Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prvi Velered Franje Tuđmana posmrtno će dobiti Franjo Kuharić

Ministarstvo uprave u javnu je raspravu uputilo zakon koji će omogućiti odlikovanje već 10. prosinca, na 20. obljetnicu Tuđmanove smrti
07. studenoga 2019. u 09:29 41 komentara 2576 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u prosincu bi trebala dodijeliti prvi Velered Franje Tuđmana s lentom i Danicom, a kako doznajemo na Pantovčaku, njime će posmrtno odlikovati kardinala Franju Kuharića. To visoko odlikovanje predsjednica će dodijeliti na temelju zakonskih dopuna koje je Ministarstvo uprave u javnu raspravu uputilo u utorak. Uspije li se cijela procedura obaviti u planiranim kratkim rokovima, predsjednica će Velered dodijeliti 10. prosinca, na 20. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika, u jeku izborne kampanje za još jedan mandat na Pantovčaku.

Beljak i Reiner Burna rasprava Zaiskrilo između Beljaka i Reinera: Sramotno je to što govorite o Franji Tuđmanu

Iznimno kratka procedura

Zakon se i mijenja na inicijativu predsjednice, koja je to predlagala još u svibnju, a prvotna je ideja bila da se to odlikovanje dodjeljuje u povodu obljetnice Tuđmanova rođenja (14. svibnja). “Velered Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom dodjeljuje se svake godine o obljetnici njegove smrti, hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrjednota hrvatskog naroda”, obrazlaže Ministarstvo uprave u predloženom tekstu, čije je donošenje predviđeno u hitnoj saborskoj proceduri.

U obrazloženju se ističe kako je 20. obljetnica Tuđmanove smrti “prigoda da Republika Hrvatska ustanovi visoko odlikovanje, kojim će se utemeljitelj demokratske, suverene i neovisne hrvatske države i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske u Domovinskom ratu uvrstiti u red najviših hrvatskih državnih poglavara te će se na taj način trajno izraziti zahvalnost hrvatskog naroda i hrvatskih državljana njegovim povijesnim zaslugama”.

S obzirom na to da je dodjela odlikovanja predviđena već za dva mjeseca, rokovi za donošenje zakona u Saboru i stupanje na snagu zakona iznimno su kratki jer je kasnije nužno provesti i proceduru predlaganja odlikovanja i samog odlikovanja zaslužnih. To je vjerojatno i razlog skraćene javne rasprave o nacrtu zakona, tijekom koje će se “odraditi” i rasprava o procjeni učinaka propisa, koja obično ide prije same rasprave o zakonskom tekstu. No ovaj će se put i o jednom i o drugom dokumentu raspravljati u isto vrijeme, a rasprava je otvorena samo pet dana, do 10. studenoga.

Damir Krstičević i Kolinda Grabar-Kitarović 'sigurnost je ključna' Krstičević o Škorinoj ideji: Ako bude potrebe poslat ćemo vojsku na granicu

Odlikovanje najvišeg reda

Tko bi mogao dobiti prvi Velered Franje Tuđmana jučer nisu znali ni u Generalskom zboru, iz kojeg je ta inicijativa potekla, no na našu informaciju da je riječ o kardinalu Kuhariću, predsjednik Zbora Pavao Miljavac reagirao je izuzetno pozitivno.

Pavao Miljavac | Autor : Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

– Ako će to doista ići tako, prvi Velered Franje Tuđmana dobit će jedan od najzaslužnijih, čovjek koji je uvijek imao prave riječi, koji je narod držao na okupu i davao mu nadu u najtežim vremenima – komentirao je Miljavac. Istaknuo je da je kardinala Kuharića imao čast i osobno upoznati, kada je na bojištu posjetio branitelje iz njegove 137. brigade.

Miljavac je zadovoljan i što se, 20 godina nakon njegove smrti, ustanovljava državno odlikovanje najvišeg reda koje će nositi ime prvog hrvatskog predsjednika, “čovjeka čija je mudrost i odvažnost dovela do stvaranja samostalne Hrvatske”.

Velered Franje Tuđmana peto je odlikovanje u nizu veleredova, koji nose imena kralja Tomislava, kraljice Jelene, kralja Petra Krešimira IV. i Dmitra Zvonimira

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • Avatar Časnik2
  Časnik2:

  ....propala privreda, pokrali pare i ostalo nam sam deliti medalje!! Živeli jarani!

 • Deleted user:

  To odlikovanje treba u prvom redu dobiti: Kutle, Rajić, Zagorec, onaj tko je Jamio, Sanader, Bandić, N. Vidošević, Todorići, Mamići, Marići, Mudrinić, Škaro, Glavaš,,, u drugoj rundi za odlikovanje pozorno paziti da se netko zaslužan za modernu Hrvatsku ne izostavi.

 • Mimosvit:

  HDZ je crkvu već odavno pretvorio u svoj alat za skupljanje glasova lakovjernog pučanstva i ujedno im služi kao glavni amortizer njihovog nezadovoljstva istim tim HDZ-om. Što smo manje sekularno društvo vladavina prava je manja a korupcija veća.