Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politika i selo

Stanko Grčić Milanovićev je adut za glasove sa sela

Stanko Grčić
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/6
19.08.2015.
u 12:33

Još nismo donijeli formalnu odluku da idemo u koaliciju sa SDP-om, ali planiramo to. Za nas je to prilika da se populariziramo i postanemo subjekt na političkoj sceni, kaže Grčić

Većina članova HSS-a, njih 60-70 posto, sklonija je lijevoj orijentaciji, lijevom centru nego desnom. Riječ je o stanovništvu sa sela koje živi od svojih žuljeva, tvrdi Stanko Grčić (59), predsjednik Autohtone Hrvatske seljačke stranke (A-HSS), koji je nedavno dao do znanja da će njegova stranka na predstojećim parlamentarnim izborima koalirati sa SDP-om, nasuprot HSS-u Branka Hrga koji ide u koaliciju s HDZ-om.

No tko je Stanko Grčić i kako je došlo do toga da su se potomci Radićevih i Mačekovih simpatizera u neovisnoj Hrvatskoj dodatno podijelili na lijeve i desne?

Grčić je rođen u Bojani, selu nedaleko od Čazme. Srednju školu pohađao je u Bjelovaru, a Fakultet političkih znanosti završio u Zagrebu.

– Studirao sam 80-ih, izvanredno, uz rad, jer sam se već bio oženio i radio u Sekretarijatu za narodnu obranu u Čazmi – kaže Grčić, koji se odmah nakon izbora 1990. stavio na raspolaganje hrvatskim vlastima.

– Kad je počeo rat, kao predsjednik Hrvatskog streljačkog saveza i aktivni natjecatelj u streljaštvu legalno sam organizirao i formirao prve postrojbe, nabavljao streljivo i puške preko Saveza – priča Grčić, koji je sve to, zapravo, radio za 105. brigadu HV-a, a Čazma je u toj brigadi imala jaku bojnu. U to je vrijeme, naime, Hrvatskoj nedostajao stručni kadar koji zna kako funkcionira sustav. Grčić je vodio streljanu, brinuo se o vježbama gađanja i jako se angažirao u radu Civilne i Narodne zaštite.

– Pripremio sam tri skloništa, a našim dragovoljcima je bilo lakše jer su znali da su im djeca, žene i roditelji na sigurnom – dodao je.

Izbačen iz HSS-a

– Shvatili smo da se Čazma ne brani u Čazmi, nego na prvoj crti obrane – kazuje Grčić, koji je do 1. travnja 1994. radio u MORH-ovoj Upravi za obranu. Iz rata je izišao sa spomenicom Domovinskog rata i kao pričuvni satnik HV-a.

Tijekom rata Grčić je i politički bio aktivan. Budući da je Čazma tradicionalno bila radićevska, sa skupinom istomišljenika osnovao i organizirao podružnicu HSS-a.

– Imali smo masovan odaziv građana. Nema kod nas obitelji čiji djedovi nisu bili u HSS-u, baš kao što su i moji bili. Moj djed Martin bio je u Mačekovoj zaštiti. Ustrojili smo općinsku organizaciju HSS-a i 1992. pobijedili na izborima – priča Grčić.

Čazma je 1997. dobila status grada, a HSS je opet dobio izbore u tom gradiću. Stanko Grčić je tada postao gradonačelnik. On i Vido Bogdanović bili su jedini HSS-ovi gradonačelnici u RH. Krajem 1999. Grčić, jedan od stupova tadašnjeg HSS-a, imenovan je za glavnog tajnika HSS-a, zbog čega je otišao u Zagreb.

– Pokazalo se da netko treba operativno raditi na terenu. Mislim da sam doprinio razvoju i stvaranju HSS-a. Postigli smo vrhunac 2003. i 2004. kada je HSS imao više od 35 tisuća članova. Žalostim se kad vidim na što je HSS spao. Nisu članovi krivi za loše vodstvo – kaže Grčić, koji je glavni tajnik HSS-a bio do 2008., punih devet godina. Potom je bio saborski zastupnik u 6. sazivu Sabora. Pa ipak, prije godinu dana izbačen je iz HSS-a.

– U izborima za predsjednika stranke podržao sam Bajsa, a ne Hrga, pa su nakon izbora, kad je Bajs izgubio, u stranci formirali povjerenstvo za utvrđivanje odgovornosti i izbacili me iz stranke – priča Grčić.

– Model autokratskog ponašanja nije dobar. Ta zločestoća krasi i druge stranke, a ne samo HSS – dodao je.

A onda je Grčiću početkom 2015. došla ponuda da se prihvati vodstva Autohtone hrvatske seljačke strake (A-HSS).

Ta je stranka registrirana 2007. Prvi predsjednik joj je bio Jasenko Stipac, a potom jedno kraće vrijeme Branko Borković. Od veljače ove godine stranku vodi Grčić.

U A-HSS-u su računali na njegovo iskustvo, organizacijske sposobnosti i poznavanje ljudi u HSS-u. Njegovoj novoj stranci, tvrdi Grčić, već pristupaju mnogi nezadovoljni uvjereni HSS-ovci zato što je nagovijestio koaliciju sa SDP-om. Prema Grčiću, HSS nikad nije bio jači nego kad je koalirao sa SDP-om pod vodstvom Ivice Račana. Hoće li tim stazama poći i A-HSS u koaliciji s Milanovićevim SDP-om, tek će se vidjeti.

20-30 tisuća glasova

– Nezadovoljnici u HSS-u nisu imali utočište, a sada imaju mogućnost doći k nama. Na sam dan polaganja vijenaca na grob Stjepana Radića pozvao sam sve HSS-ove frakcije na jedinstvo. Ne moraju članovi HSS-a trpjeti zbog vodstva. Nađimo lidera HSS-a! – poručuje Grčić koji, na kraju, Hrgu ne zamjera čak ni to što ga je potjerao iz stranke.

– Promašio je. Mislim da ja mogu biti uspješniji predsjednik A-HSS-a nego što je on HSS-a. Više znam o HSS-u i više volim Radićev nauk od njega. Radićev nauk je tamo gdje sam ja, a ne tamo gdje je Branko Hrg. On ne vodi brigu o HSS-u, ne sluša članstvo. Važno mu je dobiti nekoliko funkcija – tvrdi Stanko Grčić.

Na izglednu koaliciju sa SDP-om Grčić se odlučio nakon razgovora s glavnim tajnikom SDP-a Igorom Dragovanom i ministrom Gordanom Marasom. Naime, nakon matematičkih izračuna, došlo se do zaključka da SDP u koaliciji s A-HSS-om može dobiti puno, i obrnuto. Tako SDP s A-HSS-om sada pokriva birački prostor koji njegovi dosadašnji koalicijski partneri nisu pokrivali, ruralno biračko tijelo.

A-HSS će svoj rad temeljiti na programu Preporod hrvatskog sela koji je još prije izradio prof. Damir Kovačić. Hrvatsko selo, naime, izumire, a cilj je da se selo i seljaštvo oporave.

– U najljepšem selu na svijetu, u mojoj Bojani, živjelo je 500 stanovnika kad sam ja rođen, a danas ih je 150, uglavnom starijih. A mladi u mom selu, koji su pokušali s farmama, ne mogu servisirati kredite, pa sada rasprodaju krave i mehanizaciju – kaže Grčić.

Njegova će stranka uz pomoć lijeve koalicije, kaže, pokušati ostvariti svoje ciljeve.

– Još nismo donijeli formalnu odluku da idemo u koaliciju sa SDP-om, ali planiramo to. Za nas je to prilika da se populariziramo i postanemo subjekt na političkoj sceni koja je dosta komplicirana, ali se ne želimo izgubiti na njoj.

Zasad, tvrdi Grčić, njegova stranka A-HSS ima više od sedam 7 tisuća pravih članova.

– Registrirani smo u šest županija, a do studenog bit ćemo registrirani u 9 županija i imati između 9-10 tisuća članova – uvjeren je Stanko Grčić.

Budući da je na posljednjim izborima A-HSS dobivao po izbornoj jedinci između tisuću i dvije tisuće glasova, Grčić je optimist jer to znači od 20-30 tisuća glasova, što je vrijednost dvaju mandata. S obzirom na izjednačenost lijeve i desne koalicije, SDP-u će to biti na skorašnjim parlamentarnim izborima jako važno. Naime, u svakoj izbornoj jedinici na izbore izlazi od 20-25 lista, ali prolaze dvije ili tri. Koalicija s malim strankama znači manje rasipanje glasova.

Hranom do neovisnosti

– S obzirom na našu podijeljenost na lijeve i desne, mislim da će jako malo pojedinačnih lista uspjeti proći prag – objašnjava Grčić. Stoga je malim strankama, kao što su njegov A-HSS i Hrgov HSS, važno priključiti se velikim koalicijama.

Grčić smatra da će se većina simpatizera, birača HSS-a, priključiti A-HSS-u.

Ono što će, među ostalim, A-HSS tražiti od lijeve koalicije u slučaju pobjede jest dostatna proizvodnja hrane i energije za hrvatske potrebe te korištenje raznih mogućnosti za ograničavanje uvoza jeftine i jako loše hrane.

– Svaka vlada, ako želi biti neovisna, mora osigurati proizvodnju hrane i energije i pitku vodu za svoje građane i potrebe. Tako nitko ne može ucjenjivati državu i vladu. Sve što se izvan toga događa kombinatorika jer – zaključio je Stanko Grčić, koji na svom imanju u Bojani uzgaja vinovu lozu, aroniju i kukuruz. Njegova velika „ljubav" jest, naravno, trsje i vino. Stoga je u njegovu podrumu na starom imanju i sada na istaknutom mjestu slika sv. Martina, zaštitnika vinogradara i vinara. Uostalom, ime njegova djeda je Martin. Obitelj Grčić je od pamtivijeka cijenila i proizvodila dobru kapljicu „vinca rumena".

>>Milanović u svoju veliku koaliciju zove 'seljake' i bivšeg pravaša Dusparu

>>Čačija i Grčić za sve krive Hrga, čak i za koaliciju s SDP-om

Komentara 9

Avatar Peterančan
Peterančan
14:47 19.08.2015.

Ma užasno jaka stranka - ima čak 70 članova! Bome, Hrvati, moramo se bojati te silne sile.

IV
ivica.vranjic
09:53 20.08.2015.

Braca jugovici! Kakve oni imaju veze sa hrvatskim selom i seljacima?

MP
mladen.pavlinic
12:45 19.08.2015.

Dali je to onda srpska seljacka stranka na celu sa grcicem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije