Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOKETIRA S DESNICOM

Milanović u svoju veliku koaliciju zove 'seljake' i bivšeg pravaša Dusparu

Karamarko i Milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
11.08.2015.
u 15:15

Kukuriku koalicija pod hitno treba mijenjati ime, a Demokratska koalicija najviše im se sviđa

Parlamentarni izbori, kad god oni bili, bit će borba za svaki glas. A najnovija preslagivanja na političkoj sceni pokazuju kako Zoran Milanović kani učiniti sve da taj “jedan glas više” dobije upravo on, odnosno njegova Kukuriku koalicija koja, s obzirom na potencijalni novi sastav, pod hitno treba mijenjati ime, a Demokratska koalicija od svih prijedloga zasad im se, navodno, najviše sviđa.

Zbunjujući mamac

Broj stranaka s kojima bi se vladajuća koalicija mogla širiti raste iz dana u dan. Uz IDS, koji još uvijek igra svoju igru neodlučnosti i izbjegava konačno izjašnjavanje, pojavile su se i neke nove, male stranke, za koje većina građana zapravo nikad nije ni čula. Ali čiji nazivi mogu biti “mamac”, možda i zbunjujući, za one birače kojima se te stranke i obraćaju. Poput dvije male seljačke stranke – Autohtone Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske demokratske seljačke stranke, obje osnovane od ljudi koji su nekad bili članovi HSS-a. Taj HSS danas je u koaliciji s HDZ-om što dijelu njegova članstva nije po volji te upravo zbog toga i ne iznenađuje želja SDP-a da im dodatno “pomrsi račune”. Osim toga, nisu ni svi birači HSS-a skloni HDZ-u. Daleko od toga! Tako da je Milanovićeva ideja da zagrabi i u to “seljačko” tijelo jasna. Pogotovo kad se zna da je šef AHSS-a Stanko Grčić, dugogodišnji bivši glavni tajnik HSS-a za vrijeme Zlatka Tomčića. Dakle iz vremena kada su “seljaci” bili u koaliciji s Račanovim SDP-om i kada je u toj stranci na snazi bila i “zabrana” koaliranja s HDZ-om.

No nisu “seljaci” jedini s kojima SDP koketira. Na izbore bi mogli i s jednim bivšim HSP-ovcem, gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom koji sa SDP-om trenutačno surađuje u Gradskom vijeću. Dođe li zaista do takve suradnje, bit će to jasan znak da je SDP za potrebe izbora odlučio ne samo “zagrabiti” u centar, nego i u samu desnicu. Što bi o tome mislili, ne znaju ni u samom SDP-u. Gledajući brojke, računica je jasna. Duspara je sa svojom Nezavisnom listom na lokalnim izborima osvojio oko 13 tisuća glasova i više je nego zanimljiv kandidat za V. izbornu jedinicu na listi SDP-ove koalicije koja je u cijeloj Slavoniji “deficitarna” kad je riječ o kvalitetnim ljudima. Zato dio članstva SDP-a s kojim smo razgovarali u privlačenju Duspare vidi dobru šansu, dok drugi dio misli da to ipak nije baš najpametnije rješenje. Neodlučni su i sami politički analitičari.

– Ovaj SDP preko Zorana Milanovića pokazuje kako hoće prisvojiti tuđmanovski patriotizam. To je naivno. U redu je zvati u koaliciju IDS i SDSS, pa i PGS i umirovljeničke stranke, ali sa seljačkim strankama, a pogotovo s bivšim pravašem Mirkom Dusparom više će izgubiti nego dobiti. Mene to podsjeća na onu staru narodnu: “Dođu gosti koji više pojedu nego donesu” – smatra politički analitičar Žarko Puhovski. No očito je, dodaje, Milanović spreman na sve da bi ostao na vlasti te se pita kako se to uklapa u priču o novom stranačkom programu SDP-a koji piše ljevičar Antun Vujić.

Nema precizne računice

S druge strane politolog Berto Šalaj smatra da Milanovićeva ideja i nije tako loša i da je očito procijenio kako zbog tih poteza neće izgubiti svoje biračko tijelo.

– Možda mu to neće donijeti mnogo, ali ne može ni škoditi. Radi se sve da bude što manje propalih glasova – smatra Šalaj.

Nema sumnje da su i Domoljuba koalicija, a tako i “Demokratska”, savezi koji će se na kraju krajeva temeljiti samo na računici. No, iz rezultata prošlih parlamentarnih izbora ne može se izvlačiti precizna računica jer je neke izborne liste činilo i po nekoliko stranaka. IDS je tada bio jedan od kamena temeljaca Kukuriku koalicije čija je lista dobila 107.382 glasa. HDZ je privukao 43.265 glasova, dok su Laburisti prikupili 18.059 glasova, no snaga im je otad jenjala. HSLS je sa 10.457 glasova skliznuo ispod izbornog praga. A lista koju su prije četiri godine činili BUZ, PGS i HRS osvojivši 8561 glas sad se raštrkala tako da BUZ već visi na HDZ-ovu “domoljubnom” reveru, a PGS bi rado “demokratima”. Od prijašnje liste HSP AS-HČSP (6737 glasova) sad je među “domoljubima” samo HSP AS. U istoj je ekipi i Hrast sa 2011. osvojenih 5680 birača. Iako HSS sad želi biti udarni partner Domoljubnog tima, 2011. primamio je 2922 glasa, zajedno sa ZS-om i SP-om, pa je upitno što HSS sad donosi u miraz. Isto vrijedi i za AHSS jer je, skupa sa Savezom za promjene, osvojio 980 glasova pa bi u Demokratskom bloku mogao činiti tek kapljicu. Među domoljubima je i HDS, iako je prije s ABH-om i Pokretom za Hrvatsku namaknuo tek 855 glasova. U istom je timu i ZDS koji je 2011. isprosio jedva 237 glasova.

Komentara 77

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
15:41 11.08.2015.

Ako treba, Milanović će u koaliciju i sa samim vragom, samo kako bi ostao na vlasti! A rezultati njegove vladavine zadnjih četiri godine ga uopće ne zanimaju! Vlast po svaku cijenu i sa crnim đavlom, ako treba!

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:33 11.08.2015.

Kako se dobro borit za fotelju, narod bježi u Irsku , Kanadu i Njemačku.., a nesposobni političari ipak vole Hrvatsku

TO
Toni_osk
15:39 11.08.2015.

Hahaha uskoro se poceti vikati ZDS, tuđman ce mu biti uzor, sve za glasove, al ni to mu pomoci nece, vlada pada uskoro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije