Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INA

Stabilno i predvidljivo regulatorno i porezno okruženje doprinosi zdravoj investicijskoj klimi

INA
Foto: INA
1/2
15.12.2023.
u 07:50

Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave Ine

Investicije, sigurnost opskrbe i razvoj svih poslovnih djelatnosti uz održavanje financijske stabilnosti bit će glavne odrednice Ininog poslovanja i u 2024. godini, na sličan način na koji su obilježile i godinu na izmaku. U proteklom razdoblju došlo je do normalizacije makroekonomskog okruženja pa je već sada moguće pretpostaviti da 2024. godina neće biti godina uzbuđenja poput prijašnjih. Ipak, to ne znači da je globalna neizvjesnost nestala, a tržišta su i dalje nepredvidiva.

Unatoč tome, INA je posvećena provedbi svojih strateških investicija. Najznačajnija je svakako Projekt unapređenja Rafinerije nafte Rijeka, vrijedan 630 milijuna eura, koji će ojačati sigurnost opskrbe hrvatskog tržišta i regije naftnim derivatima. Projekt je premašio 80 posto ukupne dovršenosti, na gradilištu radi više od 1000 radnika, a naš nepromijenjeni cilj i nastojanje je da se proizvodnja na novim postrojenjima u rafineriji pokrene do kraja 2024. godine.

Ovu godinu obilježio je i važan poslovni iskorak Ine na slovenskom tržištu. INA i MOL dovršili su preuzimanje kompanije OMV Slovenija te sada zajedno raspolažu mrežom od više od 130 benzinskih postaja u toj zemlji. INA je svoj raniji udio u OMV-u Slovenija od 7,75 posto povećala na 33 posto u novoj kompaniji MOL&INA, a Rafinerija nafte Rijeka bit će prvi izbor za opskrbu svih slovenskih benzinskih postaja u vlasništvu MOL Grupe.

Drugi veliki poslovni iskorak za našu kompaniju u ovoj godini bilo je pokretanje komercijalne proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Na našoj lokaciji u Virju u rad smo pustili drugu najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj. Uz našu drugu solarnu elektranu, onu u Sisku, INA će godišnje u energetsku mrežu isporučivati oko 16.000 MWh električne energije iz obnovljivih izvora.

Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave Ine
Foto: INA

Osvajanjem dozvole za istražne aktivnosti u dva geotermalna istražna područja u Hrvatskoj, otvorili smo si i mogućnost potencijalnog iskorištavanja geotermalne energije, o čemu posjedujemo veliko znanje.

I u tradicionalnom poslovanju bilježimo uspjehe. Kod Grubišnog Polja otkrili smo novo značajno plinsko polje, koje bi svojim količinama da je danas u proizvodnji donosilo čak sedam posto ukupne Inine proizvodnje plina. No da bi se to što prije dogodilo, vidimo napredak u ubrzavanju procesa izdavanja svih potrebnih dozvola za izgradnju proizvodnog sustava. I u inozemstvu smo bili uspješni; INA je prvi put sudjelovala u proizvodnji plina u Egiptu gdje je u suradnji s partnerima u proizvodnju puštena plinska bušotina na bloku East Damanhur u delti Nila.

Monetizacija naše kampanje bušenja na sjevernom Jadranu dogodit će se kasnije iz više razloga. Količine plina pokazale su se manjima od očekivanih, što nije neobično u ovom poslu. Istovremeno, građevinska industrija na međunarodnoj razini je pregrijana, što rezultira nedostatkom izvođačkih kapaciteta i visokim cijenama. Unatoč tome, ostajemo predani puštanju u proizvodnju bušotina koje obećavaju.

Ulažemo i u našu treću ključnu poslovnu djelatnost, Usluge kupcima i maloprodaju, koja prolazi kroz snažnu transformaciju i digitalizaciju. Kontinuirano širimo ponudu i usluge te uvodimo gastro koncept Fresh Corner na sve više lokacija.

U 2024. nadamo se stabilnom i predvidljivom regulatornom i poreznom okruženju, jer ono doprinosi zdravoj investicijskoj klimi.

Ključne riječi
INA

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije