Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička kriza

Prosvjedna nota Sloveniji: Odmah uklonite bodljikavu žicu s hrvatskog teritorija

Trnovec
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/17
12.11.2015.
u 13:49

U razgovoru s otpravnikom poslova Slovenije ponovljeno je da postavljanje bodljikave žice na granici može samo još više otežati napore država članica EU za postizanje dogovora o održivom rješenju izbjegličke krize.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova danas je otpravniku poslova Veleposlanstva Slovenije uručilo prosvjednu notu kojom se upućuje oštar prosvjed Republici Sloveniji zbog protupravnog postavljanja bodljikave žice na državnom području Hrvatske u području Sutle, u blizini graničnog prijelaza Harmica te u području rijeke Bregančice, kod graničnog prijelaza Bregana Naselje, čime je slovenska strana povrijedila područje Republike Hrvatske koje i prema slovenskim službenim geodetskim evidencijama ne pripada Sloveniji, objavili su iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

U noti se od Veleposlanstva Slovenije zahtjeva da nadležnim slovenskim tijelima prenese zahtjev da se bez odlaganja ukloni bodljikava žica sa teritorija  Hrvatske.

U razgovoru s otpravnikom poslova Slovenije ponovljeno je da postavljanje bodljikave žice na granici može samo još više otežati napore država članica EU za postizanje dogovora o održivom rješenju izbjegličke krize.  Slovenskoj strani je također napomenuto da se izbjeglička kriza ne bi smjela koristiti kao argument za nastavak arbitražnog postupka, u odnosu na koji se Republika Hrvatska više ne smatra strankom zbog teške povrede odredbi Sporazuma o arbitraži počinjene od strane Slovenije, kažu iz MVEP-a.

Slovenija je ogradu počela postavljati i nasuprot prijelaza Trnovec u Međimurskoj županiji.

Stanje na hrvatskom graničnom prijelazu sa Slovenijom, Harmica, danas ujutro je mirno, a očekuje se da će jučerašnje napetosti oko postavljanja žice na toj lokaciji biti jedna od tema današnjeg susreta dvoje predsjednika.

Slovenija je ogradu počela postavljati i nasuprot prijelaza Trnovec u Međimurskoj županiji.

Hrvatska će Sloveniji zbog postavljanja žice na granici danas službeno uručiti prosvjednu notu, a o čemu je služena Ljubljana, kaže ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, već obaviještena.

– Bit će im uručena nota. To je ista situacija kakvu smo već imali s Mađarskom. Na isti način smo reagirali, nakon čega su Mađari pomaknuli tu žicu. Očekujemo istu takvu reakciju sa slovenske strane – rekla je Pusić. A na pitanje što će biti ako ne maknu, Pusić je kratko rekla: – Maknut će.

Slovenija je u srijedu upozorena da je žičanom ogradom koju je počela postavljati uzduž zelene granice prešla na hrvatsku stranu, što su u Ljubljani negirali. Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je da Slovenija još nije primila protestnu notu koju je uputilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te da Slovenija ogradu postavlja na slovenskom teritoriju, ali da njome ne prejudicira granicu.

Ograda i kod graničnog prijelaza Rakovec

– Tehničke prepreke postavljamo na slovenskem teritoriju, izbjegavajući pri tome sporne zone, ne želimo konflikt, a isto očekujemo od hrvatske strane – rekla je slovenska ministrica kasno u srijedu u razgovoru za Slovensku televiziju. Ako bi Hrvatska unatoč tome počela uklanjati žicu, reakcija Slovenije bila bi ovisna od stanja na terenu – kazala je Žnidar.

Slovenski portal 24 ur piše da je slovenska vojska jutros nastavila postavljati žičanu ogradu na području Velikog Obreža sa slovenske strane rijeke Sutle gdje su jučer do mosta na graničnom prijelazu Rigonce postavili oko dva metra žičane ograde. Po informacijama agencije STA, vojska je jutros oko 7.15 počela postavljati ogradu blizu graničnog prijelaza Rakovec. 24 ur piše da je stanje na Harmici danas mirno, hrvatski policajci su se povukli, dok je sa slovenske strane ostalo desetak policajaca.  

Grabar-Kitarović i Pahor razgovaraju u Zagrebu

Slovenski mediji najavljuju da će napetosti do kojih je došlo u vezi s početkom postavljanja "tehničkih barijera" na slovenskoj strani granice danas prilikom svog susreta, koji je inače bio planiran dosta  ranije, pokušati ublažiti slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koji se susreću u Zagrebu. Taj je radni susret dogovoren kao priprema na skorašnji summit lidera iz regije koji sudjeluju u procesu Brdo-Brijuni, ali se očekuje da će na njemu biti riječi i o događajima na granici, potvrđeno je u uredu slovenskog predsjednika Pahora.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu otpravniku poslova veleposlanstva Slovenije u Hrvatskoj oštar prosvjed zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Hrvatske, koju Slovenija postavlja na granici prema Hrvatskoj radi kontrole migranata te pozvalo susjednu zemlju da ogradu u najkraćem roku ukloni.

>>Slovenci pri dizanju ograde ušli na hrvatski teritorij. MVEP poslao prosvjednu notu slovenskom veleposlanstvu

>>Slovenska vojska počela postavljati žicu na granici s Hrvatskom

>>Zašto ogradu dižu ovdje gdje nije bilo izbjeglica?

Komentara 68

Avatar Piktor-
Piktor-
09:36 12.11.2015.

Nije Gjerkes nego Györkös. Dokle ce Vecernjak pisati po srpski ?

CR
cronada
09:26 12.11.2015.

A gdje je gda. Pusic da rijesi taj problem-vanjske politike? ??

DU
Deleted user
10:19 12.11.2015.

Bravo Slovenci, tako se to radi, mi ćemo zato biti migrantsko smetlište u režiji SDP-a. Hvala svima koji su glasali za to, trebalo bi svakom kompartijskom uvaliti po par Arapa na stan i hranu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije