Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KURDSKI BORCI

Slovenija šalje instruktore u Irak za obuku protiv Islamske države

Andreja Katič (lijevo)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
03.02.2016.
u 23:37

Slovenski vojni i politički analitičari naglašavaju da slovenski instruktori neće neposredno sudjelovati u borbama

Slovenija će vjerojatno u drugoj polovici 2016. u grad Erbil u Iraku poslati šest vojnih instruktora koji će obučavati kurdske borce protiv Islamske države, kazala je danas za Slovensku televiziju ministrica obrane Andreja Katič.   

Katič je rekla da se vlada odlučila na taj potez na zamolbu više europskih zemalja i uz pristanak Iraka, a da će o eventualnom povlačenju iz Iraka ako bi se tamo bitno pogoršale sigurnosne prilike odlučivati slovenska vlada.  

Konkretne zadaće koje će slovenskim vojnicima u tom sektoru Iraka biti dodijeljene odredit će se na pripremnoj konferenciji nekoliko zemalja koje vode obučni centar za Kurde u Iraku, a među kojima su Njemačka, Italija i Nizozemska, rekla je slovenska ministrica.

Stanje u tom dijelu Iraka trenutno je sigurno, ali se može promijeniti, a slovenski vojnici će prije odlaska u Irak proći opširan program dodatne obuke za djelovanje u realnim uvjetima. Slovenska vlada danas je donijela odluku prema kojoj kurdskim borcima u Iraku koji se bore protiv terorističke organizacije Islamske države može uputiti najviše 15 svojih instruktora, a u prvoj fazi samo šest.

Uz to, Slovenija će Pešmergama donirati manju količinu automatskih pušaka, streljiva i minobacača u vrijednosti od 260.000 eura, odlučila je slovenska vlada. Odluku su odobrile i sve zastupničke skupine u parlamentu.

Slovenski vojni i politički analitičari naglašavaju da slovenski instruktori neće neposredno sudjelovati u borbama, a smatraju da se stupanj ugroženosti od terorizma zbog odluke vlade o pomoći Kurdima neće povećati.

>> Večernjak u ISIL-ovu kampu u šumi kraj Ljubljane

>> U videoporuci na arapskom jeziku pozivaju: 'Dobro došli u Sloveniju'

Komentara 9

DU
Deleted user
00:05 04.02.2016.

''Uz to, Slovenija će Pešmergama donirati manju količinu automatskih pušaka, streljiva i minobacača u vrijednosti od 260.000 eura, odlučila je slovenska vlada.'' tko bi se nadao ovakvoj laži ili šali u ove sitne sate hahahaha, Slovenci donirali????? hahaha badava od slovenaca????? hahahahahaha.

Avatar nevolim_isilovce
nevolim_isilovce
01:06 04.02.2016.

A slovenci imaju iskustva sa ISIL-ovcima pa će im prenijeti??

AN
anteloff
00:55 04.02.2016.

Koga će oni obučit, jedva su izdržali tjedan dana "rata". Njihovo najveće ratno iskustvo je kad su prodavali oružje po lihvarskim cijenama hrvatskoj vojsci kojoj je nametnut embargo. Pu pu pu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije