Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zategnuti odnosi

Šok u EU: O Bože, neće nas valjda od 1. srpnja voditi Janša

Austria hosts leaders to discuss the distribution of COVID-19 vaccines, in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
31.03.2021.
u 15:00

'Ono što nismo dopustili Miloševiću nećemo dopustiti ni preplaćenim EU birokratima i tumačima demokracije i slobode.'

Tri mjeseca prije početka slovenskog predsjedanja Vijećem Europske unije, premijer Janez Janša pokreće verbalni rat sa zastupnicima u Europskom parlamentu koji istražuju gušenje slobode medija u Sloveniji pod njegovom vladom. Dvoje europarlamentaraca iz liberalne skupine Renew Europe, Rumunja Daciana Ciolosa i Nizozemku Sophia in ’t Veld, Janša je usporedio sa Slobodanom Miloševićem, što je jučer izazivalo zgražanje u Bruxellesu i drugim dijelovima EU, gdje se sve više ljudi pita kako će izgledati EU kad Vijećem bude predsjedala država s takvim premijerom.

Festival za propagandu

“Slovenija ne duguje apsolutno ništa Bruxellesu. Za našu slobodu i demokraciju borili smo se prije 30 godina. Za vladavinu prava, slobodu izražavanja, za ljudska prava i temeljne slobode, neki od nas se bore i plaćaju cijenu već 35 godina. Neće nam, stoga, o slobodi i demokraciji propovijedati preplaćeni birokrati koji su rođeni u prosperitetu. Niti ćemo ikad pristati na to da nas cenzuriraju ti samoproglašeni pravobranitelji. Nismo to dopustili ni Miloševiću, nećemo ni Sophie in’t Veld ni Dacianu Ciolosu”, napisao je Janša na Twitteru.

Bila je to njegova reakcija na činjenicu da mu nizozemska liberalka tijekom saslušanja videovezom u petak u Europskom parlamentu nije dopustila da svoje izlaganje o stanju medijskih sloboda u Sloveniji iskoristi za prikazivanje 16-minutnog video filma u kojem Janša izvrće tezu da njegova vlada guši slobodu medija i prezentira navodne dokaze da su liberalne i socijaldemokratske slovenske vlade gušile tu slobodu i napadale i maltretirale novinare puno više. Sophia in ’t Veld odbila je Janšinu ideju da se taj 16-minutni video prikazuje tijekom uživo prenošenog videokonferencijskog zasjedanja europarlamentarnog tijela. Preferirala je da zastupnici taj video pogledaju sami kasnije, a da Janša odgovara na njihova pitanja tijekom saslušanja. Janša se tome protivio i jednostavno prekinuo videovezu. Europarlamentarci su ostali šokirani, a Janša ih je odmah na Twitteru optužio za cenzuru i nastavio u konfliktnom stilu.

EU Council president's meeting ahead of EU Summit Slovenian Prime Minister Janez Jansa and Danish Prime Minister Mette Frederiksen are seen on a screen during a video conference meeting with European Council President Charles Michel and the leaders of Cyprus and Slovakia at the European Council building in Brussels, Belgium, March 19, 2021. Olivier Hoslet/Pool via REUTERS POOL
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Na to mu je Dacian Ciolos napisao na Twitteru da Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnja pitanja, pred čijim je članovima Janša bio na saslušanju, “nije filmski festival za vašu opskurnu propagandu”. “Zastupnici su željeli čuti odgovore na legitimna pitanja o napadima na medijske slobode u Sloveniji, a vi ste ih nažalost odbili dati”, dodao je Ciolos. Na to mu je Janša odgovorio usporedbom s Miloševićem i tezom da Slovenija ništa nije dobila od Bruxellesa (čitaj: EU), nego se za sve sama izborila uz, implicirao je, domoljube kao što je on sam.

- Janša je svjesno iskoristio saslušanje pred odborom EP-a da bi pojačao sliku pred svojim pristašama u Sloveniji o tome kako je neustrašiv i kako mu EU institucije ne mogu ništa. To je evidentan hod unatrag za Sloveniju kao državu. Zabrinjavajuće - kaže SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula.

U pomalo milanovićevskom stilu (samo malo pristojnije jer Janša se ne obraća ljudima riječima poput “bijedniče”), Janša je nastavio na Twitteru reagirati na svaku kritičku objavu koja mu upadne u oko. Kad je jedan američko-europski novinar, Dave Keating, napisao da će slovensko predsjedanje u EU biti poput automobilske nesreće, Janša mu je odgovorio: “Poštujemo vaše mišljenje, ali vi ste jedan od 445 milijuna Europljana i nitko vas nije birao. Vjerujem da će oni koji zamišljaju EU isključivo na svoju sliku i priliku biti razočarani našim vodstvom. Jer mi poštujemo različitost i vjerujemo u Europu u kojoj ima dovoljno prostora za sve njezine narode bez izuzetaka i bez soljenja mozga s pozicije superiornosti”.

Kraj ideje rotiranja?

Bivši britanski europarlamentarac i pobornik EU-federalizma Andrew Duff komentirao je kako će Janša takvim ponašanjem samo ubrzati kraj ideje rotiranja država članica u šestomjesečnom predsjedanju Vijećem EU. Umjesto takve rotacije, dodao je Duff, trebalo bi birati predsjedavajuću državu članicu na dulje razdoblje, kao što se biraju predsjedavajući u parlamentarnim odborima.

Na redovnom brifingu za novinare u Komisiji jedan je talijanski novinar s postaje Radio Radicale inzistirao da mu se razjasni kako to da je EU reagirala kad je jedan američki predsjednik, Donald Trump, ugrožavao medijske slobode i demokraciju, a ne osuđuje takvo ponašanje kad dolazi od jednog premijera države članice. Glasnogovornica Komisije samo je odgovorila kako je predsjednica Ursula von der Leyen osudila Janšine poruke na Twitteru u kojima napada novinare u Sloveniji.

Komentara 17

ME
Melkiorr
10:40 31.03.2021.

Ne daj se Janša!

Avatar bradaZG
bradaZG
10:29 31.03.2021.

Opet lijevoliberalna propaganda protiv Janše. Bravo Janša!!

RE
reborn
12:03 31.03.2021.

Puna podrška Janši! Činjenica da Sloveniju vuče u smjeru suverenih i ravnopravnih država, a udaljuje od bezlične mase pod diktaturom Bruxellesa je veliki napredak i za Sloveniju, kao i za druge manje EU države koje traže ravnopravnost i jednakost. Pristranost tona u članku nemam namjeru komentirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije