Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIRENJE RUSKOG UTJECAJA

Slovenski mediji o rješenjima krize: Sberbank će kupiti Agrokor za jednu kunu

Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
20.03.2017.
u 12:18

Predstavnici slovenske vlade stvari oko Mercatora i razvoj događaja u Agrokoru ne žele komentirati...

Teškoće koncerna Agrokor koji je od 2014. vlasnik trgovačkog lanca Mercator i u ponedjeljak su u središtu zanimanja slovenskih medija koji se bave mogućim scenarijima raspleta događaja.

Pozivajući se na neslužbene informacije, mediji u Sloveniji poput poslovnog lista Finance i Slovenske televizije, navode da uprava Agrokora mora do utorka iznijeti svoj plan rješavanja financijskih teškoća vezanih uz kreditne obveze, što su od njega tražile ruske banke.

Među brojnim nagađanjima i scenarijima za rasplet krize u Agrokoru spominje se mogućnost da Sberbank kupi Agrokor za simboličku jednu kunu te isplati vjerovnike uključujući vlasnike PIK obveznica, većinom zapadnih rizičnih i mirovinskih fondova izdanih kako bi Agrokor 2014. godine financirao kupnju Mercatora, ali uz visoke 9-postotne kamate, navodi ljubljansko Delo.

Ako se to dogodi, onda bi prema tim nagađanjima 80 posto koncerna preuzele ruske banke, a 20 posto bi ostalo u vlasništvu Ivice Todorića, piše Delo.

Mariborska Večer i Delo donose da ruske banke koje su u vlasništvu države, Agrokor zanima zbog njegove moćne poziciji u proizvodnji i prodaji hrane koja je strateška sirovina, pa to vide kao polugu jačanja utjecaja u regiji, ali da im je primarni interes energetski sektor pri čemu se spominju HEP i Ina.

Iako Agrokorovi dugovi ruskim bankama dospijevaju tek za nekoliko godina, problem je za Agrokor u tome da oni postaju naplativi ako Todorić sredinom iduće godine ne bi bio u stanju podmiriti obveze prema vlasnicima skupih PIK obveznica, navodi Večer.

U zanimljivom geostrateškom odmjeravanju na jugoistoku Europe čiji je dio i Agrokor, Rusi su trenutačno u prednosti jer zapadni vlasnici PIK obveznica "nemaju jasnu političku pozadinu" dok su ruske banke u državnom vlasništvu pa su reagirale planski i vrlo odlučno, navodi Večer.

To što je Todorićeva nizozemska tvrtka Agrokor Investments BV krajem prošlog tjedna prodala Koncernu Agrokor desetinu dionica Mercatora u vrijednosti 40 milijuna eura, zapravo znači da je pod pritiskom ruskih banaka on dao u zalog slovenski trgovački lanac za dobivanje tranši kredita za tekuću likvidnost, prenose svoje ocjene slovenski mediji, špekulirajući da bi zbog stanja u Agrokoru i Mercator mogao dobiti novog vlasnika.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Predstavnici slovenske vlade stvari oko Mercatora i razvoj događaja u Agrokoru ne žele komentirati. Na pitanje je li zbog Mercatora već stupio u kontakt s kolegama u hrvatskoj vladi, slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izjavio je da za to za sada nije bilo potrebe.

Slovenski mediji i Mercatorova uprava zadnjih su desetak dana izdali više priopćenja i izjava s naglaskom da je Mercator zadržao velik stupanj financijske neovisnosti, smanjio kreditnu zaduženost i postigao reprogram s bankama, te da teškoće Agrokora na slovenski lanac nemaju izravnih negativnih učinaka.

>> Započeo sastanak o budućnosti Agrokora

>> Agrokor: Naša pozicija i opstojnost nisu upitni, imamo snažnu podršku ključnih dionika

Komentara 4

DU
Deleted user
12:32 20.03.2017.

Interesantno kako slovenci znaju bolje od samih učesnika u svemu tome..

Avatar nekakav
nekakav
13:40 20.03.2017.

a ja si baš mislim kako je todorić (još jednom) maestralno odigrao! zamislite vi to, iskoristio ruse da bi se širio, i sad će im još uvaliti za lijepe pare većinski udio u firmi (ono što će njemu ostati ćee biti puno i čisto, sigurno). jer ne zaboravite da banka ima novac da plati sve dugove, i time digne rejting što znači i manju kamatu na pikove. pa sad, tko je je uspješan biznismen? ovo je taktički potez velikog todorića. a muhe su uvijek letjele iznad...

Avatar pozor
pozor
12:26 20.03.2017.

Umjesto nutelle na policama imat cemo Rustellu.Bravo Ivice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije