Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tuđman uz bok kralju Tomislavu: Tko zaslužuje Velered Franje Tuđmana

Kandidati za odlikovanje? Ante Gotovina, novinar Johann Georg Reißmüller te Kardinal Kuharić.
15. svibnja 2019. u 09:20 127 komentara 4070 prikaza
Franjo Tuđman
Foto: Siniša Hančić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prođe li zasad neslužbeni prijedlog predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatski sabor trebao bi izmijeniti Zakon o odlikovanjima i priznanjima te ustanoviti novo odlikovanje – Velered Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom.

PREDSJEDNICA PREDLAŽE Novo hrvatsko odličje: Velered Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom

Iako bi se po redoslijedu smjestilo tek na peto mjesto – nakon Velereda kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, Velereda kraljice Jelene s lentom i Danicom, Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom i Velereda kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom – odlikovanje bi se svrstalo u red najviših priznanja, a dodjeljivalo bi se hrvatskim državljanima i institucijama “kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje nacionalnog zajedništva”.

Tim činom simbolički bi se iznova odalo priznanje Franji Tuđmanu za zasluge u stvaranju i obrani samostalne hrvatske države, ali bi ga se i povijesno valoriziralo ne samo kao velikoga državnog poglavara nego i kao veliku povijesnu osobu. Indikativno je, naime, to da bi odlikovanje nazvano po njemu bilo smješteno prije onih koja nose imena hrvatskih knezova Trpimira, Branimira i Domagoja, zatim velikana Nikole Šubića Zrinskog, bana Josipa Jelačića, ili pak Ante Starčevića i Stjepana Radića.

Unatoč različitim stajalištima o liku i djelu Franje Tuđmana, nitko razuman i objektivan ne može osporiti njegove zasluge za osamostaljenje Republike Hrvatske i za pobjedu u Domovinskom ratu, pa se i uvođenje “njegova odlikovanja može smatrati opravdanim činom”.

Video – Životni put Franje Tuđmana

No predsjedničin prijedlog ima i nekoliko slabih točaka. Ponajprije, riječ je o prijedlogu koji će izazvati nove polemike i prijepore u hrvatskom društvu. Prvi je razlog vrlo profan: društvo nam je jednostavno takvo, poslovično spremno na kritiziranje svake ideje, bila ona dobra ili loša, opravdana ili neopravdana. Drugi je razlog puno ozbiljniji, jer je lako predvidjeti da će se iznova pokrenuti političke rasprave o povijesnim kontroverzama koje se vežu uz Tuđmana te da će one iznova nepotrebno opteretiti ionako podijeljeno društvo. Zamislimo samo kako će izgledati rasprava u kojoj će o povijesnoj važnosti Franje Tuđmana govoriti sadašnji sastav Hrvatskoga sabora!?

Tajming najslabija točka

Treći je razlog motiv predlagateljice. Logično je, naime, upitati se zašto predsjednica prijedlog upućuje baš sad, uoči svoje nove kandidature za mjesto predsjednice Republike. I posve je logično zaključiti da njezin postupak ima itekakve veze s predizbornom kampanjom i željom da se iznova svidi desnome biračkom tijelu, koje u posljednje vrijeme pokazuje znakove nezadovoljstva nekim njezinim političkim stavovima.

Franjo Tuđman Novi detalji iz povijesti HDZ-a Za nadzor Tuđmana Udba je 1989. angažirala suradnika pod imenom Luj

Nadalje, predsjedničin prijedlog nije originalan. Još u veljači 2016. Hrvatski generalski zbor službeno je predložio predsjedniku Hrvatskoga sabora akademiku Željku Reineru da se uvede Velered dr. Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom, s time da su generali smatrali da to treba biti najviše odlikovanje Republike Hrvatske. Kako je taj prijedlog bio javan, logično je zaključiti da ga se moglo podržati već tada. Ovako, iznesenom uoči predsjedničke izborne utrke, lako mu je dodati i neželjene političke konotacije, a bit će i onih koji će jedva dočekati da predsjednicu optuže za zloporabu imena Franje Tuđmana. A to Tuđman jednostavno nije zaslužio.

Diplomatska oluja (1) Izetbegović Tuđmanu: Vi nama srednju Bosnu, mi vama sve južno i zapadno od Prozora

Očito je, dakle, da je vrijeme objave (famozni „tajming”) najslabija točka u predsjedničinu prijedlogu, čak i da je motiviran isključivo iskrenom namjerom da se oda počast prvome predsjedniku i da je lišen svakoga politikantstva. Bilo bi kudikamo bolje kad bi takvi prijedlozi, koji podrazumijevaju nacionalni politički konsenzus, dolazili u vrijeme koje se ne bi moglo povezati s izborima.

Video – Obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Moralni autoritet u Jugoslaviji

Razložno je upitati se i kome bi se novo odlikovanje dodjeljivalo? S obzirom na to da je promicanje nacionalnog zajedništva najvažniji kriterij za dodjelu, a da naša suvremena povijest ne obiluje osobama koje bi ga nedvojbeno zaslužile, kandidate je teško pronaći.

Jedan od kandidata možda bi mogao biti nedavno preminuli njemački novinar Johann Georg Reißmüller, koji je početkom 1990-ih umnogome utjecao na Hansa Dietricha Genschera i Helmuta Kohla da promijene državnu politiku i priznaju Republiku Hrvatsku. “Civilizirani svijet više ne smije samo pasivno promatrati krvoproliće u Hrvatskoj... Ruševine u Jugoslaviji posljedica su brutalne želje za vladavinom srpskih političara i generala, ali i stravičnog zakazivanja zapadnog svijeta”, napisao je Reißmüller u kolovozu 1991., a objavio Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Mate Granić VELIKI INTERVJU Mate Granić otkriva zašto je Franjo Tuđman 1991. razmišljao o ostavci

Kandidat bi mogao biti i pokojni kardinal Franjo Kuharić, moralni autoritet i u vrijeme komunističke Jugoslavije i u krvavo vrijeme Domovinskog rata, no tko bi od živućih zasluživao takvu počast. Možda general Ante Gotovina, jedan od rijetkih koji bi mogao utjecati na povratak nacionalnog zajedništva, te general Mladen Markač.

Najviše priznanje za promicanje zajedništva

Kako je Večernji list pisao, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predložit će ustanovljenje odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom koje bi bilo dodjeljivano hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja RH za promicanje nacionalnog zajedništva.

To novo visoko državno odlikovanje bit će u redu najviših priznanja koje RH dodjeljuje, dakle Veleredova, kojih je do sada bilo 4, a prema prijedlogu predsjednice, novo odlikovanje s imenom prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana bit će peto odlikovanje u nizu i u grupi Veleredova, koji nose imena kralja Tomislava, potom kraljice Jelene, kralja Petra Krešimira IV, Dmitra Zvonimira. Ovu ideju jučer je podržao i premijer Andrej Plenković.     

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Richard7:

  Uživam čitajući komentare ovih nesretnika kako pate, morati ćete patiti do kraja vaših života.

 • Avatar miyamoto
  miyamoto:

  Prvi hrvatski Predsjednik i Prva hrvatska Predsjednica su najveći državnici u novijoj hrvatskoj povijesti. Više nego dostojni nasljednici hrvatskih kraljeva

 • Mimizo:

  Hrvatska se zove po Hrvatima i to je država Hrvatskog naroda . Bog i Hrvati