Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dan D za Agrokor: Što će reći Sberbank

U Agrokoru kažu da opstojnost koncerna nije upitna te da im je prihvatljiv samo onaj model rješenja koji neće ići na štetu zaposlenika i dobavljača
20. ožujka 2017. u 07:12 44 komentara 13574 prikaza
01.11.2012., Zagreb - Blagdan Svih Svetih na Mirogojskom groblju. Buketima cvijeca i zapaljenim svijecama gradjani su svojim najmilijim, kojih vise nema ukrasavali grobove povodom blagdana Svih Svetih. Ivica Todoric. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Budućnost Agrokora, od vlasničke strukture do načina kako će se rješavati njegovi nagomilani dugovi dogovarat će se tijekom dana. Riječ je o najmanje 45 milijardi kuna dugova od kojih većina dospijeva na naplatu do veljače 2020. U manje od tri godine Ivica Todorić mora vratiti 1,5 milijardu eura, a kako koncern cijelu svoju godišnju dobit troši na plaćanje kamata vjerovnicima jasno je da Agrokor iz poslovanja ne može prikupiti toliko gotovine. Najveći pojedinačni iznos u Agrokor je uložio ruski Sberbank koji drži 52 posto ukupnog duga i 87 posto duga koji Todorić ima prema bankama. Zato su preuzeli ulogu lidera pregovora s vlasnikom najveće hrvatske tvrtke, a plan kako izvući Agrokor iz krize trebao bi biti objavljen u utorak. Todorić će pregovarati s Rusima tijekom dana.

Zovu ministre i lobiraju

Pozicije Sberbanka su poznate: žele svoje ljude u upravi tvrtke, preuzeti kontrolu nad financijskim restrukturiranjem, spremni su uložiti još novca kroz sindicirani kredit zajedno s velikim domaćim bankama, ali samo ako im Todorić prepusti upravljanje procesima u tvrtki. S druge strane grada, u tvornici Kraš, dobavljači će dogovarati svoju strategiju jer bi zahtjevi Rusa o značajnim otpisima dugova prema Agrokoru mogli poprilično uzdrmati njihovo poslovanje. Važno im je i da budu uključeni i proces restrukturiranja. Zato su i dogovorili zajednički nastup jer je ipak riječ o najmanje 16,5 milijardi kuna potraživanja.

Za pomoć su se obratili i premijeru Andreju Plenkoviću kojem su pisali u petak, a kako doznajemo iz Banskih dvora, pojedini čelnici najvećih tvrtki u Hrvatskoj svakodnevno nazivaju ministre i mole ih za pomoć te lobiraju da se posluša njihov plan. U Krašu se sastaju predstavnici Francka, Podravke, Kraša, Vindije, Dukata i Atlantic grupe koji su među najvećim dobavljačima Konzumovih dućana. Ne traže samo kratkoročno rješenje plaćanja dugova, nego i žele znati što će biti u budućnosti s obzirom na to da velik dio njih čak trećinu svojih proizvoda plasira u Konzumove dućane. Velik dio dobavljača žali nam se da ni nakon novih kredita Sberbanka Agrokor nije platio isporučenu robu. Bez obzira na to, roba se, iako u manjim količinama, i dalje plasira prema Konzumu. Vlada se od početka ožujka aktivno uključila u rješavanje problema u Agrokoru koji čini 15 posto hrvatskog BDP-a i kao takav predstavlja strateški interes.

Ivica Todorić Problem proizvođača Najveći dobavljači tražit će da investitori uvaže i njihove zahtjeve i prava agrokor DEMANTIRALI GLASINE Agrokor: Naša pozicija i opstojnost nisu upitni, imamo snažnu podršku ključnih dionika Ivica Todorić Životna priča Kako je dječak iz Božjakovine gradio veliko poslovno carstvo

Vlada s dobavljačima

– Vlada aktivno prati razvoj situacije u Agrokoru. Ovaj tjedan će započeti razgovore s predstavnicima deset najvećih dobavljača Agrokora. Pritom, Vlada traži od svih sudionika da se rješenjima očuva stabilnost samog Agrokora, radnih mjesta te poslovanja dobavljača i svih Agrokorovih partnera – za Večernji list je izjavila potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Pojasnila je da su se u više navrata sastali s menadžmentom koncerna kao i s domaćim i stranim vjerovnicima. Ponovila je da su uprava i vlasnik Agrokora odgovorni za rizike poslovanja i da u suradnji s najvećim vjerovnicima moraju naći rješenje. U ovom trenutku teško je pogoditi što će se odviti u Agrokorovu tornju, ali izgledno je da će Todorić morati pristati na veliki dio ruskih uvjeta jer o podršci Sberbanka ovisi i sindicirani kredit koji bi osigurao otplatu dugova do 2020.

Cijena koju se za taj novac mora platiti je velika zbog gubitka kontrole nad tvrtkom. Rusi u duljem roku žele novog vlasnika, što otvara pitanje hoće li Hrvatska izgubiti kontrolu nad prehrambenom industrijom. – Pozicija i opstojnost Agrokora nije upitna. Menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju sustava i novom poslovnom modelu kojim će zaštititi interese svih svojih dionika, vodeći prvenstveno računa o zaposlenicima i njihovim radnim mjestima te dobavljačima i partnerima, prema kojima će Agrokor ispunjavati sve preuzete obveze.

Odabrani model uskoro će biti prezentiran svim ključnim partnerima i zaposlenima. Agrokoru će biti prihvatljiv samo onaj model koji ne bi išao na štetu naših zaposlenika i naših dobavljača i koji će u potpunosti štititi njihove interese, a u suglasju je s našim investitorima. Važno je naglasiti da u tom procesu imamo snažnu podršku svojih ključnih dionika.

>>Najveći dobavljači tražit će da investitori uvaže i njihove zahtjeve i prava

>>Agrokor: Državi ne dugujemo ni kune poreza

Todorić sa Sberbankom, a dobavljači u Krašu

Tijekom dana očekuje se više sastanaka o budućnosti Agrokora. Sberbank i Ivica Todorić vodit će zaključne razgovore o planu restrukturiranja na jednoj strani Zagreba dok će se zabrinuti dobavljači sastati u tvornici Kraš.

Sutra objava plana restrukturiranja Agrokora

U utorak bi se trebao održati sastanak s ključnim financijskim vjerovnicima radi dogovora o sindiciranom kreditu koji bi bio dovoljno velik da riješi problem nelikvidnosti. U utorak se očekuje i objava plana restrukturiranja.

Izmjena vlasničke strukture Agrokora i novi vlasnici

Sberbank, tvrde, ne želi ulaziti u vlasničku strukturu Agrokora. Vodit će proces restrukturiranja u kojem bi se prodao dio imovine koji nije temeljna djelatnost koncerna. Istovremeno, traje potraga za novim vlasnicima.

U 2018. na naplatu dolazi 523 mil. eura

10. travnja 2014. Sberbank odobrio sindicirani kredit Agrokoru u iznosu od 600 milijuna eura. Kamata je bila niža od 5,5 posto i to je bio prvi ulazak ruske banke u Agrokor

21. svibnja 2014. Agrokor potpisuje PIK kredit, zajam kojim Ivica Todorić kreditoru Deutsche Banku jamči s 90 posto svoje imovine za 485 milijuna eura. U izvještaju Moody’sa o Agrokoru stoji da je zaduženje za PIK kredit u ožujku iznosilo 523 milijuna eura

2. svibnja 2016. Sberbank odobrava Agrokoru dodatnih 350 milijuna eura kredita za refinanciranje obveza.

2. siječnja 2017. Moody’s srušio kreditni rejting Agrokora zbog likvidnosti i prevelike zaduženosti tvrtke na B3 ocjenu. Investitori reagiraju rušenjem vrijednosti obveznica izdanih tijekom 2012.

24. veljače 2017. Moody’s ponovno ocjenjuje Agrokor i mijenja izglede njegova kreditnog rejtinga na negativne što dodatno plaši ulagače u obveznice. Obveznice se ruše na oko 65 centi, odnosno na 65 posto njihove vrijednosti, a prinosi rastu u nebo.

21. ožujka 2017. Agrokor bi trebao objaviti dogovor o planu restrukturiranja tvrtke u kojem bi prema postojećim informacijama glavnu ulogu vodio Sberbank.

8. lipnja 2018. Dospijeva na naplatu PIK kredit. Agrokor mora platiti 523 milijuna eura ili će izgubiti većinu imovine.

1. svibnja 2019. Na naplatu dolazi 300 milijuna eura obveznice.

1. veljače 2020. Na naplatu Agrokoru dolaze dvije obveznice u vrijednosti oko 625 milijuna eura.     

Elipso

 • Avatar bosanac1951
  bosanac1951:

  Uz sve silne poticaje od države i sve protekcije ovaj čovjek je spiskao sve lošom poslovnom politikom pa u minusu 1,5 milijardi eura.I nikako da stane na loptu, kupio bi sve u regiji...No, čini se, došao je kraj tim njegovim ... prikaži još! makinacijama i lopovluku.. I neka je.

 • mikrogrizzly:

  Koliko me sjećanje služi - Todorić je davao pobjedonosne izjave kad je kupio Mercator, da sad imaju nešto "svjetsko". Naime, tom kupovinom je ušao među top 5 maloprodajnih lanaca trgovine u EU, što prevedeno znači da je imao perspektivu "cijediti" ... prikaži još! multinacionalne kompanije s veleprodajnim postavljanjem cijena odnosno znano pravilo veleprodaje - što više kupiš (i veći si igrač), veći rabat dobivaš. Pa se preračunao odnosno zapeo na doista svjetskoj razini, ali na strani bankarskih ratova i diplomacije (sjetimo se izjave veleposlanika RF u uniformi da Agrokor mora vratiti dug Sberbanci, što izlazi iz svega do sada viđenog u povijesti naše diplomacije i odnosa s velesilama). On je bio toliko pohotan da je prije Mercatora ozbiljno razmatrano preuzimanje jednog od vodećih turskih maloprodajnih lanaca jer je u pitanju veliko tržište (blizu 70 milijuna potrošača) samo da dobije taj "format" i onda kasnije planirao "ožmiknuti" multinacionalke u području prehrane, pića i higijene te na račun velikog rabata vraćati mic po mic kredite. Kako vele Ameri: Think big! (mislite megalomanski). I propadnite kao dinosaur - apetiti golemi, ali naprosto preveliki za tadašnje uvjete na zemlji. Dokrajčilo ga stalno širenje i bezglave kupovine u inozemstvu, slično slučaju Pevec koji također krenuo "po regionu" otvarati centre kao da nema sutra. Od zdravstva do tiskovina - svugdje sretan Todorić i njegove tvrtke i još grabežljivosti nikad kraja.

 • belimo:

  Uz sve nagrade i priznanja koje je dobio, ja bih mu dodjelio noš jedno za postizanje duga od cca 50 milijardi kuna bez pokrića. Ako je točno da mora vratiti 45 milijardi kuna do 2020 i ako promet ostane kao ... prikaži još! do sada-realno rečeno oni to ne mogu platiti osim ako ne plate radnke i dobavljače...45 milijardi podijeljeno sa cca 1200 dana iznosi 37,5 milijuna kuna dnevno!!!!!!