Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na standard

Skupa pšenica diže i cijenu kruha, mlijeka, mesa, ulja, keksa...

trgovina
Arhiva Večernjeg lista
06.08.2010.
u 21:00

Vlada treba zabraniti uvoz i izvoz pšenice do kraja 2010. da nas zaštiti od negativnih vanjskih učinaka. Imamo dovoljno pšenice za svoje potrebe – kaže Ljubo Jurčić.

Cijelom svijetu prijeti znatno poskupljenje hrane pošto je ruski premijer Vladimir Putin zabranio izvoz žitarica iz zemlje kojoj su suša i požari devastirali ovogodišnji urod. Ta Putinova odluka izazvala je strku na svjetskim burzama pa je pšenica u jednom danu poskupjela više od šest posto, pošto je njezina cijena u tjedan dana već skočila 25 posto. Cijena pšenice se do kraja dana ipak stabilizirala i na francuskoj burzi Matif pala 10 posto u odnosu na jutarnju cijenu. Na burzama su skočile i cijene kukuruza, uljane repice, ječma... Analitičari stoga upozoravaju da nam prijeti poskupljenje kruha, mesa, ulja, keksa, mlijeka, piva i mnogih drugih prehrambenih proizvoda.

>>Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama

Netržišna cijena u RH

Cijena pšenice mogla bi se, prognoziraju konzervativni mediji poput Financial Timesa i Bloomberga, približiti onoj u 2007. i 2008. godini. U svijetu, a i u Hrvatskoj one se pamte po velikom divljanju cijena hrane pošto je bušel pšenice (27,2 kilograma) na burzi u Chicagu dostigao 10 dolara. Trenutačna cijena pšenice na burzama dostigla je gotovo 8,5 dolara za bušel, a ona koja se kupuje za isporuku u listopadu (futures ugovori) već je na 10 dolara, odnosno dvije kune po kilogramu. Crne prognoze pokazuju da bi cijena pšenice do kraja godine mogla dostići 13,5 dolara po bušelu (čak 2,73 kune po kg), što je najviše zabilježeno u veljači 2008. kada je cijena hrane dostigla svoj maksimum.

S obzirom na to da je pšenica jučer na svjetskim tržištima stajala 1,70 kuna, zanimljivo je da su otkupljivači teškom mukom u Hrvatskoj pristali platiti pšenicu 1,20 kuna po kilogramu. Cijena pšenice na svjetskim burzama veća je od hrvatske četrdesetak posto. Pitanje je koliko će zbog skuplje pšenice u svijetu poskupjeti hrana u Hrvatskoj.

– Vlada treba zabraniti uvoz i izvoz pšenice do kraja godine da bi nas zaštitila od negativnih vanjskih učinaka. Imamo dovoljno pšenice za svoje potrebe. Hrana je više od tržišnog proizvoda – ponudio je rješenje za sprečavanje poskupljenja ekonomist Ljubo Jurčić.

Kartelsko udruživanje?

Prvi je na otkupnu cijenu pristao Agrokor, a jučer se oglasila i Podravka koja će sada također pšenicu plaćati 1,20 kuna po kilogramu.

– S obzirom na nove okolnosti na tržištu, odnosno rast cijene pšenice, Podravka je izrazila spremnost da nadoknadi razliku u cijeni svim poljoprivrednicima od kojih je otkupila pšenicu. Razlika u cijeni odnosit će se na razliku između prvoponuđene cijene od 1,00 kn/kg te cijene koja je trenutačno postavljena na tržištu, a iznosi 1,20 kn/kg – kazali su u Podravki. Nakon što je i Podravka ponudila identičnu cijenu kao i Agrokor, nameće se pitanje je li ovdje riječ o dogovoru.

Komentara 58

RI
riise
22:08 06.08.2010.

Na burzi u Novom Sadu pšenica je 13,61 din/kg (sa PDV-om) od 26.-30.07. 2010.g. ( 1 HRK =14,64 din., srednji tečaj NBS)....Vlada Srbije otkupljivala je pšenicu roda 2010.g. po 12 din/kg (uračunat PDV) (JUS standard)

OB
-obrisani-
22:10 06.08.2010.

Re: A ionako ga imamo dovoljno jer je Hrvatska zemlja vrhunskoga maslinova ulja. Tocno ali ga neznaju prodati strancima dok Talijani prodaju vise svijetu no sto imaju mogucnost proizvodnje CUDNO :(

OB
-obrisani-
22:14 06.08.2010.

Brasno DURUM *****

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije