Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

U Srbiji se u dva dana utrostručio broj novozaraženih, broj umrlih najmanji u zadnja 2 mjeseca

A medical health worker in a Personal Protective Equipment (PPE) collects a sample from a woman using a swab, during a voluntary  coronavirus disease (COVID-19) test in Limassol
Foto: Yiannis Kourtoglou/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.08.2020.
u 18:31

SAD, Indija i Brazil i dalje imaju najveći broj novih slučajeva koronavirusa u svijetu

Koronavirusom je u svijetu zaraženo više od 24 milijuna ljudi, od čega je oko 820 tisuća preminulo, a 16,6 milijuna se oporavilo. Najpogođenija zemlja je i dalje SAD sa skoro 6 milijuna oboljelih i 182 tisuće preminulih osoba. 

18:30 - Srbijansko ministarstvo zdravlja u srijedu je priopćilo da su u Srbiji u protekla 24 sata zabilježena još 154 slučaja zaraze koronavirusom i da su umrle dvije osobe. Od početka epidemije covida-19 u Srbiji je, prema službenim podacima, umrlo 707 osoba.

Dvoje ljudi je preminulo, što je najmanji broj od 27. lipnja.  U protekla 24 sata u zemlji su testirane 9.932 osobe, a od početka epidemije 95.507.

Uključujući i najnovije podatke, od početka epidemije u Srbiji su od covida-19 oboljele 30.974 osobe, na liječenju u bolnicama su trenutno 734 pacijenta, a na respiratorima 37.

13:08 - Nova 283 slučaja zaraze koronavirusom i 11 smrtnih ishoda zabilježeno je u srijedu u Bosni i Hercegovini u kojoj smrtnost od ovoga virusa čini tri posto po čemu je lošija od susjednih zemalja, ali je bolja od svjetskog prosjeka. 

Prema podacima entitetskih zdravstvenih ustanova, u posljednja 24 sata na području Federacije BiH testiranjem je utvrđeno kako je pozitivno 210 osoba na SARS-CoV-2. Dodaje se kako su novi slučajevi zabilježeni u svim županijama osim u Bosansko-podrinjskoj. Najveći broj zaraženih osoba je iz Sarajevske županije. Istodobno u Republici Srpskoj u posljednja 24 sata testirana su 434 uzorka te je utvrđena zaraza kod 73 osobe. Najviše ih je s područja Banja Luke. U ovome entitetu prijavljena su četiri smrtna slučaja povezana s komplikacijama nastalim nakon oboljenja od covida-19, a u Federaciji BiH je takvih sedam ishoda. 

Od pojave koronavirusa u BiH je zaraženo 18.609 osoba, te zabilježen 571 smrtni slučaj. 

Imunolog Jasenko Karamehić izjavio je kako je trenutačni postotak smrtnosti od koronavirusa niži od svjetskog, ali je lošiji od susjednih zemalja. U BiH smrtnost od koronavirusa iznosi tri posto, dok je svjetski prosjek 3,43. Po riječima imunologa Karamehića BiH se nalazi iza Srbije u kojoj je smrtnost 2,27 posto, Hrvatskoj 2,08 posto i Crnoj Gori 1,91 posto. 

"Ti brojevi su razmjereno dobri za BiH, što znači da se držimo pod nadzorom jer ima i onih kojima je taj broj između pet i deset", rekao je imunolog Jasenko Karamehić za portal Klix. 

12:02 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1439 osoba, te potvrđeno 36 novih zaraza, 15 više nego prethodni dan, a nije bilo novog smrtnog slučaja,  objavila je u srijedu slovenska vlada na Twitteru.

Najviše novozaraženih je u Ljubljani, Grosuplju i Šentjurju (po 3), a tri su importirana slučaja.

Trenutno je hospitalizirano 20 osoba koje se liječe od covida-19, ali nijedna ne treba intenzivno liječenje. Aktivnih slučajeva zaraze je 419, prema podacima ministarstva zdravstva.

Od početka epidemije u Sloveniji je od 152.144 testiranih do sada potvrđena zaraza kod njih 2722, a umrlo je 133 među oboljelima.

O stanju epidemije i mjerama potrebnim za početak školske godine koja počinje za tjedan dana u srijedu popodne će raspravljati uži kabinet, dok će epidemiolozi iz vladina stručnog tima objaviti informacije vezane uz stanje s covidom-19 u susjednim zemljama, objavili su slovenski mediji.

09:18 - Drugi val koronavirusa mogao bi pogoditi Francusku u studenom, rekao je lokalnim medijima vladin savjetnik u srijedu, dok je Marseille postrožio mjere u borbi protiv zaraze.

"Postoje strahovi od drugog vala u studenom", rekao je u srijedu televiziji France 2 profesor Jean-François Delfraissy, koji predvodi znanstveno vijeće koje savjetuje vladu po pitanju pandemije.

Vlasti u Marseilleu rekle su kasno u utorak da će barovi i restorani imati kraće radno vrijeme, te su također proširili obavezno nošenje maski u lučkom gradu na jugu od 26. kolovoza do 30. rujna. 

Francusko ministarstvo zdravstva prijavilo je 3.304 novih slučajeva zaraze koronavirusom u utorak, što je znatno manje od dnevnih stopa prošli tjedan. Broj smrti u Francuskoj od covida-19 iznosi 30.544, uključujući i 16 novih u posljednja 24 sata. Zaraženih je ukupno od početka pandemije gotovo 286.000.

08:52 - U Sjedinjenim Državama pada broj novozaraženih koronavirusom, djelomično i zbog nošenja maski, ali covid-19 i nadalje odnosi gotovo tisuću žrtava dnevno u toj zemlji, pišu u srijedu američki mediji.

Protekla dva tjedna registriralo se dnevno 43.000 novih slučajeva što je pad od 21 posto u odnosu na početak kolovoza, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins. Međutim, istovremeno se obavlja i manje testova. Početkom kolovoza provodilo se oko 820.000 testova na dan, sada ih je oko 690.000. Broj umrlih s početka mjeseca također je u padu.

Po Sveučilištu John Hopkins, u SAD-u je 5,78 milijuna zaraženih, a umrlo je više od 178.400 ljudi. Iako SAD, Indija i Brazil i dalje imaju najveći broj novih slučajeva koronavirusa u svijetu, aktualni trend pada je ohrabrujući.

"To su vrlo optimistične vijesti", ocjenjuje Monica Gandhi, stručnjakinja za zarazne bolesti na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu, koja ističe da je to rezultat većeg razumijevanja širenja virusa, rasprostranjenijeg nošenja maski i mogućeg povećanja razine imuniteta.

"Nadamo se da će svi ti čimbenici doprinijeti da se uspostavi kontrola nad virusom u ovoj zemlji koja je zaista teško pogođena pandemijom", kaže Gandhi, a prenosi Glas Amerike.

VIDEO Đikić: Umjesto da smo počeli više testirati i znali što nam se događa u zemlji, mi ulazimo u sukobe

08:16 - Novi slučajevi koronavirusa u Turskoj skočili su u utorak na svoju najvišu razinu od sredine lipnja, s 1502 nova slučaja, pokazali su podaci ministarstva zdravstva, zbog čega je vlada primorana uvesti mjere.

Ministar zdravstva Fahrettin Koca rekao je na Twitteru da su 24 osobe umrle od covida-19, zbog čega je broj smrtnih slučajeva porastao na 6.163.

Dnevni slučajevi bili su posljednji put ovako visoki 15. lipnja - dva tjedna nakon što je Turska ukinula djelomičnu karantenu - kad je zemlja imala 1.592 slučaja.

Kao odgovor na porast slučajeva, predsjednik Tayyip Erdogan najavio je da sve državne institucije mogu sada uvesti "fleksibilne radne metode", poput rada izvan ureda ili u smjenama, prema predsjedničkoj uredbi objavljenoj u srijedu.

Ranije, ministarstvo unutarnjih poslova reklo je da zabranjuje određene događaje i proslave u 14 provincija, uključujući i u glavnom gradu Ankari, kako bi se zaustavilo širenje virusa.

U objavi je rečeno da će u 14 provincija vjenčanja biti dopuštena na maksimalno jedan sat, te da su zabranjene bilo kakve svadbene svečanosti, proslave ili zabave. 

06:37 - Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un zatražio je da se poduzmu mjere kako bi se zaustavio koronavirus i spriječile žrtve i štete na usjevima koje bi mogao prouzročiti tajfun Bavi, objavila je u utorak državna novinska agencija KCNA.

Politbiro Radničke stranke sastao se u proširenom sastavu u vrijeme pandemije koja pojačava pritisak na sjevernokorejsko gospodarstvo, teško pogođeno nedavnim zatvaranjem granica i poplavama. Na sastanku su analizirani "neki problemi u državnom kriznom režimu sprečavanja pandemije kontrolom ulaznih puteva zloćudnog virusa", objavila je u priopćenju državna agencija. 

Sjeverna Koreja nije izvijestila ni o jednom potvrđenom slučaju zaraze novim koronavirusom ali Kim je u srpnju kazao da "bi se moglo reći da je (virus) ušao" u zemlju i uveo je stroga ograničenja u gradu Kaesongu nakon što je jedan muškarac pokazao simptome Covida 19.

Muškarac je testiran a rezultati testa nisu nedvosmisleno potvrdili prisutnost koronavirusa, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Nakon tri tjedna ograničenja su ukinuta.

Na sastanku politbiroa razgovaralo se i o hitnim mjerama koje bi trebale spriječiti da tajfun Bavi prouzroči ljudske žrtve i štetu na usjevima. Bavi bi trebao stići u Sjevernu Koreju sljedećih dana a zbog jakih kiša i poplava strahuje se za opskrbu hranom.

Radnička stranka najavila je za sljedeću godinu kongres na kojem bi trebala biti donesena odluka o novoj "petoljetki" budući da se kasni s ostvarenjem zacrtanog cilja o poboljšanju stanja u gospodarstvu i podizanju životnog standarda.

Ključne riječi

Komentara 6

MA
marijaqwer
08:20 26.08.2020.

Nedavno ste objavili da je u komi i da zemljom upravlja njegova sestra.??? Izvještavanje o Koreji ide po modelu copy paste.?

Avatar niwrad
niwrad
13:39 26.08.2020.

"Postotak smrtnosti lošiji od susjednih zemalja..." Virus isti, smrtnost drukčija. Nije vam palo na pamet da to znači da smrtnost nije zbog virusa?

AA
aabbcc
11:04 26.08.2020.

Vidi narod da maske ne stite od pendreka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije