Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomorci u strahu

Somalski pirati naoružali se oružjem iz Gadafijeva arsenala

pirati
Ilustracija
12.04.2012.
u 14:58

Doznali smo da se libijsko oružje prodaje na crnom tržištu, a somalski pirati nabavljaju ga od krijumčara u Sijera Leoneu i Liberiji, objasnila je stručnjakinja za pomorsku sigurnost

Svjetska ekonomija godišnje izgubi između sedam i 12 milijardi dolara kako bi osigurala brodove ili isplatila otkupnine koje otmičari traže, a iz Afričkog centra za proučavanje i istraživanje terorizma potvrđeno je da bi gubitci uskoro mogli biti znatno veći. Svoje zaključke temelje na dokazima koji upućuju na to kako su se somalski pirati naoružali oružjem iz dobro čuvanog arsenala svrgnutog libijskog vođe Moamara al-Gadafija. Naime, nakon što je Gadafi ubijen, oružje iz njegova arsenala završilo je na crnom tržištu, a somalski pirati kupili su si nove "igračke" pa se tako vjeruje da će u svojim otmicama od sada koristiti brodske mine i razne ručne bacače.

– Doznali smo da se libijsko oružje prodaje na crnom tržištu, a somalski pirati nabavljaju ga od krijumčara u Sijera Leoneu i Liberiji – objasnila je stručnjakinja za pomorsku sigurnost Judith van der Merwe. Informacije o kupoprodaji oružja Van der Merwe i njezin tim, javlja Reuters, dobili su od samih krijumčara oružja i pirata.

Ratni brodovi NATO-a, EU-a i ostalih zemalja čije su brodove napali somalski pirati nisu imali previše uspjeha u suzbijanju napada zbog veličine morske površine koju treba nadzirati, a čini se da su se pirati odlučili izaći i izvan dosadašnjih četiri milijuna četvornih kilometara. Iako se broj napada smanjio, povećali u se iznosi otkupnina, a stručnjaci strahuju kako bi bolje naoružanje piratima dalo još više hrabrosti zbog čega bi suočeni s uhićenjem mogli biti još opasniji.

Somalski pirati već sada napadaju brodove uz indijsku obalu, odnosno prelaze i oko tisuću nautičkih milja zbog otmica, a sve češće odlučuju se i na napade uz jug Afrike.

Komentara 5

MO
modovisisajteMaraschino
18:39 12.04.2012.

neka Josipovic ode u Somaliju da se bori protiv pirata....

MD
mara-danda
17:09 12.04.2012.

lijepo je procitat da nepotjece od nas..

RI
Riznica
21:07 12.04.2012.

Koji pirati, to su obicni ribari kojima ste zatrovali mora bacajuci svoje radioaktivne otpatke blizu Somaliske obale... Kada je sunami pogodio to podrucije izbacio je sav otpad koji ste tu pohranjivali godinama , cak ste i zivu bacali.. Ljudi suu godinama i djeca umirala a da nisu znali od cega dok vas licimjerstvo nije otkriveno.. Sad cete placati milijardama sve dok ne ocistite tu obalu ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije