Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oduševila turiste

Merkel u 'impresivnom Dubrovniku': Odnosi s Hrvatskom su izvanredni!

Angela Merkel,Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/26
15.07.2014.
u 14:55

– Jako je dobro da više ne postoji klima uništavanja i da je ona odstupila pred klimom zajedničke izgradnje i obnove – kazala je njemačka kancelarka

Njemačka kancelarka Angela Merkel u Dubrovniku je bila na sastanku inicijative Brdo-Brijuni.

U Knežev dvor kancelarka je pristigla u pratnji ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić te dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića. Dočekali su je predsjednik Ivo Josipović i slovenski predsjednik Borut Pahor, vođe zemalja koji su pokrenule inicijativu godišnjeg okupljanja šefova država jugoistočne Europe s počasnim gostom neke od vodećih zemalja Europske unije.

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Najutjecajnija političarka današnjice nije krila oduševljenje dubrovačkim ljepotama, a građani i turisti njezinim dolaskom. Iako je bila okružena jakim osiguranjem, ljubazno se rukovala s prisutnima i izmijenila nekoliko kurtoaznih riječi. Najoduševljeniji su bili turisti iz Njemačke koji su ponosno razvili njemačku zastavu.

"Europska unija na neki je način kuma u sustavu uspostavljanja jakog pravosuđa"

Europska unija na neki je način kuma u sustavu uspostavljanja jakog pravosuđa. Jasno se zalažemo za europsku perspektivu svih država i od toga nećemo odstupiti i to vrijedi za sve njemačke političke stranke – kazala je Merkel u Dubrovniku te dodala da na svim razinama rade na realizaciji europske perspektive za države regije. – Predstoji još jako mnogo posla iako je napredak postignut. Provjeravat ćemo svaki korak zbog iskustva koje imamo kako bi sve bilo riješeno prije pristupanja i da ne dođe do konflikata – kazala je njemačka kancelarka i još jednom izrazila sućut za žrtve katastrofalnih poplava koje su pogodile regiju.

– Unatoč toj katastrofi, nakon nje odaslan je signal nade jer su se pripadnici različitih etničkih zajednica solidarizirali, približili i pokazali suosjećanje – rekla je Merkel i dodala da su oni to shvatili kao signal ohrabrenja.

"Jako je dobro da više ne postoji klima uništavanja"

– Države regije koje su se tu okupile krenule su na put da postanu članice EU i možemo reći da je svaka od njih prevalila na svoj način dobar dio puta – kazala je Merkel i dodala da su vijesti iz "ove regije prije 15 godina bile bitno drugačije".

– Jako je dobro da više ne postoji klima uništavanja i da je ona ustupila pred klimom zajedničke izgradnje i obnove – kazala je njemačka kancelarka i dodala da se vidi veliki napredak, posebno u odnosima Srbije i Kosova. Naglasila je da želi vidjeti "novu dinamiku u BiH" kako bi se stanovništvu jasno pokazalo da im "budućnost leži u Europskoj uniji". – Nadam se nakon izbora novoj inicijativi, no samo ako u toj zemlji budu spremni zajednički poduzeti takve korake – kazala je Merkel dodavši da se još uvijek traži rješenje za spor između Makedonije i Grčke. – Čini nam se da ne možemo smisliti ništa novo. Njemačka je spremna konstruktivno surađivati, no ništa neće biti bez kompromisa – rekla je njemačka kancelarka.

"Želja je da cijeli jugoistok Europe bude u EU"

Na konferenciji za novinare nakon sastanka predsjednik Josipović i Merkel potvrdili su da se razgovaralo o zajedničkim regionalnim ekonomskim i infrastrukturnim problemima. Želja svih je da cijeli jugoistok Europe bude u EU kada za to budu ispunjeni uvjeti kazao je predsjednik Ivo Josipović i dodao kako su svi regionalni lideri istaknuli solidarnost u poplavama koje su teško pogodile Hrvatsku, Srbiju i BiH.

Naglasio je da će Hrvatska i Slovenija biti snažni glasnogovornici europskog puta zemalja u regiji i da treba još više hrabrosti i političke volje da se "europski duh, koji jača u regiji, ne izgubi". Bez pomirbe nema gospodarskog i političkog napretka poručio je predsjednik Josipović dodavši da se raspravljalo i o zapošljavanju mladih te gradnji infrastrukture u regiji, a pritom je spomenuo željeznički pravac München Istanbul te jadransko-jonsku autocestu. Kazao je kako energetsku politiku regije treba graditi u okviru energetske politike EU. Na kraju je zahvalio Merkel koja je, po njegovim riječima, dolaskom na sastanak pokazala da je "prijateljstvo Hrvatske i Njemačke neupitno".

"Impresivni Dubrovnik"

Merkel je poziv na skup ocijenila kao pokazatelj da je Njemačka jako čvrsto povezana s regijom. Cilj procesa, koji se danas održavao u ovom impresivnom Dubrovniku, je da se razgovara o zajedničkim regionalnim projektima rekla je Merkel te dodala da inicijative za projekte trebaju krenuti iz regije, a potom će EU pomoći.

Sve države koje su ovdje okupljene imaju perspektivu ulaska u EU. Da to nisu prazne riječi, dokazuju Hrvatska i Slovenija koje su već ušle kazala je njemačka kancelarka. Otkrila je i da se razgovaralo o sukobima u Ukrajini te je čestitala Jean-Claudeu Junckeru na izboru za predsjednika Europske komisije.

"Odnosi Njemačke i Hrvatske su izvanredni"

Njemačko-hrvatski odnosi su tradicionalno jako dobri i prijateljski rekla je Merkel na pitanje o zahlađenju odnosa nakon svađe oko izručenja Josipa Perkovića njezinoj državi te dodala da Hrvatska prolazi kroz teško razdoblje u ekonomiji, ali i još jednom naglasila da su "odnosi izvanredni i jako dobri".

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Merkel je bila na sastanku inicijative Brdo-Brijuni koja okuplja jedanaest predsjednika iz osam zemalja u regiji. Predviđena je rasprava o političkom okruženju, infrastrukturi i energetici. Projekt o kojem će se najviše govoriti jest jadransko-jonska autocesta. Sudionici su godišnjeg sastanka, uz predsjednike Republike Hrvatske Ivu Josipovića i predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, predsjednik Republike Albanije Bujar Nishani, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Republike Kosovo Atifete Jahjaga, predsjednik Republike Makedonije Gjorge Ivanov i predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić. Uime predsjednika Francuske Republike na sastanku je francuski državni tajnik za poslove EU Harlem Désir.

U najavi sastanka predsjednik Josipović kazao je da je taj sastanak važan za sve lidere te da je puna afirmacija regionalne politike koju i on zagovara. – Razumjelo se koliko je važno da cijela regija postane dio EU. To nam je važno radi rješavanja brojnih problema koje imamo. Stoga dolazak Merkel pokazuje da je Europa zainteresirana da u svojim članicama, posebno u Hrvatskoj, prepoznaje perjanice u svom odnosu prema regiji – kazao je Josipović u najavi sastanka.

>>Sastanak u Dubrovniku jer Merkel želi vidjeti Stradun

>>'Bez povezivanja i dizanja konkurentnosti ostat ćemo nerazvijeni dio kontinenta'

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Komentara 174

DU
Deleted user
13:16 15.07.2014.

Pomogli su nam 1991., pomažu nam i danas, a i ubuduće će. S njima nam je mjesto i budućnost, a ne u regionu.

Avatar Viking1
Viking1
13:26 15.07.2014.

Nikoliću , Izetbegoviću, Komšiću i Radmanoviću nebih uopce dopustio ulazak u Hrvatsku nek idu u Tursku i Saudijsku Arabiju iovako su njihovi dušom i tijelom. A Milanović se opet pokazao kao nesposobni političar on se uspio posvađati sa Merkel odnosno Njemačkom koja nam oduvijek prijateljska država . Sva sreca da Nijemci znaju da je ovo najmanje hrvatska vlada vec vlada "regiona" pa nam to ne zamjeraju.

IS
istri
13:07 15.07.2014.

zna ona ko je vesnica , zna ona i ko ste vi (svi)sreca sto ne pise covjeku na licu sto misli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije