Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo visoko odlikovanje

Sabor potvrdio uvođenje novog odlikovanja - Velereda Franje Tuđmana

Franjo Tuđman
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
29.11.2019.
u 13:50

Dodjeljivalo bi se svake godine 10. prosinca, o obljetnici smrti Franje Tuđmana, hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu.

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova - 75 glasova za i 27 protiv -  dopunio Zakon o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske kojim se utvrđuje odlikovanje Velereda Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom.

To novo visoko državno odlikovanje u redu je najviših priznanja koje Hrvatska dodjeljuje-veleredova, kojih je do sada bilo četiri, a nose imena hrvatskih kraljeva Tomislava, Petra Krešimira IV i Dmitra Zvonimira i kraljice Jelene.

Video - 5 mitova i kontroverzi koje se vežu uz Tuđmana

 

Dodjeljivalo bi se svake godine 10. prosinca, o obljetnici smrti Franje Tuđmana, hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu.

Hrvatski sabor prihvatio je većinom glasova i izvješće o sastanku Europskog vijeća koji se održao 17. i 18. listopada u Bruxellesu i na kojem su europski čelnici razgovarali o novom institucionalnom okviru Europske unije, procesu proširenja, Brexitu, novom sedmogodišnjem proračunu EU-a, klimatskim promjenama i o Turskoj.

Europsko vijeće na sastanku nije donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom iako im je Europska komisija dala zeleno svjetlo jer su se tome usprotivile Francuska, Nizozemska i Danska.

Premijer Andrej Plenković najavio je ranije da će se Hrvatska kao predsjedateljica EU-om u prvoj polovici iduće godine zauzimati da zemlje jugoistočne Europe nastave svoj put prema članstvu u Europskoj uniji jer smatra da je ono bitno za njihovu transformaciju te mir i stabilnost u regiji.

Komentara 16

BB
Bruno_Bear1
16:06 29.11.2019.

Dokle je i posljednjeg Hrvata na ovoj zemlji znai će se da je Otac domovine najveći političar u Hrvat koji je najzaslužniji što imamo slobodnu Hrvatsku. Velikan koji se znao nositi sa 3 neprijatelja, srbima, domaćom komunjarskom izdajničkom bagom i i svjetskoj politici koja nije vjerovala da je Hrvatska u stanju osloboditi svoj teritorij

Avatar southman
southman
14:10 29.11.2019.

Kao jedan ov velikih kritičara njegove vladavine između 1995-2000 mogu samo reći zasluženo ! Čovjek je najzaslužniji što danas 60% Hrvatske nema Vućića za predsjednika.

Avatar Sandinista
Sandinista
14:19 29.11.2019.

Kada visoko odličje nazoveš po čovjeku koji je bio kandidat za Haag, koji je s Miloševićem dijelio BiH i vodio pregovore dok smo međusobno ratovali, koji je osmislio kriminalnu privatizaciju i postavio temelje za 200 odabranih obitelji, onda je to siguran znak da si posve izgubio kompas. I povjesni i politički i ljudski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije