Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobivaju li vladajući dodatnu "ruku"?

Socijaldemokrati se osipaju, napustila ih Bilić Opačak

Zagreb: Modne kombinacije saborskih zastupnica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
13.01.2023.
u 22:58

Postaje li ovim odlaskom i Bilić Opačak potencijalna dodatna ruka za vladajuće u Saboru, pokazat će vrijeme.

Saborski Klub Socijaldemokrata napustila je zastupnica Marina Bilić Opačak. Time je taj klub spao na 17 zastupnika te je i dalje najjači oporbeni klub u Saboru. Koji su točno razlozi odlaska iz Kluba Bilić Opačak koja je ujedno bila i članica stranke Socijaldemokrati nisu najjasniji. Ona sama kazala je da je to odluka koju nije donijela na brzinu i kako joj nije prethodila nikakva svađa, već da joj je glavni motiv bio taj što "drugačije gleda na neke stvari". U Saboru ostaje i bit će, kaže, nezavisna i oporbena zastupnica te nema namjeru glasati za odluke koje će u Sabor uputiti HDZ-a pa tako neće, kaže, podržati ni nove ministre koje Vlada predlaže.

Bilić Opačak u Klubu socijaldemokrata bila je od njegova osnivanja. Štoviše, Klub je i nastao nakon što je SDP s Peđom Grbinom na čelu upravo Bilić Opačak i još troje zastupnika iz bivšeg vrha SDP-a – Rajka Ostojića, Zvanu Brumnića i Nikšu Vukasa – odlučio izbaciti iz stranke. Njihovih 14 stranačkih kolega, također zastupnika SDP-a, inzistiralo je da im stranka dopusti da unatoč izbacivanju ostanu i dalje članovi Kluba SDP-a, a kako stranka na to, očekivano, nije pristala, nakon četvero izbačenih iz SDP-a je, što izbacivanjem, što svojom voljom, otišlo još 14 zastupnika, koji su potom osnovali Klub zastupnika Socijaldemokrata, a kasnije i stranku koju vodi Davorko Vidović.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Istina je da mi je Bilić Opačak najavila odlazak prije dva mjeseca, no iskreno nisam siguran koji su stvarni razlozi niti sam na njima inzistirao – kazao je Vidović dodajući kako je shvatio da se nešto događa još u listopadu prošle godine kada Bilić Opačak, iako je članica Predsjedništva Socijaldemokrata, nije došla na Središnji odbor stranke, a bila je u tom trenutku, kaže, u Zagrebu.

Postaje li ovim odlaskom i Bilić Opačak potencijalna dodatna ruka za vladajuće u Saboru, pokazat će vrijeme. Da su upravo Socijaldemokrati "bazen" u kojem bi vladajući mogli tražiti pomoć bude li im potrebna, špekulira se otkako je taj klub i nastao. Štoviše, sami Socijaldemokrati u više su navrata sami dali povoda za takve konstrukcije kao kada su, za razliku od ostatka lijeve oporbe, podržali HDZ-ov prijedlog promjene Ustava, a buru su podigli i kada je velika većina Kluba odbila potpisati zahtjev za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša. U Socijaldemokrate kao "sumnjive" upiralo se prstom i nakon glasovanja o vojnoj obuci Ukrajinaca u Hrvatskoj s obzirom na to da su, za razliku od ostatka lijeve oporbe, a nakon dopisivanja s predsjednikom Ustavnog suda, oni bili za taj Vladin prijedlog. A dosta zanimanja izazvala je i izjava Davorka Vidovića o smjeni ministrice Nataše Tramišak, kada je suprotno ostatku lijeve oporbe ustvrdio da je bila jedna od najlošijih ministrica.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Koji je to apsurd da oporba brani smijenjenu HDZ-ovu ministricu – kaže Davorko Vidović na optužbe da Socijaldemokrati ponovno pomažu Plenkoviću i dodaje kako se cijela politička scena postavila kao navijačka, ili za Andreja Plenkovića ili si za Zorana Milanovića, i kako se sve što se događa gleda kroz tu prizmu te da sada svi iz oporbe, s obzirom na to da Plenković nije za Tramišak, moraju biti za bivšu ministricu.

– Tvrdim da je smjena ministrice Tramišak dobra vijest. Ona je ta koja je opstruirala odličan projekt revitalizacije Siska i Banije koji su izradili stručnjaci i kojim je i premijer bio zadovoljan. A nametnula je i projekt Slavonija-Baranja-Srijem preko kojega su ona i župan Anušić dodjeljivali sredstva HDZ-ovim lokalnim čelnicima – poručio je Vidović.

Bilić Opačak tvrdi da će biti nezavisna zastupnica i da neće glasati za HDZ-ove prijedloge.

>> VIDEO: Bivša ministrica Tramišak: Ja zaista ne mogu reći koji je razlog moje smjene

Komentara 4

JO
jocoudriga
05:30 14.01.2023.

Doprinos boljitku Nives Celzijus hrvatskom narodu neusporedivo veći od ove barbike koja se držala u saboru one "šutjeti je zlato".

MA
Marakes
17:43 15.01.2023.

Jel to ona sto je optuzena za milijunske pronevjere u Sl.Brodu,pa su ju supirali iz Sdp-a. Hdz je najbolji kisobran za takve.

DU
Deleted user
06:18 20.01.2023.

vladajuci tj.vodstvo hdezejaca iz zg ce dobiti jos jednu "ruku" ..da dobiti ce dvije zenske ruke sa vrlo vrlo dugim prstima i jos svasta..politika u Hrvatskoj nije umjece moguceg ...politika u Hrvatskoj je ulicarka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije