Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poticanje obitelji

Rodiljski dopust 14 mjeseci,
 ali samo ako tata uzme dva

'25.01.2010.,Split  -  Novo splitsko rodiliste pocelo je s radom.Seljenje beba iz starog u novo rodiliste putem tunela koji se nalazi ispod bolnice (MOLIMO ZAMAGLITI DJECJA LICA) Photo: Nino Strmotic/
'Nino Strmotic/PIXSELL'
30.11.2012.
u 09:07

U javnu raspravu puštene izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

Bez obzira na dob posvojenog djeteta, posvojitelji će imati pravo na šest mjeseci posvojiteljskog dopusta. Sada na to imaju pravo samo ako je dijete mlađe od tri godine, za djecu u dobi između tri i pet godina imaju pravo na pet mjeseci, a za stariju od pet godina četiri mjeseca. Nakon posvojiteljskog dopusta do djetetove osme godine imaju pravo na još šest mjeseci roditeljskog dopusta. Izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, prijedlogom koji je Ministarstvo socijalne politike i mladih pustilo u javnu raspravu, izjednačava se trajanje posvojiteljskog i roditeljskog dopusta za posvojitelje bez obzira na dob djeteta, čime se potiče posvajanje.

Nemogućnost prijenosa

Novi će zakon stupiti na snagu ulaskom RH u Europsku uniju, 1. srpnja 2013. godine. Njime će uslijediti i izmjene kad je riječ o trajanju roditeljskog dopusta, dijela nakon djetetovih navršenih šest mjeseci. Naime, roditelji po novome imaju pravo na roditeljski dopust osam mjeseci, pod uvjetom da dva od tih osam koristi otac djeteta i to do djetetove navršene osme godine. Sada roditeljski dopust traje šest mjeseci, od kojih je moguće da svih šest koristi majka djeteta, a koristi li otac svoju polovicu, odnosno tri mjeseca, roditeljski se dopust može produljiti za još dva mjeseca (na ukupno četrnaest mjeseci). Naknade ostaju iste.

– Produžavanjem minimalnog trajanja roditeljskog dopusta s tri na četiri mjeseca za svakog od zaposlenih i samozaposlenih roditelja (4+4=8) te nemogućnost prijenosa dva od četiri mjeseca roditeljskog dopusta na drugog roditelja, najčešće na majku, bit će poticaj očevima da posvete dio vremena obitelji, obrazlažu predlagatelji.

Važno za supružnike

U udruzi Roda (Roditelji u akciji) pratili su zakonsku izradu, intervenirali, i zadovoljni su konačnim prijedlogom.

– Jako smo zadovoljni što se nisu smanjivala prava, doduše i direktiva EU preporučuje da se ne smanjuju postojeća prava. Financije su, nažalost, odlučujuće pri odluci o korištenju roditeljskog dopusta, pa se malo tko odluči produljiti dopust nakon djetetove prve godine, kada je naknada 1660 kn. Međutim, važno je što će očevi dio vremena provesti s djecom za obitelj i za međusobni odnos supružnika – napominje Renata Jelušić iz udruge Roda.

>>Majci na rodiljskom dopustu uzeli novčani dar od 11.000 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije