Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novo hrvatsko odličje: Velered Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom

O uvođenju visokog državnog odlikovanja s imenom Franje Tuđmana bilo je govora i prije
14. svibnja 2019. u 08:06 106 komentara 4439 prikaza
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović predložit će ustanovljenje odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom koje bi bilo dodjeljivano hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja RH za promicanje nacionalnog zajedništva. To novo visoko državno odlikovanje bit će u redu najviših priznanja koje RH dodjeljuje, dakle Veleredova, kojih je do sada bilo četiri, a prema prijedlogu predsjednice, novo odlikovanje s imenom prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana bit će peto odlikovanje u nizu i u grupi veleredova koji nose imena kralja Tomislava, potom kraljice Jelene, kralja Petra Krešimira IV, Dmitra Zvonimira. Tuđman bi uvrštavanjem na popis veleredova i povijesno bio dodan među hrvatske državne poglavare. Prijedlog predsjednice objavljuje se prigodno, na godišnjicu rođenja Franje Tuđmana, 14. svibnja.

Kolinda - odlikovanje Odlikovanje Predsjednica odlikovala glavnog američkog generala u Europi

O uvođenju visokog državnog odlikovanja s imenom Franje Tuđmana bilo je govora i prije, 2016. Hrvatski generalski zbor uputio je predsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru te Grabar-Kitarović inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH kojima bi se kao najviše odlikovanje uvelo odlikovanje s nazivom Velered dr. Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom. Prema prijedlogu predsjednice Grabar-Kitarović, novo odlikovanje s imenom Franje Tuđmana bilo bi, kako se doznaje svrstano u grupu od pet najviše rangiranih državnih odlikovanja Hrvatske, dodan kao 5. u nizu, a prije, primjerice Reda knezova Trpimira, Branimira, Domagoja.

Može se očekivati da bi se Velered dr. Franje Tuđmana dodjeljivao visokim civilnim i vojnim dužnosnicima, vjerskim poglavarima, državnim institucijama i vojnim postrojbama za iznimne zasluge u izgradnji, promicanju i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, za bitan doprinos u razvitku hrvatske državotvorne misli i domoljublja, jačanje međunarodnog ugleda i položaja RH te izniman doprinos i zasluge u Domovinskom ratu, stvaranju i izgradnji Oružanih snaga RH. Uvrštavanjem odlikovanja s imenom dr. Franje Tuđmana Hrvatska bi i na taj način iskazala poštovanje i priznanje prvom hrvatskom predsjedniku. Za provođenje ove inicijative predsjednice Grabar-Kitarović valjat će izmijeniti Zakon o odlikovanjima i priznanjima RH, prema kojemu RH dodjeljuje 18 raznih državnih odlikovanja i spomenica.

Odlikovanje povjesničarke Esther Gitman Red kneza Branimira s ogrlicom Predsjednica odlikovala povjesničarku Esther Gitman

Najviše odličje, Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom dodjeljuje se poglavarima stranih država.

PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar Snijeg
  Snijeg:

  a zločesti Hrvati, nevaljasti, ce dobiti niskored Slobodana Milosevica sa Minornom Mirom...

 • Princeza:

  Tako je. Bravo👍🇭🇷

 • Somelier:

  Šteta što Hrvati spavaju jer na ovome portalu su sami neki čudni ljudi. Svi znamo njene ovlasti i neznam šta neki očekuju od nje. Važnije je sigurno što voli Hrvatsku i nije nas osromotila kao Mesić i Josipović. A ova ... prikaži još! ideja je super jer treba imati jedan orden naj zaslužnijega čovijeka za Hrvatsku. Vidim da mnogima to smeta. Uživajte u svojoj nemoči.