Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Četiri premijera dogovorila: Od Angele Merkel tražit će nastavak Dalmatine

Monetizacija autoceste je potrebna jer samo četiri mjeseca u godini autocesta donosi novac, a nas ima samo 4,5 milijuna ljudi. Nema nas dovoljno da ta autocesta bude isplativa, rekao je premijer
25. kolovoza 2014. u 18:08 81 komentara 5845 prikaza
Zoran Milanović,Vjekoslav Bevanda, Milo Đukanović,Edi Rama
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

- Mi od Europske unije do danas za velike projekte nismo dobili niti jedan euro. Sve smo gradili svojim novcima i zaduženjima. Prema tome kada smo već sagradili mi u Hrvatskoj autocestu skoro do Dubrovnika, onda očekujemo razumijevanje da se ta ceste produži. I kad se već okupljamo u Berlinu, onda je dobro čuti da od sedam država, pet država zagovara ovakav pristup - rekao je premijer Zoran Milanović nakon sastanka s tri premijera zemalja regije Albanije, Crne Gore i BiH. Jadransko-jonska cesta je komplementarna s Pelješkim mostom, tvrdi.

– Pelješki most nešto je što se trenutačno događa i realno je, dok je jadransko-jonska autocesta bliska perspektiva koja je Hrvatskoj financijski bitna radi produženja trase i prijenosa transporta koji ide preko Italije i raznim rutama na taj smjer kroz Hrvatsku. Za Crnu Goru to je najbliža veza sa Zapadom, BiH je bitna zbog koridora koji ide kroz njezin teritorij, a jednako tako i Albanija – dodao je hrvatski premijer.

Istaknuo je da Hrvatska neće odustati od monetizacije autocesta. Neslužbeno doznajemo kako se na zatvorenom sastanku se razgovaralo o tome da je jadransko-jonska cesta prioritet preko koje će se ulaziti u Dubrovnik, ali to ne isključuje gradnju Pelješkog mosta. Time gradnja brze ceste kroz Hrvatsku pada u drugi plan.


Monetizacija autocesta nužna je jer one samo četiri mjeseca u godini donose novac. Nas je samo 4,5 milijuna, što je nedovoljno da ta autocesta bude isplativa – rekao je Milanović.Ipak, mnogi financijski stručnjaci u Hrvatskoj ističu da bi potvrđen projekt jadransko-jonske autoceste mogao znatno podići vrijednost autoceste i da se ne treba žuriti s njezinim koncesioniranjem. Premijeri četiriju zemalja regije – BiH, Hrvatske, Albanije i Crne Gore – odlučili su u četvrtak u Berlinu njemačkoj kancelarki iznijeti zajednički projekt gradnje jadransko-jonske autoceste kojim bi se trasa puta nastavila na hrvatsku autocestu A1 te se, umjesto sadašnjih prijedloga nastavka hrvatskim zaleđem, preselila na obod Popova Polja prema Crnoj Gori i Albaniji. Cesta bi se mogla završiti do 2030. iako je realniji rok završetak 2050.

Zoran Milanović,Vjekoslav Bevanda, Milo Đukanović,Edi Rama | Autor : Grgo Jelavic/PIXSELL/Screenshot Twitter Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Screenshot Twitter

>>Merkel u 'impresivnom Dubrovniku': Odnosi s Hrvatskom su izvanredni!

>>Milanović: Ne guramo se u prvi red, ali ne možemo se skriti od obveza i odgovornosti

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • fullmark:

  i opet o regionalnoj saradni, omiljenoj temi ovih na vlasti...

 • Avatar tituš
  tituš:

  Evo istine, tu smo prispjeli u ugledno društvo Bih, Albanije, Crne Gore! Gdje su npr. Grci, nije li Jadransko-Jonski pravac trećinom i njihov??? Isprika, ovo je Milanovićevo društvo, no ne i hrvatsko!

 • Avatar CorleoneMichael
  CorleoneMichael:

  Ma koji projekti? Kukurikavci nisu sposobni za ništa...