Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOBODA MEDIJA

Janša se svađa na Twitteru s Verhofstadtom: 'Slovenija nije Kongo'

Janez Janša
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
1/2
03.03.2021.
u 11:07

Janša tvrdi da medijima u Sloveniji vladaju stare strukture i ekstremna ljevica koji kontroliraju 80 posto medijske scen

Slovenski premijer Janez Janša upleo se u verbalni sukob na Twitteru s Guyjem Verhofstadtom, dugogodišnjim eurozastupnikom i bivšim voditeljem liberalne grupacije Alde u Europskom parlamentu, nakon Verhofstadtove kritike na račun slobode medija u Sloveniji.

U više objava na društvenoj mreži, Janša je naveo da se Verhofstadt "arogantno" predstavlja kao čuvar europskih vrijednosti i želi "patronizirati" Slovencima koji međutim, kako je dodao Janša,  "sami odlučuju o vlastitim interesima".

Verhofstadtu, koji je u dugoj političkoj karijeri bio i belgijski premijer od 1999. do 2008., Janša je sarkastično poručio da se koncentrira na loše izborne rezultate svoje stranke u Belgiji i da  "najprije stekne povjerenje svojih birača", prije nego "drži lekcije" drugima.

Slovenski premijer, poznat u domovini po sarkastičnom stilu koji zna prijeći granice pristojnosti kad komunicira s političkim rivalima ili protivnicima, nekadašnjem je belgijskom premijeru u jednom od tvitova također poručio da nije vođa "kolonijalne sile" i da "Slovenija nije Kongo", aludirajući zajedljivo na kolonijalnu prošlost Belgije u Africi.

 

Janšina reakcija uslijedila je nakon što je Verhofstadt u ponedjeljak na Twitteru izrazio zabrinutost što se "napadi na slobodne medije u Sloveniji nastavljaju", upitavši se mogu li Europska komisija i Vijeće EU-a "djelovati" prije nego što Slovenija i premijer Janša sredinom godine preuzmu predsjedanje Europskom unijom budući da, kako je ustvrdio, Slovenija nakon Poljske i Mađarske postaje treća članica u "antidemokratskom" bloku u Uniji.

Janšina vlada već je duže vrijeme predmet kritika slovenskih novinarskih organizacija koje navode da Janša i vlada pokušavaju preuzeti vodeće medije čiji je osnivač država, poput javne televizije i novinske agencije STA, kako bi ugušili kritički intonirane glasove.
Taj spor je u međuvremenu dobio i šire dimenzije, pa je na račun toga bilo izrečeno i više kritičkih izjava glasnogovornika Europske komisije.

Janša tvrdi da medijima u Sloveniji vladaju stare strukture i ekstremna ljevica koji kontroliraju 80 posto medijske scene, te da su kritike na račun njegove vlade bez osnova i plasirane od njegovih političkih protivnika.

VIDEO: Danas će se održati sprovod Milana Bandića: Očekuje se mnoštvo ljudi, a bit će i 300 Covid redara!

Komentara 1

TT
TTjac
12:07 03.03.2021.

Nije Kongo, više je Burundi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije