Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osnivač WikiLeaks

SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje

FILE PHOTO: WikiLeaks founder Julian Assange is seen on the balcony of the Ecuadorian Embassy in London
Foto: Peter Nicholls/REUTERS
1/6
16.04.2024.
u 23:24

Assangeova supruga Stella, s kojom se oženio u zatvoru u Londonu, rekla je da jamstva nisu ublažila njihovu zabrinutost, opisujući ih kao "besramna zavaravanja"

Sjedinjene Države pružile su jamstva na zahtjev Visokog suda u Londonu, koja bi konačno mogla otvoriti put za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea iz Velike Britanije. Visoki sud presudio je u ožujku da će, bez određenih američkih jamstava, 52-godišnjem Assangeu biti dopušteno uputiti novu žalbu na izručenje Sjedinjenim Državama zbog WikiLeaksovog objavljivanja povjerljivih podataka američke vojske i diplomatskih depeša. 

Ta jamstva, da se na suđenju u SAD-u može osloniti na pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana i da neće biti novih optužbi zbog kojih bi mu mogla biti izrečena smrtna kazna, predana su unutar roka koji je istekao u utorak. Dokument, u koji je Reuters imao uvid, navodi da će se Assange moći osloniti na zaštitu Prvog amandmana i navodi se da se "smrtna kazna neće ni tražiti ni izricati".

"Ova jamstva obvezujuća su za sve sadašnje ili buduće pojedince kojima je delegirana ovlast da odlučuju o tim pitanjima", navodi se. Novo sudsko ročište održat će se u Londonu 20. svibnja, ali Assangeovi odvjetnici ranije su već opisali američka jamstva dana u drugim slučajevima kao ona koja nisu "vrijedna ni papira na kojem su napisana", čime su ponovili slične kritike skupine za ljudska prava Amnesty International.

VIDEO Julian Assange - Dolazak na sud u Londonu nakon uhićenja

Assangeova supruga Stella, s kojom se oženio u zatvoru u Londonu, rekla je da jamstva nisu ublažila njihovu zabrinutost, opisujući ih kao "besramna zavaravanja". "Sjedinjene Države izdale su jamstvo koje to nije vezano uz Prvi amandman i standardno jamstvo vezano uz smrtnu kaznu", priopćila je supruga. 

"Diplomatska nota nimalo ne ublažava krajnju zabrinutost naše obitelji zbog njegove budućnosti - njegovo mračno očekivanje da će ostatak života provesti u izolaciji u američkom zatvoru zbog objavljivanja nagrađivanog novinarstva", navodi se u priopćenju. 

Nisu se odmah oglasili iz američkog ministarstva pravosuđa ili s Visokog suda. Američki predsjednik Joe Biden rekao je prošli tjedan da razmatra zahtjev Australije da odustane od kaznenog progona, što je Assangeov američki odvjetnik ocijenio "ohrabrujućim". Nije jasno kakav bi utjecaj Biden uopće mogao imati na kazneni slučaj, no Wall Street Journal izvijestio je da su u tijeku rasprave o potencijalnom sporazumu o priznanju krivnje.

"Bidenova administracija mora odustati od ovog opasnog kaznenog progona prije nego što bude prekasno", rekla je Stella Assange.

 

GALERIJA Obilne oborine poplavile Dubai: Auti zapeli u vodi, prekidao se zračni promet
FILE PHOTO: WikiLeaks founder Julian Assange is seen on the balcony of the Ecuadorian Embassy in London
1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije