Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U kapeli sv. Dizme

Izložene sandale Majke Terezije: U njima je došla u Zagreb prije uručenja Nobelove nagrade

majka terezija
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
02.09.2016.
u 23:42

U tim je sandalama Majka Terezija došla u Zagreb, na proputovanju u Oslo, kada je trebala primiti Nobelovu nagradu

Iščekujući kanonizaciju bl. Majke Terezije, koja će biti ove nedjelje u Rimu, Zagrepčani imaju posebnu prigodu vidjeti i štovati njezine sandale, koje se nalaze u kapeli sv. Dizme na križanju zagrebačkog Kaptola i Nove Vesi. A te sandale imaju svoju posebnu priču, koju nam je ispričao prebendar Mijo Gabrić.

- U tim je sandalama Majka Terezija došla u Zagreb, na proputovanju u Oslo, kada je trebala primiti Nobelovu nagradu. Dočekali smo je pokojni kolega Luka Depolo i ja i kada smo vidjeli da je došla u sandalama koje su bile pokrpane običnim koncem i s nekoliko nalijepljenih potplata, odlučili smo joj pokloniti nove. Dakako, bojali smo se hoće li uopće prihvatiti naš dar – priča preč. Gabrić, koji je odoka odmjerio broj cipela Majke Terezije i otišao do obližnje prodavaonice Šimecki i kupio dva para sandala.

- Otvoreno smo joj rekli da ne može u starim sandalama po Nobelovu nagradu, pogledala ih je, obula prve koje smo joj dodali, rekla da su joj dobre, a da drugi par poklonimo nekome siromašnome. Mi smo ove stare spremili, jer smo već tada znali da će biti proglašena svetom – kaže Mijo Gabrić.

Kapela sv. Dizme bit će otvorena subotu, nedjelju i ponedjeljak od 9 do 18 satii, a u nedjelju 11. rujna služit će se i sveta misa zahvalnica za kanonizaciju nove svetice u Katoličkoj crkvi.

Blažena Majka Terezija (Skoplje, 26. 10. 1910. – Kalkuta, 5. 9. 1997.), rođena je pod imenom Agnes Gonxha Bojaxhiu. 1950. osnovala je katoličku redovničku zajednicu “Misionari ljubavi prema bližnjem svom” u indijskoj Kalkuti i više od 45 godina služila siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima. Od početne male zajednice s vremenom su rasle tako da sada zajednica broji oko 5000 redovnica u 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženom 19. 10. 2003. Misionarke ljubavi pomažu siromašnima i potrebnima širom svijeta pa tako i u Hrvatskoj. Majka Terezija više puta boravila je u Hrvatskoj, prvi put još 1928. godine. Na nju je utjecao hrvatski svećenik Franjo Jambreković, koji je bio župnik njene župe u rodnom Skoplju, a u Indiji je surađivala s hrvatskim svećenikom Antom Gabrićem. Skupština grada Zagreba 19. srpnja 1990. proglasila ju je počasnom građankom grada Zagreba. Majka Terezija je postala sinonim za ljubav prema bližnjem svom. Nagrađena je Nobelovom nagradom za mir 1979. godine.

>> Čuvamo stare sandale koje je Majka Terezija izula u Zagrebu

Komentara 7

DV
Dimnjacar_Vaseg_Grla
01:13 03.09.2016.

to sve ima dva lica, milijune i milijarde dolara ljudi su humanitarno darivali njenu organizaciju a da je ona skroz minimalno ulagala u to, pa pitanje gdje je toliki novac na kraju završio

PO
ponor
04:08 03.09.2016.

Sto smo ono rekli o idolopoklonstvu?

OG
Oger
18:01 03.09.2016.

Ta zena je jedna od najvecih prevarantica proslog stoljeca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije