Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLNICA Na kirurgiji i otorinolaringologiji, najderutnijim odjelima, užurbano se radi

Šibenska bolnica dobiva moderne operacijske sale i potpuno novi odjel ORL

25.11.2008.
u 17:31

ŠIBENIK – Propadanje stropova u sanitarnim čvorovima, poplave, opadanje žbuke, rupe u podovima, loše strujne instalacije, smrad iz kanalizacije, pucanje cijevi, pojava insekata, glodavaca... Sve će to za kirurgiju i otorinolaringologiju, dva najderutnija odjela Opće bolnice Šibenik, postati prošlost.

Stara gradska bolnica postala je veliko gradilište, a radovi na obama odjelima trebali bi biti gotovi za 180 dana, do ljeta iduće godine.

Manje kreveta
– Riječ je o veliku poslu, izvođači su preuzeli posao. Kirurgija, odnosno operativni trakt i najvitalniji dio ove zdravstvene ustanove trenutačno je prebačen na rezervnu lokaciju na Poliklinici. Imamo manji broj kreveta, ali budući da je u funkciji desna već obnovljena strana kirurgije, pacijenti imaju punu zdravstvenu skrb – kazao je dr. Željko Burić, ravnatelj šibenske Opće bolnice.

Dok traje adaptacija, na prostoru ‘bivšeg’ skloništa privremeno su napravljeni novi prostori sa šest kreveta za kirurške, te isto toliko i za urološke pacijente.

Kirurgija Opće bolnice će do sezone dobiti tri nove operacijske dvorane opremljene najsuvremenijom opremom, tipičnom za kliničke bolnice. Sve to stajat će 12 milijuna kuna. Četiri milijuna Opća bolnica osigurala je povratom duga tvrtke Rivijere, a osam milijuna kuna osigurano je decentraliziranim sredstvima ove i 2009. godine.

– S obzirom na to da se radi na odjelu za uho, grlo, nos, pacijenti ORL-a sada su izmješteni na prizemlje plućnog odjela, gdje se trenutačno, naravno odvojeno od ostatka, nalazi i dječji odjel – otkriva dr. Burić.

Cjelokupna obnova stoji 5,2 milijuna kuna, oko 3,5 milijuna kuna dala je Vlada, a ostatak Ministarstvo.

Ušminkavanje
Obnova ginekologije, na žalost, trebat će sačekati bolja vremena. Nakon Nove godine uslijedit će ‘‘ušminkavanje’’, odnosno pojačano održavanje, a osim bojenja potpuno će se sanirati podovi.

– Bitno je da smo riješili krov zgrade na kojoj se odjel nalazi. Potpunu adaptaciju predvidjeli smo tek za 2010. godinu, a i ona će ovisiti o dinamici gradnje nove gradske bolnice. Naime, postavljat će se pitanje treba li obnavljati odjel koji će raditi nekoliko godina –priča dr. Burić.

Nije zanemarivo da je pri kraju obnova zgrade pedijatije. Svečano otvaranje najavljeno je za Blagdan sv. Nikole.

– Kad završimo sa svim tim radovima, 98 posto bolnice bit će adaptirano, bolnica će biti u samom vrhu hrvatskog zdravstva po prostoru, tehničkoj opremljenosti i kadrovima – zaključuje dr. Burić.

Inače, Opća bolnica jedna je od starijih u Hrvatskoj. Objekt ima više od 120 godina. U skladu sa Strategijom razvoja zdravstvenog sustava, Šibenik do 2011. mora dobiti bolnicu s radnom površinom od 28.000 četvornih metara, što je za čak 11.000 četvornih metara više nego sada.

Ministarstvo zdravstva osiguralo je novac za izvedbeni projekt, a ministar Milinović obećao je, s Gradom i Županijom financirati njezinu izgradnju u bivšoj vojarni Bribirskih knezova.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije