Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostojić potvrdio

Slovenci pri dizanju ograde ušli na hrvatski teritorij. MVEP poslao prosvjednu notu slovenskom veleposlanstvu

ograda, slovenija, slovenska policija, žica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/18
11.11.2015.
u 22:30

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je pak da je Hrvatska bila obaviještena o postavljanju fizičkih barijera za migrante na dijelovima granice i da se one nalaze na slovenskoj strani granične crte, a ne i na hrvatskoj kako tvrdi Hrvatska

Slovenci su pri dizanju ograde kod Sutle ušli na hrvatski teritorij te su prema toj točki upućene interventne snage hrvatske policije, potvrdio je danas oko 16 sati za Večernji list ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. 

– Samo ćemo ih upozoriti da su ušli u hrvatski teritorij i da maknu ogradu. Ako to ne učine, prvo ćemo poslati notu, a onda i fizički maknuti ogradu – kazao je Ostojić.

Zbog incidenta na granici, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je večeras oštar prosvjed otpravniku poslova Veleposlanstva Republike Slovenije u RH zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Hrvatske. Slovenija je pozvana da u najkraćem roku istu ukloni, priopćeno je iz MVEP-a.

Ističu kako je riječ o području za koje i sama slovenska strana u svojim službenim izvorima navodi kako pripada RH.

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je pak da je Hrvatska bila obaviještena o postavljanju fizičkih barijera za migrante na dijelovima granice i da se one nalaze na slovenskoj strani granične crte, a ne i na hrvatskoj kako tvrdi Hrvatska.

– Ne radi se o obilježavanju granice nego reguliranju migracijskog toka, o čemu smo obavijestili arbitražni sud i sve ostale – kazao je  također Šefic, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

– Postavljanje tehničkih  zapreka odvija se isključivo na slovenskom teritoriju i ne prejudicira tijek granice – naveli su u izjavi za javnost u uredu za informiranje slovenske vlade, dodavši da je Hrvatska o tome bila  prethodno obaviještena.

Prije 17 sati na slovensku granicu stigla je hrvatska policija i načelnik PU zagrebačke Goran Burušić koji je održao sastanak sa slovenskim kolegom upozorivši ga pritom da su ušli 7 četvornih čestica u hrvatski teritorij. S obje strane granice bile su jake policijske snage, oko 50-ak slovenskih interventnih policajaca bilo je s njihove strane, a isto toliko i s naše. Nakon sastanka policijskih šefova, hrvatska interventna policija povukla se s granice. Načelnik zagrebačke policije Goran Burušić prenio je zahtjeve Slovencima i ujutro se očekuje da pomaknu ogradu s našeg teritorija, javio je dnevnik.hr.

Ranije je glasnogovornica MUP-a Helena Biočić objasnila slovenskim medijima kako će hrvatska policija upozoriti slovenske kolege da su dio ograde postavili na hrvatskom teritoriju. Naglasila je kako se ništa dramatično ne događa već da su naši policajci samo došli upozoriti slovenske kolege da su ušli u naš teritorij.

Slovenija je u Međimurju, kod prijelaza Bukovje – Gibine, tijekom današnjeg postavila ukupno 1350 metara prepreka. Pazili su da ne uđu na hrvatski teritorij, pa su žicu postavili dvadesetak metara unutar granične crte. Pojavile su se informacije da je međimurskim poljoprivrednicima onemogućen pristup zemljištu koje imaju na slovenskoj strani, no policija to opovrgava. Danas nitko od Hrvata nije zatražio dozvolu za prelazak granice radi obavljanja poljoprivrednih radova u Sloveniji. Načelnici Svetog Martina na Muri i Štrigove Franjo Makovec i Stanislav Rebernik kažu da nije lijepo vidjeti žicu na granici. Na graničnim prijelazima promet se normalno odvija.

Ostojić: Slovenija nepotrebno baca novac na ogradu

– Namjera Njemačke da se vrati na dublinski protokol njezino je pravo. To podrazumijeva bržu odluku o tome da će one migrante koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu vraćati u zemlju iz koje su došli – rekao je ranije danas ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. On je dodao kako bi isključivanje Grčke iz te priče zbog sudske odluke da ta zemlja nije humana drugima moglo stvoriti problem, ali i naglasio kako se Grčka iz toga ne može izvući i kako bi tu stvar trebalo riješiti na razini Europske unije. Potez koji je najavio njemački ministar De Maiziere prvenstveno je, kaže, vezan uz poštivanje dublinskih pravila, ali onda ona moraju biti poštovana od svih.

– Zemlja prvog prihvata izbjeglica uz Sirije je Grčka. Uspije li Njemačka ili bilo koja druga zemlja za nekog izbjeglicu dokazati da je on na tlo Europske unije prvi put stupio u Hrvatskoj, nema nikakvih problema da ga primimo natrag – dodao je Ostojić.

On je istaknuo kako ne postoje nikakvi planovi o otvaranju novih izbjegličkih kampova u Hrvatskoj jer je naša zemlja sve svoje obveze ispunila i naš je kapacitet jednak kapacitetima svih ostalih zemalja. Komentirajući slovensko postavljanje ograda, Ostojić je istaknuo kako je riječ o nepotrebnom bacanju novca koji se mogao utrošiti za izgradnju privremenog utočišta sličnom onom u Slavonskom Brodu, u kojem bi bio moguć prihvat izbjeglica.

– U Sloveniji govore o novom velikom valu, a očito nemaju informaciju kako je polovica tog vala do sada već prošla njihovu zemlju. Štrajk u Grčkoj je odavno završio i oni su tranzitirani i nalaze se na austrijskoj granici – kazao je Ostojić, nazvavši slovensko obrazloženje za postavljanje fizičkih prepreka besmislenim. On je dodao kako postavljanje ograde na određenim mjestima ne može spriječiti iskrcavanje migranata na drugim točkama zelene granice. Podsjetio je i kako Njemačka na pet prijelaza svaki dan pušta 6.500 migranata, što je više nego što ih uđe u Sloveniju.

Po njemu, potezi poput slovenskog ugrožavaju Junckerov plan i mogu dovesti do problema. Ostojić je istaknuo kako će Hrvatska inzistirati na tome da i ostale zemlje na izbjegličkoj ruti naprave ono što mi već odavno imamo, a to je privremeno utočište kapaciteta 5.000 ljudi. U utorak je kroz zimski prihvatno-tranzitni centar u Slavonskom Brodu prošlo 7.400, a danas do podneva još više od 3.000 izbjeglica. U nepunih dva mjeseca od početka migracijske krize u Hrvatsku je ušlo 358.506 izbjeglica, a iz Ministarstva unutarnjih poslova najavljuju kako se i dalje očekuje velik pritisak izbjegličkog vala iz Srbije.

>> Mali izbjeglica s opeklinama prevezen u Zagreb

>> Slovenska vojska počela postavljati žicu na granici s Hrvatskom

Komentara 207

Avatar juricamesko
juricamesko
14:53 11.11.2015.

"to nije prepreka da se emigranti iskrcaju na nekoj drugoj točki gdje nema žice". bravo ministre to je valjda u duhu dobrosusjedskih odnosa. ako me ne pustiš u svoju kuću kroz vrata ja ću preko balkona.samo ovaj put morati ćeš ih voziti preko Istre a niste pitali IDS hoće li pristati.

MA
Manolo46
15:49 11.11.2015.

Ovo je onaj koji je izdao nalog da se ubije Ante Gotovina. Što ovaj tip uopće radi na slobodi?

DD
dr dragon
15:03 11.11.2015.

tako su i 90 rekli ,,nece biti rata pa je bio. U BiH 91' Hr u ratu a oni rekli ,, rata nece biti" nemoguce jer bi se desio pokolj medu narodima-nazalost i desio se. Ostojic nije svjestan kakvi svee problemi mogu nastat .Zato je ograda preventiva a ne rjesenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije