Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPITIVALI GA 6 SATI

Sanader o optužbi: Novac sam zaradio prije političke karijere

sanader, ispitivanje (1)
Marko Prpić/PIXSELL
04.02.2011.
u 15:42

U Austriji je u aferu uvučena i Raiffeisen banka, a predsjednik NO-a otkrio je da se istražuju svi poslovi vezani uz RH

Istražitelji austrijskog Ureda za borbu protiv korupcije saslušavali su u petak gotovo šest sati Ivu Sanadera u povodu kaznene prijave za pranje novca. Kako je istražni postupak tajan, glasnogovornik istražitelja Martin Ulrich izjavio je za ORF samo to da je Sanader odbacio sve navode iz prijave “jedne tirolske banke” zbog 1,3 milijuna eura na računima Sanadera i članova njegove obitelji.

Kraj za mjesec dana

Sanaderov odvjetnik Werner Suppan ustvrdio je da je njegov štićenik opravdao sav novac kao “zarađen tijekom njegove poduzetničke, i to prije njegove političke karijere” te smatra da će kazneni postupak biti okončan za mjesec dana.

– Uvjeren sam da će rezultat istrage dovesti do toga da se postupak obustavi – dodao je. Austrijski mediji pisali su i da je tirolski parlamentarac Zelenih Gebi Mair poslao upit vlastima u Innsbrucku je li Sanaderu oduzet orden tirolskog orla. Mair je primijetio da je obavijest o dodjeli odličja s web stranice pokrajine uklonjena bez obrazloženja. Kad je o ordenima riječ, pred istražiteljima koruškog parlamenta 22. prosinca Sanadera se pitalo i o razlozima zbog kojih ga je tadašnji bavarski premijer Edmund Stoiber 2007. odlikovao jednim od najviših odličja. Sanader je u Bavarskoj odlikovan usred pregovora o privoli HNB-a da dopusti neslavnu prodaju Hypo grupe BayernLB-u, pri kojoj su Stoiber, a posljedično i Sanader, navodno snažno pritiskali guvernera HNB-a. Iz tog je posla Bavarska izišla sa 3,7 milijardi eura gubitka, a to je označio i početak raspetljavanja afere Hypo.

Opet iskaču ista imena

U Austriji se prije nekoliko dana počeo raspletati i dio priče koji u aferu uvlači i Raiffeisen banku. Der Standard je otkrio da je jedan od triju članova uprave smijenjen sa svih funkcija. Riječ je o Walteru Striedingeru, bratu bivšeg šefa Hypa Güntera Striedingera. Pokazalo se da se već tri tjedna provjerava poslovanje Raiffeisena prema kaznenoj prijavi za pranje novca vezano uz Hypov projekt u Beogradu Blok 67. Der Standard primjećuje da i u tom slučaju iskaču imena Gerharda Kuchera, G. Striedingera i Vladimira Zagorca. Predsjednik NO-a banke izjavio je da se “trenutačno posebno provjeravaju svi poslovi vezani uz Hrvatsku”.

Ključne riječi

Komentara 63

AN
ana1
01:18 05.02.2011.

TOLIKO O POŠTENJU POLITIČARA! Kako fali Goli Otok i njegovo kamenje!

AU
austria
07:48 05.02.2011.

Ne samo da ja Ivo krao, već sva ta gamad Smranader su krali, skup s onim svećenikom. Isti takvi su i Rončevići, Polančeci....dno dna.

PR
Protivcenzure
20:26 04.02.2011.

aha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije