi o tome da bi Vlada, ja ili bilo tko drugi u Vladi koristio državne institucije za bilo kakve obračune. Potpuno su neovisne o izvršnoj politici. To nije način na koji ja ili ova Vlada radimo – odgovorio je Plenković na te kritike. Na pitanje je li sada upitan kredibilitet Milijana Brkića zbog ove afere, Plenković se nije upuštao u obračun.

Svatko odgovara za sebe

– Dobro je načelo da svatko odgovara za svoje postupke. Gospodin Brkić je gospodin Brkić, a Blaž Curić je Blaž Curić. Od mene očekivati da u ovom trenutku nešto anticipiram, presumiram, povodim se naslovima, raznim teorijama, to nema šanse da čujete od mene – bio je izričit premijer i šef HDZ-a.

Ni na Brkićevu poruku da još nije odlučio hoće li u Vukovar na prosvjed, Plenković nije žustro odgovorio, nego je rekao da je shvatio kako Brkić ne podržava prosvjed, ali govori o žrtvama i činjenici da će s temom ratnih zločina živjeti cijeli život. Izvori u HDZ-u smatraju pak da će se po Plenkovićevim potezima idućih dana vidjeti ide li on u obračun s Brkićem jer podsjećaju da su se odluke o sankcijama u HDZ-u često donosile i prije sudskog epiloga afere.

– Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Plenković procijeniti da Brkić već sada nanosi štetu stranci ili će sve ostati po starom – naglasio je taj izvor.

Pogledajte video kronologije afere lažnih SMS-ova:

Komentara 87

DU
Deleted user
20:22 27.09.2018.

Rekao je da ne vjeruje zbog čega ga debili vade iz jakuzija i da nema što obrisati sa laptopa osim krekiranog Photoshopa i da ih moli da ga ne prijave ZAMP-u... Također tvrdi da ima opsesivno-kompulzivni poremećaj i da je zato skupio 20 laptopa jer je čuo da što imaš više laptopa to si bolji haker... I da je poznato da najbolji hakeri rade u policiji pa je zato otišao tamo na plaću od 5000 kn da nauči hakirati...

ZD
zdepar
20:01 27.09.2018.

sjećate li se vica o malom Ivici koji se tati pohvalio da je skoro dobio peticu, a na pitanje kako skoro, odgovorio da je peticu dobio kolega do njega, upravo tako vrli novinari nošeni maštom oporbenih političara doslovno zagađuju medijskii prostor, pa i ovim novinama daju smisao što bi s njima (novinama i novinarima) bilo najbolje učiniti - obrisati....

IL
ivan.lorkovic.zg
20:57 27.09.2018.

Pitanje je je li Varga bio pod istragom i pod posebnim mjerama zbog uspješnog hakiranja DORH-a i sudaca (što je vrlo vjerojatno) ili zbog benignog falsificiranja "nepostojećih" mailova što može napraviti svaka neuka budala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije